Proti postupu vlády protestovali lidé v Praze a Brně. Vnitro chystá zakázku na ochranné pomůcky za 1,4 miliardy

Počty nově nakažených se v posledních dnech drží hluboko pod stovkou, i když se počet provedených testů opět zvýšil. Stále platí nouzový stav a nezmění se to do 17. května. Vláda však začala hledat způsob, jak část krizových opatření ponechat v platnosti alespoň o týden déle. Po skončení nouzového stavu bude ochranné pomůcky centrálně nakupovat Správa státních hmotných rezerv, ministerstvo vnitra ale pro své potřeby chystá vypsání rámcové smlouvy ve výši 1,4 miliardy korun. Proti postupu vlády v boji s koronavirem protestovali lidé v Praze i Brně, setkání inicioval spolek Milion chvilek pro demokracii.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Transparenty vyjadřující nedůvěru vládě a požadující otevření škol nesli ve středu večer lidé protestující proti postupu kabinetu v době koronavirové krize. Sešli se u letenského kyvadla a pomalou chůzí s rozestupy došli přes Letenskou pláň až k vládní Kramářově vile, kde mnozí své transparenty zanechali. 

Setkání avizoval předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář jako procházku, které jsou i v době vládních opatření povoleny. Pořadatelé postupně tlampačem informovali, kam právě na své procházce Minář směřuje, a lidé zvolili stejný směr. Ani podle policistů nešlo o shromáždění. Lidé protestující proti vládě se sešli i v brněnských Denisových sadech.

Vláda podle Mináře jedná i komunikuje chaoticky a mění rozhodnutí ze dne na den bez jasného odůvodnění. Ekonomická záchranná opatření jsou podle něj ušitá na míru velkým korporacím typu Agrofert, společnosti, kterou do února 2017 vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO) a poté ji vložil do svěřenských fondů.

Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář protestoval proti vládě
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Krizový štáb jednal o nákupu zdravotnických pomůcek po nouzovém stavu

Ústřední krizový štáb ve středu jednal o nákupu ochranných pomůcek. „Tím, kdo by měl nakupovat pro stát po skončení nouzového stavu, by měla být Správa státních hmotných rezerv,“ řekl předseda štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zároveň chce štáb nakupovat více od českých firem. Ministerstvo uzavřelo osm smluv s tuzemskými výrobci na dodávky ochranných pomůcek v hodnotě 76 milionů korun. „Budeme od nich kupovat nanoroušky, respirátory FFP3, návleky, ochranné štíty, pláště a brýle,“ řekl Hamáček.

Zároveň chystá ministerstvo vnitra i vypsání zakázky na rámcovou smlouvu po uplynutí nouzového stavu až do výše 1,4 miliardy korun. Bude tak nakupovat pomůcky pro policii, hasiče a zdravotnická zařízení, která ministerstvo zřizuje. Podle Hamáčka se i do této zakázky bude ministerstvo snažit co nejvíce zapojit české dodavatele.

V reakci na informaci o vypsání vlastní objednávky pro ministerstvo vnitra vyzvaly ve středu podnikatelské organizace předsedu vlády Babiše, aby ohlídal vypsání centrální a transparentní veřejné zakázky na dodávky strategických ochranných prostředků. Navzdory opakovanému prohlášení vlády, že bude kvůli pandemii koronaviru nakupovat ochranné pomůcky prioritně od tuzemských firem, tak bude podle zaměstnavatelů činit pouze v omezeném množství.

„Dlouhodobě nedochází k využití výrobních kapacit českých firem, které jsou schopné dodávat zdravotnické prostředky ve vysoké kvalitě. Místo připravované transparentní veřejné zakázky na dodávky ochranných pomůcek, která měla využít kapacity českých výrobců a dodavatelů na několik dalších měsíců, si ministerstvo vnitra nakonec vypíše jen zakázku pro svůj resort. Proto bychom ocenili, aby předseda vlády zabezpečil, že stát vypíše řádné výběrové řízení,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Jurečka podal trestní oznámení kvůli nákupům na ministerstvu zdravotnictví

Opatřování ochranných pomůcek státem v boji s koronavirem kritizuje opozice. Ve středu kvůli nákupu ochranných pomůcek ministerstvem zdravotnictví podal trestní oznámení šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Podle něj porušilo péči řádného hospodáře. Trestní oznámení opírá o informace z médií o nákupech pomůcek proti koronaviru u firem, které v minulosti měly malé nebo žádné tržby.

