Vláda se hádá o podobu vyšších přídavků na děti. Maláčová chce rozšířit okruh příjemců, Schillerová ne

Události: Vláda se nedohodla na podobě přídavků na děti (zdroj: ČT24)

Vláda nestihne od prvního ledna zvýšit přídavky na děti kvůli sporům v koalici. Strany se přou o to, kolik rodin má mít na peníze od státu nárok. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) plánuje rozšířit okruh příjemců na rodiny až s trojnásobkem životního minima. Šéfka resortu financí Alena Schillerová (za ANO) sice souhlasí se zvýšením dávky, chce ale zachovat stávající kritéria pro její příjemce.

 Vláda by měla zvýšení dětských přídavků znovu projednat v pondělí. Pokud se ministři dohodnou a zákon potvrdí parlament, mohla by dávka vzrůst od 1. dubna, což by pro příjemce znamenalo 130 až 180 korun měsíčně navíc.

„Máme shodu na trojnásobku a valorizaci částky o 26 procent. Je nejvyšší čas, ale už je velmi pozdě, už je extrémně pozdě, i když to půjde v legislativní nouzi,“ řekla Maláčová. Podle jejího ministerského protějšku z resortu financí se však téma zbytečně protahuje. „Myslím, že by se to nemělo zdržovat. Já si stojím za koeficientem 2,7, který máme ve všech sociálních zákonech,“ řekla Schillerová. 

Se zvýšením přídavků na děti souhlasí opozice. „Domnívám se, že je to potřeba. Čísla týkající se rodičů malých dětí ukazují, že tyto rodiny mají mnohem nižší příjmy na hlavu než domácnosti bez dětí,“ tvrdí místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Podobně s rozhodnutím souhlasí i komunisté. „My bychom měli asi nejvíce motivovat pracující nízkopříjmové lidi k tomu, aby se snažili si udržet zaměstnání a měli vyšší přídavky na děti. Zaslouží si to,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Hana Aulická Jírovcová.

Maláčová bude přemýšlet, co dál

Přídavek nyní dostává asi 240 tisíc dětí z domácností s příjmem pod 2,7násobek životního minima. Ročně to stojí asi 2,3 miliardy korun. „Nedohodli jsme se, tak jako už v minulosti. K mému politování. Jsem situací velmi rozčarovaná,“ uvedla v pondělí Maláčová.

Řekla, že při dohodě o rozpočtu svého úřadu s ministerstvem financí měla dvě podmínky. Zmínila projednání novely o sociálních službách ve vládě do konce října a schválení navýšení přídavků. „To se také nestalo. Budu teď přemýšlet co s tím,“ dodala ministryně práce.

obrázek
Zdroj: ČT24

Přídavky nyní činí pro děti do šesti let 500 korun, pro děti od šesti do patnácti let 610 korun a pro studenty od patnácti do šestadvaceti let 700 korun. V rodinách, kde aspoň jeden z rodičů pracuje, podniká, je na rodičovské, nemocenské, ošetřovném či v důchodu, je dávka o tři sta korun vyšší.

Zvýšení přídavků doporučovali někteří odborníci jako pomoc rodinám s nižším příjmem v koronavirové krizi. Členové vlády záměr zmínili poprvé v červnu. V září při vyjednávání o rozpočtu Maláčová požadovala na přídavky o 4,5 miliardy víc. Schillerová tehdy řekla, že není možné částku zahrnout do výdajů, protože novela ještě neplatí. O sumě byla ale ochotná jednat.