Do čtvrtečního večera přibylo 7511 nakažených. Nově platí omezení pohybu či obchodu

Denní nárůst nových případů koronaviru v Česku opět zrychlil. Ve středu jich poprvé přibylo téměř 15 tisíc. Za čtvrtek se do 18:00 potvrdilo 7511 pozitivních případů. V zemi je nyní zhruba 130 tisíc nakažených. Kvůli zhoršující se situaci začalo od čtvrtečních 6:00 platit plošné omezení pohybu, obchodu i služeb. Vláda ve čtvrtek odsouhlasila pobyt vojenských zdravotníků členských zemí Evropské unie a NATO.

On-line přenos
Šíření koronaviru - říjen
22:48

Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

21:40

Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

20:14

Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Laboratoře v Česku ve středu odhalily rekordních 14 968 nových případů nákazy, což je zhruba o tři tisíce více než v úterý. Do čtvrtečních 18:00 bylo zaznamenáno 7511 pozitivních případů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Česko v současnosti vykazuje vůbec nejvyšší procento pozitivních testů ze všech zemí Evropské unie, už v druhé polovině září jejich podíl překročil deset procent a stále roste až na současných zhruba třicet procent. Množství testů také roste. Ve středu jich laboratoře provedly více než 44 tisíc, nejvíce od počátku testování. Podíl pozitivně testovaných dosáhl 33,99 procenta.

Od března se v České republice nákaza prokázala u 216 425 lidí, z nich se 83 649 vyléčilo. Většina nakažených má mírný průběh nemoci, počet hospitalizovaných však výrazně roste. Ve středu stoupl o 360, v nemocnicích je tak s koronavirem 4777 pacientů, přibližně čtyřikrát více než na počátku října. Zhruba na trojnásobek za stejnou dobu stoupl i počet těžkých případů, kterých je podle posledních údajů ministerstva 657.

S covidem-19 dosud v Česku zemřelo 1828 lidí. Ve středu bylo obětí 108, dosud nejvíce za jeden den. Česko se tak na pomyslném žebříčku poměrného počtu zemřelých za týden dostalo na druhou příčku na světě.

Podle statistik ministerstva práce do karantény za tři říjnové týdny nastoupilo přes 77 400 lidí. Je to zhruba o 3400 víc než za šest měsíců od začátku března do konce srpna. Celkem v karanténě ve středu bylo 46 tisíc osob. Za poslední den lékaři do karantény poslali s e-neschopenkou přes 5900 lidí.

Události: Celostátní karanténa (zdroj: ČT24)

Nejrychlejší šíření hlásí Prostějovsko a Zlínsko

Nejvýrazněji nyní přibývá nakažených na Prostějovsku. Za posledních sedm dní se tam objevilo téměř 882 nových případů covidu-19 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Jen nepatrně lepší je situace na Zlínsku, kde přibylo za uplynulých sedm dní 879 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Více než 800 případů zaznamenaly ještě okresy Hradec Králové a Plzeň-jih.

Naopak relativně nejlepší epidemická situace je na Chebsku, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 266 infikovaných. Pod hranicí 300 nových případů se drží ještě Karvinsko. 

V hlavním městě připadá za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel zhruba 563 nakažených. Ve středu tam přibylo 1699 nově potvrzených případů. Podruhé v řadě tak bylo překonáno denní maximum, v úterý byl nárůst o 141 případů nižší. Od března se v hlavním městě nakazilo 35 307 lidí, vyléčilo se jich 15 297, obětí je 272. V Praze tak aktuálně je 19 738 lidí s prokázanou nemocí covid-19.

Do přírody jen ve dvojicích

Kvůli rychlému šíření nákazy je od čtvrtka až výjimky zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb, lidé tak mohu nakoupit jen základní zboží. I ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie nebo lékárny. Výjimku z uzavření obchodů mají ještě prodejny pohonných hmot, krmiv a potřeb pro zvířata, brýlí nebo novin a časopisů. Z uzavření služeb dostaly od vlády výjimku zase autoservisy, výdejny zásilek, květinářství, galanterie či servisy elektroniky a domácích spotřebičů.

Na minimum je omezen pohyb lidí a setkávání s ostatními, vyjma cest do práce, na nákupy, k lékaři či za rodinou. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je omezení volného pohybu lidí nejúčinnější formou prevence šíření koronaviru. Pokud by pohyb nebyl omezen, nestačila by podle jeho středečního vyjádření kapacita zdravotnického systému. Kromě nejnutnějších cest ale mohou lidé vyrazit třeba také do přírody či na chaty. Setkat se však mohou pouze dva lidé, pokud nejde o členy jedné rodiny.

„Na základě dat, která jsme podrobně analyzovali, jsme zjistili, že nám hrozí poměrně závažný problém, a to přetečení kapacity našich lůžek, kapacity hospitalizací i případů, které vyžadují péči na jednotce intenzivní péče. Proto jsme byli nuceni přijmout opatření, která jsou zásadní,“ vysvětlil ve čtvrtek zavedení nových omezení na Twitteru Prymula.

Omezení se dotkne i ceremoniálu k 28. říjnu, který bude zrušen. Miloš Zeman rozhodl, že předá státní vyznamenání až příští rok.

Evropská komise pošle ventilátory

Situaci v Česku chce pomoci řešit i Evropská komise. Ta dodá 30 plicních ventilátorů z krizových skladů Evropské unie. Zároveň Komise propojí Česko s ostatními členskými státy bloku, které nabídnou své volné kapacity.

„Děkuju za solidaritu a velmi rychlou reakci. Moc si té pomoci vážíme,“ uvedl premiér. V Česku je podle posledních dat v nemocnicích 1932 plicních ventilátorů, jejich volná kapacita se denně sleduje. Zhruba v polovině října klesla pod 50 procent, aktuálně je využito 52,1 procenta.

Události: Testovat mají praktičtí lékaři (zdroj: ČT24)

Prymula: Lze očekávat, že vláda požádá o prodloužení stavu nouze

Vývoj situace povede podle Prymuly k tomu, že vláda zřejmě požádá sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav. Zatím platí od 5. října do 3. listopadu. Premiér Andrej Babiš ve středu uvedl, že vláda se rozhodne až v pátek 30. října na základě vývoje epidemické situace.

90' ČT24: Možné prodloužení nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví také navrhl, že praktičtí lékaři by měli začít testovat lidi s příznaky covidu. Na odběrová místa by podle něj měli posílat jen bezpříznakové klienty. Indikací na testování je nyní víc než 40 tisíc za den, což převyšuje možnosti testovacích míst, konstatoval ministr. Se zapojením praktiků počítá do dvou týdnů, změna je podle něj předjednaná. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka řekl, že se o této možnosti jedná. Zapojení praktiků by podle něj mělo být dobrovolné, někteří lékaři se tomu totiž brání s tím, že by nestíhali běžnou agendu.

Praktici by měli používat takzvané antigenní testy namísto PCR testů. Antigenní test se provádí stejně jako PCR vyšetření výtěrem z nosohltanu. Výhodou antigenního testu je rychlejší stanovení výsledku. Je znám během 15 až 30 minut, naopak výsledky PCR testu jsou známy asi za čtyři hodiny. Antigenní testy jsou i levnější než PCR testy.

Události, komentáře: Šíření koronaviru a kapacita nemocnic (zdroj: ČT24)