Lidovecký předseda uvádí, že podle veřejně dostupných informací nakupovalo ministerstvo zdravotnictví v některých případech zdravotnický materiál za výrazně vyšší ceny, než je obvyklé. „Dle dostupných informací mohli být preferováni konkrétní dodavatelé, včetně dodavatelů s vazbami na hnutí ANO, což zavdává k domněnce, že mohlo docházet k pletichám s cílem získat pro sebe nebo pro jiného majetkový prospěch,“ uvádí se v trestním oznámení.

Respirátory z Číny netěsní, zjistili v Akademii věd

Respirátory, které v posledních týdnech dovážela ministerstva vnitra a zdravotnictví z Číny, také podle měření Ústavu chemických procesů Akademie věd správně netěsní. Informoval o tom server Seznam Zprávy. „Všechny testované typy přiměřeně vyhověly požadavkům, ale pouze v případě, když jsme respirátory přilepili na hlavu testovací figuríny,“ sdělil vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů v Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR Vladimír Ždímal.

„Když jsme je k testovací figuríně nepřilepili, klesla filtrační účinnost z původních asi 94 procent ke 40 procentům, a to jsme se opravdu snažili respirátor maximálně utěsnit,“ dodal. Důvodem, proč čínské masky nesedí na obličeji Evropanů, je podle něj rozdílná anatomie obličejů. Respirátory dovezené z Číny tak podle těchto zjištění mohly projít českou kontrolou pouze poté, co byly přilepeny na testovací figuríny lepidlem či páskou. 

Podle ředitele Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, který masky po jejich dovozu oficiálně kontroluje, Davida Michalíka, jsou informace v článku serveru uvedeny „nepřesně a zavádějícím dojmem“. „Vyjádření naleznete nejpozději ve čtvrtek na stránkách naší instituce,“ napsal Michalík ČTK.

Přestupky proti soudem zrušeným nařízením zůstanou bez pokuty, uvedl Hamáček

Ministr vnitra také uvedl, že podle právníků jeho resortu budou muset správní orgány zastavit řízení o přestupcích proti vládním opatřením. „Vzhledem k tomu, že příslušné nařízení bylo zrušeno jako nezákonné,“ vysvtělil Hamáček.

V takových případech pak podle něj nebude možné lidem, kteří v době od 23. března do 27. dubna nejednali v souladu s opatřeními, uložit pokutu.

Opatření totiž byla vydávaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Podle soudu je měla vydávat vláda podle krizového zákona jako na začátku koronavirové epidemie, což kabinet po verdiktu znovu učinil.

Česko se vrací k normálnímu chodu

S novým dnem činí Česko další krůčky, aby se vyprostilo z koronavirové paralýzy. Nově obnovuje provoz Moravská zemská knihovna v Brně. Knihovnám sice vláda povolila otevřít od pondělí, ale hlavně ty velké zůstaly na počátku týdne ještě mimo provoz. Například Městská knihovna v Praze začne otevírat pobočky až od 4. května, podobné plány má i Národní knihovna, zprvu ale zůstane uzavřena studovna.

Její brněnský protějšek je od středy v provozu, ale s řadou omezení. Prozatím otevřela Moravská zemská knihovna pouze půjčovnu v přízemí, studovny zůstávají uzavřené. „Museli jsme zabránit našim čtenářům, aby vstupovali do volných výběrů, protože to by znamenalo možné riziko nákazy,“ dodal ředitel knihovny Tomáš Kubíček.

Knihovna bude otevřena jen v pracovní dny. V pondělí, středu a pátek od 8:30 do 14 hodin, první hodina a půl bude ale vyhrazená pouze seniorům nad 65 let. V úterý a ve středu otevře knihovna od 13 do 18 hodin. 

Další drobný posun k normálu učiní veřejná doprava. Ústí nad Orlicí oznámilo, že se bezmála po dvou měsících vrátí od pondělí mezi města provozující městskou hromadnou dopravu. „Provozovatel ČSAD Ústí nad Orlicí zabezpečí všechna nařízení, dezinfekce, případné rozestupy v autobusech,“ ujistil starosta Petr Hájek (Oušťáci).

Ústecká radnice zrušila MHD v polovině března poté, co vláda vyhlásila nouzový stav.„Dopravci za měsíc a půl neplatíme tedy nic, naproti tomu ale nemáme příjem z jízdného,“ dodal starosta.

