Skončil nouzový stav, některá omezení ale platí dál

Události: Končí nouzový stav (zdroj: ČT24)

S úderem půlnoci v Česku po 66 dnech skončil nouzový stav. Během něj vláda výrazně omezila život v zemi s cílem zabránit šíření covidu-19. Konec nouzového stavu ale neznamená uvolnění všech opatření. Některá už Babišův kabinet zrušil v minulosti, jiná nadále platí – například povinné nošení roušek či zákaz hromadných akcí.

Prozatím zůstávají zavřené také vnitřní prostory hospod a restaurací, hotely či penziony, ale také některá wellness zařízení či vnitřní prostory zoologických zahrad. Tyto provozy zůstanou návštěvníkům zapovězené ještě minimálně týden. „V platnosti zůstávají opatření, která nejsou tak plošná a tak razantní,“ míní ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Restrikce, které o půlnoci nekončí, bude vláda nově vymáhat na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, protože už se nemůže opřít o zákon krizový. Podobný postup v minulosti rozporoval soud, kabinet ale tvrdí, že zákazy už nejsou plošné jako dřív.

Právě plošný nouzový stav už premiér Andrej Babiš (ANO) opět zavádět nechce, s případnou další vlnou koronaviru či jeho výskytem v lokálních ohniscích si chce poradit cílenými opatřeními. „Nouzový stav může vyhlásit každý hejtman, každý kraj,“ připomíná.

Návrat k normálu pro hasiče i policisty

Výrazné změny znamená konec nouzového stavu pro hasiče a policisty. Ti první pomáhali třeba s rozvozem respirátorů a roušek, celkově přeložili celkem dva tisíce tun zdravotnického materiálu. Postupně proces zdokonalili tak, že na vyložení jednoho boeingu 777 stačilo kolem devadesáti minut.

Hasičský záchranný sbor má zhruba jedenáct tisíc příslušníků. Podle vedení se do krizových opatření zapojil v nějaké fázi prakticky každý z nich. Teprve nyní se vracejí ke své běžné práci. Vedení sboru chce zpracovat nové krizové plány a udělat větší zásoby.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Tady se ukázalo, že i my se budeme muset předzásobit jednorázovými ochrannými prostředky, protože ani my jsme na takovouto událost nikdy nebyli připraveni,“ popisuje generální ředitel hasičů Drahoslav Ryba.

Podobné to bylo i u policistů. Jen kvůli hlídkám na hranicích bylo každý den potřeba zhruba 900 lidí, kteří následně chyběli ve vnitrozemí. „Po prvním měsíci jsme vyhodnotili jako velmi rizikové chování řidičů, kteří ve velké míře porušovali nejvyšší povolenou rychlost,“ líčí mluvčí policejního prezidia David Schön.

Dopravní policisté tak zůstali nejen na hranicích, ale věnovali se i silničním kontrolám. Návratu k normálu pomáhá rovněž zdravotní situace. V jednu chvíli bylo v karanténě přes tisíc policistů či hasičů, v současnosti jde o jednotlivce.

Policisté své muže stále potřebují, nadále totiž budou hlídat hraniční přechody. O možném termínu otevření hranic bude v pondělí jednat vláda.

Více odvahy, otevřete hranice, zní z opozice

Konec nouzového stavu vítá opozice, podle které Babišův kabinet vnesl do krizové situace zbytečný chaos. „Myslím, že vláda by měla přejít od příkazů spíše k doporučením, protože lidé už dokázali, že se umějí sami chovat odpovědně,“ věří například šéf občanských demokratů Petr Fiala.

„Když se podíváme na příklady z okolních zemí, které byly epidemiologicky více zasažené, tak tady by vládě slušelo více odvahy,“ přidává se Marek Výborný z KDU-ČSL. Podobně jako lidovci kritizují pomalé rozvolňování – zejména ve školství – také Starostové a nezávislí.

Děti se zatím do lavic hromadně nevrátí. První stupeň se má částečně otevřít 25. května. „Děti neví, jak to bude vypadat ve školách, volají nám starostové z regionů, že aby vše zajistili, museli by přistavět jedno patro školy a podobně,“ komentuje lídr STAN Vít Rakušan.

Povoleny nadále nejsou ani akce nad sto lidí, návštěvy v domovech pro seniory a bez omezení nelze vycestovat. Zátarasy a kontroly zůstávají na většině hraničních přechodů. Parlamentní SPD by chtěla rychleji povolit cesty do zemí, v nichž je epidemiologická situace lepší než v Česku. „Lepší je třeba na Slovensku po přepočtu na 100 tisíc obyvatel, nebo v Polsku, tak tam je určitě rozvolňování na místě,“ je přesvědčen předseda hnutí Tomio Okamura.

Chopte se chytré karantény, vzkazuje Babiš Vojtěchovi

Pokud se prudce nezvýší počet nakažených, většina omezení by měla padnout 25. května. I poté ale bude provoz obchodů nebo restaurací podmíněn nošením roušek, intenzivní dezinfekcí a rozestupy mezi lidmi.

Na případnou druhou vlnu nákazy se Babišova vláda připravuje i takzvanou chytrou karanténou, jež má nahradit postupně uvolňované zákazy. Sám premiér má ale k přípravě projektu výhrady: „Doufám, že se k tomu konečně zásadně přihlásí resort zdravotnictví, protože se mi moc nelíbí, jak se oni k tomu stavěli,“ řekl ministerský předseda v rozhovoru pro ČT.

Brífink představitelů vlády o fungování chytré karantény ze 7. května (zdroj: ČT24)

Ve výhradách k resortu, který vede ministr za ANO Adam Vojtěch, pokračuje: „Ajťáci a armáda dělají skvělou práci, ale já mám občas pocit, že rezort zdravotnictví se tváří, jako kdyby se jich to moc netýkalo. Oni to musí uchopit,“ apeluje premiér.