Posílíme zvláštní volební komise pro lidi v karanténě, slíbil Hamáček

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 23. září (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) slíbil, že jeho resort posílí kapacity mobilních volebních komisí, které umožní hlasovat lidem v karanténě. Tyto komise by měly být schopny navštívit 16 tisíc voličů v izolaci, předeslal vicepremiér. Čeští vědci úspěšně dokončili první fázi vývoje vakcíny proti novému typu koronaviru. Prototyp testovaný na hlodavcích je bezpečný a vyvolal imunitní reakci, píší středeční Lidové noviny.

„Ve spolupráci s armádou posílíme mobilní volební komise, aby byla kapacita někde kolem 16 tisíc voličů, které by komise měly zvládnout navštívit,“ avizoval Hamáček na brífinku po jednání Ústředního krizového štábu. „Uděláme vše pro to, aby volby do krajských zastupitelstev a Senátu byly naprosto bezpečné,“ dodal.

Ústřední krizový štáb také aktivoval krizové štáby v jednotlivých krajích. Situace podle Hamáčka není optimistická, křivka ale nesměřuje k nejhorší situaci, jak ji predikoval Ústav zdravotnických informací a statistiky. Modely podle něj nyní ukazují, že koncem měsíce by mohlo být denně kolem tří až šesti tisíc nově nakažených, což by neznamenalo přetížení zdravotnického systému.

Zdravotnické kapacity jsou nyní dostatečné, ujistil. Krizový štáb ale podle Hamáčka bere vážně situaci se šířením nákazy v nemocnicích. „Nemůžeme dopustit, aby byl zdravotnický systém oslaben tím, že budou zásadně nakaženi zdravotníci,“ zdůraznil.

„Věřím, že v dalších týdnech uvidíme, že opatření zabrala a že směřujeme ke zplošťování křivky, aby se v žádném momentě nezhroutil náš zdravotní systém,“ řekl ministr vnitra.

Rekordní čísla, FN Brno zakázala návštěvy

Ke středeční 18. hodině v Česku přibylo 1 091 případů covidu-19, více než v úterý za stejnou dobu. Stoupl i počet úmrtí o 11, většinou přibývají za den jednotky úmrtí. V úterý přibylo 2 392 případů, je to druhý nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie v Česku.

Aktuálně nakažených bylo podle údajů ze středečního rána 26,5 tisíce lidí, většina má mírný průběh nemoci. Hospitalizováno ale je rekordních 581 pacientů – 115 z nich ve vážném stavu, což je rovněž nejvíc od začátku pandemie. Dosud s covidem zemřelo 531 lidí.

Počty nakažených se v zemi výrazněji zvyšují v posledních zhruba dvou týdnech. V úterý 8. září denní nárůsty potvrzených případů koronaviru poprvé překonaly tisícovku, minulou středu dva tisíce a ve čtvrtek tři tisíce. Tehdy laboratoře zaznamenaly 3128 pozitivních testů, dosud nejvíce za jeden den. Jen od začátku září přibylo v Česku přes 28 tisíc potvrzených případů onemocnění covid-19.

Také zmiňovaný počet hospitalizovaných stoupá. Na začátku měsíce leželo s koronavirem v nemocnicích zhruba o 400 pacientů méně. Zemřelých s onemocněním covid-19 přibyla za září více než stovka. V pondělí zemřelo podle statistiky 14 lidí s covidem, což je druhý nejvyšší počet úmrtí za jediný den od 8. dubna, kdy zemřelo 15 lidí.

Fakultní nemocnice Brno kvůli zhoršující se situaci zakázala od středy návštěvy. Dosud byly návštěvy v omezené formě ve středu a neděli. Výjimku ze zákazu mají dětští pacienti, rodičky a lidé v konečném stadiu nevyléčitelného onemocnění.

Český prototyp vakcíny

Čeští vědci úspěšně dokončili první fázi vývoje vakcíny proti novému typu koronaviru. Prototyp testovaný na hlodavcích je bezpečný a vyvolal imunitní reakci, píší středeční Lidové noviny. Na vakcíně spolupracuje Státní zdravotní ústav (SZÚ) s Ústavem hematologie a krevní transfuze a Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM). Další postup při vývoji bude záležet na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví.

O zahájení vývoje vakcíny proti nemoci covid-19 informovalo ministerstvo zdravotnictví počátkem května. Oznámení o úspěšném dokončení první etapy předali vědci resortu minulý týden v pátek.

„Jedná se o prototyp vakcíny, připravený v pilotním projektu – na hlodavcích. V rámci sledování bezpečný, s imunitní reakcí,“ řekla Lidovým novinám Věra Adámková, přednostka pracoviště preventivní kardiologie IKEMu, šéfka výzkumného projektu a poslankyně za hnutí ANO. Dodala, že jde o tazkvanou inaktivovanou vakcínu.

Podle Adámkové nejde o finální látku. „Je to prototyp, který je připraven k dalšímu procesu,“ řekla deníku. Případnou další fází vývoje by byla klasická klinická studie látky.

O dalším postupu bude rozhodovat ministerstvo zdravotnictví, které vývoj vakcíny proti koronaviru vědcům zadalo. „Pan ministr se nyní seznámí se závěry první fáze výzkumu, poté budou předloženy k posouzení expertům z odborné společnosti a až následně bude rozhodnuto o dalším postupu,“ předeslalo ministerstvo.

Česko se pokouší vyrobit vlastní vakcínu proti covidu-19, ale finančně se podílí také na vývoji evropské vakcíny. V půlce září tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že Česká republika přispěje více než 305 miliony korun do evropského fondu, z něhož je financován vývoj a výzkum.

Vysoké školy musí přecházet na distanční výuku

Vláda kvůli zhoršené epidemické situaci v pondělí obnovila Ústřední krizový štáb. Ministerstvo zdravotnictví, které nově vede Roman Prymula (za ANO), ve středu zveřejnilo další opatření, která mají šíření nemoci v Česku omezit. 

Nárůst počtu nových případů podle ministerstva zdravotnictví souvisí také s velkým objemem testů. V srpnu počet testů za den jen jednou překročil 10 tisíc, zatímco minulý týden počet testů v pracovních dnech neklesl pod 17 400 a ve čtvrtek překročil rekordních 23 tisíc. V pondělí laboratoře provedly 18 145 testů, úterní počet zveřejní ministerstvo ve středu vpodvečer.

Interview ČT24 - Roman Prymula (zdroj: ČT24)

Středočeští hygienici v reakci na situaci zakázali od středy až do konce října prezenční výuku na vysokých školách v kraji. „Účelem mimořádného opatření je dosáhnout zpomalení nekontrolovaného šíření nemoci covid-19 napříč populací, k němuž naopak kohorta mladých dospělých podle výsledků epidemiologických šetření (byť neúmyslně) hojně přispívá,“ píší hygienici v odůvodnění opatření.

Studium omezili hygienici také na Chebsku, kde se opatření dotknou Ekonomické fakulty Západočeské univerzity.

Česko rizikovou zemí

Německo v reakci na situaci v Česku ve středu zřejmě zařadí téměř celou zemi mezi rizikové oblasti a bude při vstupu na své území vyžadovat test na koronavirus, nebo karanténu. Podobně reagovalo v úterý Nizozemsko. Lidé z Česka musí po příjezdu do Nizozemska nastoupit do karantény, a to i v případě, kdy mají negativní test na nemoc covid-19.

Českou republiku již dalo na své seznamy rizikových zemí kvůli šíření koronaviru několik dalších států, například Slovensko či Velká Británie.