Karlovarská Volba pro kraj se štěpí v názoru na vyjednávání, část chce odejít z bloku

Koalice Volba pro kraj + Karlovaráci, která v krajských volbách získala tři mandáty, se názorově rozštěpila. Část Karlovaráků chce odejít z trojbloku se STAN a Piráty a jednat samostatně. Předseda Karlovaráků, lídr kandidátky a člen společného vyjednávacího týmu Josef März chce spojenectví se STAN a Piráty zachovat, oproti tomu místopřeseda Karlovaráků Miroslav Vaněk považuje trojblok za nefunkční projekt.

„V současné situaci, která nevede k reálnému vzniku jasné většinové koalice, vidíme, že povolební vyjednávání uvízla v patové pasti. Z našeho pohledu je trojblok STAN, Piráti, VOK a Karlovaráci již nefunkční projekt, který nedokáže v současném rozložení volebního výsledku složit pevnou a funkční koalici,“ uvedl v prohlášení Vaněk.

Karlovaráci ale tvoří jen část společné kandidátky s Volbou pro kraj, byť právě jejich zástupci získali zastupitelský mandát. Za Karlovaráky byl na kandidátce i März, předseda Karlovaráků. Má ale odlišný názor než místopředseda Vaněk.

Podle jedničky kandidátky STAN a dalších subjektů Petra Kulhánka (KOA) se zatím na společném vyjednávacím bloku nic nemění. „Před hodinou jsem s Josefem Märzem mluvil a ujistil mě, že VOK z našeho bloku neodchází,“ řekl.

Povolební situace v kraji je komplikovaná

Koalici se pokusilo hned po volbách sestavit vítězné hnutí ANO (13 mandátů), a to s ODS+KDU-ČSL (čtyři mandáty), hnutím Místní (čtyři mandáty) a SNK1 - Starostové našeho kraje (tři mandáty). O sestavení koalice se pokouší i STAN (osm mandátů), Piráti (šest mandátů)a VOK (tři mandáty), kteří mají dohromady 17 hlasů ve 45člennném zastupitelstvu. Místní i SNK1 se ale rozhodli být minimálně prozatím stranou a jednat jednotlivě. I koalice ODS s KDU-ČSL začala jednat s dalšími stranami ve snaze najít schůdné řešení patové situace.

Povolební jednání tak zřejmě budou pokračovat v příštím týdnu, ale v současné době se jednoduché řešení, které by zajistilo většinu v krajském zastupitelstvu, nerýsuje.