Zůstávají naopak obtížně prostupné hranice. Česko sice již lze opustit, sousední státy ale buď kladou přísné podmínky pro vstup, nebo ho vůbec nepovolují. Zcela uzavřené zůstává Polsko, jehož pohraničníci nyní potvrdili, že na dodržování zákazu vstupu do země důrazně dbají. Podle polských médií zastavili vojáci střelbou do vzduchu muže, který se údajně pokusil překročit česko-polskou hranici u města Pilszcz severně od Opavy a na výzvy nereagoval. Polská pohraniční stráž muže nakonec zadržela a odvezla.

Podle polského deníku Wprost šlo o německého občana, polská strana ale upřesnila, že muž dlouhodobě žije v Česku. Zákrok proti němu byl plně v režii polských kompetenčních složek, podle mluvčí moravskoslezské policie nepodnikla česká policie v této souvislosti žádné kroky.

Nouzový stav skončí dříve, než vláda chtěla. Chce jeho zkrácení obejít

I když zákazy postupně mizí, nouzový stav v Česku nekončí. Poslanecká sněmovna schválila jeho prodloužení, ale ne tak velké, jak žádala vláda. Místo 25. května by měl podle poslanců skončit 17. května. Vláda bude příští týden reagovat zákonem, podle kterého by ministerstvo zdravotnictví dostalo pravomoci, jimiž by „výpadek“ nařízení podle krizového zákona vynahradilo.

„Budeme chtít, aby ministerstvo zdravotnictví mělo větší kompetenci, to znamená, aby v rámci své kompetence mohlo rozhodnout to, co my jsme rozhodli na 25. května,“ uvedl premiér Babiš.

Podle místopředsedy vlády Hamáčka může být zákon posilující ministerstvo zdravotnictví cestou ke kontrole epidemie bez nouzového stavu, nesmí ale obcházet soud a ústavu. „Jakmile bude na stole, podrobíme ho testu ústavnosti,“ uvedl Hamáček. 

Harmonogram rozvolňování opatření vyhlášených ve snaze omezit šíření koronaviru je rozvržen do 25. května, nový zákon by umožnil ministerstvu zdravotnictví některé restrikce na zbývající týden vyhlásit – zakázat nebo omezit činnost obchodních center, výrobních provozoven, bazénů, veřejné dopravy i zdravotnických zařízení.

Ministerstvo by také mohlo nařídit povinnost používat osobní ochranné prostředky a dezinfekci, stejně jako regulovat hromadné akce. Opozice, ale ani někteří zástupci vládní ČSSD zatím nejsou s touto myšlenkou srozuměni. Podle místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury by zákon dal do rukou jednoho ministra „červené tlačítko, pomocí kterého vypne fungování země“, předseda Pirátů Ivan Bartoš se domnívá, že by se potom mohlo stát, že by ministr rozhodl, že by „dva roky nemohlo proběhnout žádné shromáždění proti vládní politice“.

Jan Hamáček i přes nejasnosti, co bude po 17. květnu, ale ocenil, že sněmovna nouzový stav vůbec prodloužila. Před středečním jednáním ústředního krizového štábu, kterému předsedá, Hamáček zdůraznil, že považuje za zásadní, že mohou pokračovat centrální nákupy ochranných pomůcek a není třeba vypisovat na ně tendry.

Ministerstvo zdravotnictví již dříve takové omezení veřejného a ekonomického života svými opatřeními zavedlo, ale Městský soud v Praze rozhodl, že k tomu nemělo pravomoc a tak tvrdá opatření musí vyhlásit vláda podle krizového zákona

Senát je pro zvýšení pomoci pro živnostníky

Zatímco poslanci se již začínají připravovat na jednání o vládním zákonu posilujícím pravomoce ministerstva zdravotnictví, Senát se ještě musí popasovat s předcházejícím protikrizovým balíkem.

Na úvod schválil zvýšení ošetřovného pro rodiče, kteří v souvislosti s uzavřením škol během koronavirové krize zůstali doma s dětmi, ze 60 na 80 procent základu. Senátem už také prošel návrh na zvýšení plateb zdravotního pojištění za státní pojištěnce, tedy třeba děti nebo seniory. Stát za ně měsíčně dá o 500 korun více ke stávajícím 1067 korunám, od ledna se platba zvýší o dalších 200 korun.

Senát schválil i zvýšení jednorázového příspěvku 500 korun denně pro živnostníky postižené epidemií koronaviru. Za květen by se měl ale podle horní komory zvýšit na 700 korun a za červen na 900 korun. Měl by ho dostávat také širší okruh příjemců, například pěstouni nebo lidé pracující takzvaně na dohodu. Zákon tak nyní zamíří zpět do sněmovny, která o senátním návrhu rozhodne.

