Vězeňská služba povolá do svých nemocnic odsouzené lékaře, počítá i s Rathem

Vězeňská služba zaměstná ve svých nemocnicích odsouzené lékaře. Poprvé o tom informovala Česká televize, její zprávu pak potvrdila i mluvčí bezpečnostního sboru Petra Kučerová. Prvním z takto nasazených lékařů je Petr Kott, který byl odsouzen v korupční kauze dalšího lékaře, někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. S ním podle ČT vězeňská služba počítá v budoucnu. Sám Rath se už dříve vyslovil během výkonu trestu pro možnost pracovat jako lékař.

 „K tomuto kroku jsme přistoupili, protože ve Vězeňské službě je tragický nedostatek lékařů,“ řekla k opatření Kučerová. Dodala, že bezpečnostní sbor takto zároveň reaguje na koronavirovou situaci.

Mluvčí sboru uvedla, že první z lékařů nastoupil v úterý ve vězeňském covidovém centru v Brně. Podle informací České televize i s odkazem na zprávu ČTK by to měl být bývalý poslanec za ODS Petr Kott, který je za mřížemi kvůli korupční kauze na středočeském hejtmanství. Kučerová k tomu dodala, že se jedná o lékaře se specializací ORL, což je i Kottova odbornost.

Odsouzení lékaři půjdou do nemocnic (zdroj: ČT24)

K zapojení odsouzených lékařů do nemocnic sáhla vězeňská služba po více než 20 letech

Odsouzení lékaři v minulosti už ve věznicích v rámci svého oboru pracovali. Poslední se tímto způsobem zapojil v 90. letech. K obnovení této praxe podle mluvčí nebylo zapotřebí změnit legislativu, bylo ale nutné vytvořit určité podmínky. „Má to svá specifika. Dotyčný odsouzený lékař bude pracovat pod vedením,“ řekla bez dalších podrobností.

Ve výkonu trestu je podle Kučerové aktuálně deset lékařů, ne každý se ale může do práce zapojit. Bezpečnostní sbor zaměstná v oboru jen ty lékaře, kteří nebyli odsouzeni v souvislosti s výkonem svého povolání.

Česká lékařská komora nezaměstnávání odsouzených lékařů dlouhodobě kritizovala, podle ní je zdravotní péče ve věznicích podfinancovaná a špatně zajištěná.

Události: Rychlé šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Lékařský plášť znovu oblékne i Rath

O možnost pracovat za mřížemi jako lékař už dříve projevil zájem někdejší hejtman a exministr zdravotnictví za ČSSD Rath. Vězeňská služba nicméně tehdy zastávala stanovisko, že vězeň-lékař ve svém oboru pracovat nemůže.

Argumentovala legislativou, podle níž nesmí mít vězeň přístup k omamným látkám, peněžní hotovosti ani k osobním údajům. Bezpečnostní sbor ale zároveň uváděl, že hledá cesty, jak odsouzené lékaře zaměstnat ve vězeňských nemocnicích v Brně a v Praze na Pankráci. Teď je situace zřejmě jiná, podle redaktora ČT Jiřího Hynka, který se tématu věnuje, se s Rathem na pozici lékaře do budoucna počítá.

Rath předtím, než nastoupil k výkonu trestu, působil jako praktik. „Už na jaře nabízel své služby v rámci Vězeňské služby. Nic se nestalo. Na podzim pandemie vypukla intenzivněji, znovu nabídl své služby v rámci Vězeňské služby a navíc i v rámci civilního zdravotnictví, protože ředitel má právo na několik dnů v roce přerušit trest. Zavázal se, že by obětoval těchto zhruba 20 dnů, aby nastoupil do civilní nemocnice,“ uvedl Rathův advokát Roman Jelínek.

Podle něho je Rath připravený na práci s pacienty ochromenými covidem. „Je atestovaný jako praktický lékař a též internista, je způsobilý ovládat například plicní ventilátory. Pan Rath už navíc prošel covidem, a tak teď nabízí plazmu,“ řekl Seznam Zprávám Rathův právní zástupce.

obrázek
Zdroj: ČT24