Horní komorou prošel i návrh, podle kterého může dát stát záruku 150 miliard korun za úvěry pro firmy s nejvýše pěti sty zaměstnanci, které by tak mohly získat až kolem 500 miliard korun. Poskytnutí státní záruky schválil senát v zákoně, který nyní dostane k podpisu prezident.

Z nejhoršího pomáhá na západě Čech armáda

V nemocnici v Mariánských Lázních, kde se koronavirem nakazilo 31 pacientů a 11 zdravotníků, začali pomáhat personálu vojáci. Nejde o zdravotníky, podle pověřené vedoucí nemocnice Veroniky Kropfreiterové zajišťují hlavně pomocné práce, například zajišťují dezinfekci a úklid. „Jedná se o hrubší práci – pomoc s pacienty, dovoz jídla,“ dodal člen vojenské jednotky Lukáš Kurc.

Chebsko a hlavně Mariánské Lázně patří mezi nejvíce zasažené nákazou koronavirem v Karlovarském kraji. Z celkových 351 nakažených v Karlovarském kraji jsou téměř dvě třetiny z Chebska. Přímo v Mariánských Lázních je podle posledních údajů starosty města 52 nemocných.

V Napajedlech se nákaza rozšířila z prodejny potravin

Vysoký počet případů hlásí i Napajedla na Zlínsku. Hygienici jsou si jisti, že nákaza se rozšířila z jedné konkrétní prodejny potravin, pozitivní test mělo sedm prodavaček a 11 zákazníků. Vědci přitom tvrdí, že pro přenos viru je důležitý alespoň 15minutový intenzivní kontakt. I proto nakupování nebylo považováno za rizikové.

„Kritickými místy budou ta, kde se lidé sdružují, kde čekají u pultu s váženými potravinami, kde nedodržují tu vzdálenost, kde delší dobu postávají,“ uvedla ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

Nakazit se lidé v napajedelském obchodě mohli i kvůli tomu, že virus na plastových obalech a nerezových površích může vydržet i tři dny. Přežít může taky na povrchu nebalených potravin, typicky na pečivu.

Plošné testování skončilo i v Brně. Výsledky budou kolem 5. května

V minulém týdnu začalo plošné testování kolektivní imunity na několika místech v Česku. V Praze a Litoměřicích byla již v minulých dnech naplněna potřebná kapacita otestovaných lidí. Ve středu po poledni již dosáhli výzkumníci potřebného limitu i v Brně. V Olomouckém kraji se ještě testuje. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška by kolem 5. května mohly mohly být na světě předběžné výsledky studie. Nebudou ale komplexní a navíc je ještě bude čekat oponentura.

Varoval však před nadměrným očekávání, studie podle něj nepřinese zlom. „Chtěl bych tlumit očekávání. Studie by neměla přinést závěry, které by měly narušit debatu o rozvolňování opatření, což se odvíjí od objektivní současné reality,“ uvedl Dušek. Ocenil zájem lidí o testování v rámci studie a omluvil se za problémy, které v počátcích nastaly například při organizování front před odběrovými místy.

Kromě plošného testování populace probíhají také studie na menších skupinách včetně výzkumu rozšíření COVID-19 mezi chronicky nemocnými lidmi. Provádí ji pražský Institut klinické a experimentální medicíny. Zatím bylo otestováno 1300 lidí z plánovaných dvou tisíc. Pacienty svého kardiocentra, transplantcentra či centra diabetologie zve IKEM na testování prostřednictvím SMS, ve které je uveden den a časové rozmezí, kdy se mají dostavit.

V Česku bylo do středečního rána na COVID-19 pozitivně testováno 7504 lidí, z nich 4317 bylo stále nemocných a 2960 lidí se uzdravilo. Během úterý přibylo 59 nových případů. Bylo to více než v pondělí i neděli, což se ale stalo i v některých předcházejících týdnech.

Nárůst o osmnáct případů oproti předchozímu dnu sice může působit dramaticky, zároveň jde ale o jeden z nejmenších přírůstků za celý duben. Navíc se výrazně více testovalo – počet testů provedených ve středu byl druhý nejvyšší za celou dobu kontrol vzorků na přítomnost nového typu koronaviru.

„Epidemiologická situace je lepší a lepší. Máme po několik dní pozitivních záchytů méně než 50 nebo 60. Včera (v úterý) bylo přitom 8700 testů, takže to není tím, že bychom méně testovali,“ uvedl Ladislav Dušek.

Podle něj se koronavirus v české populaci nikde nekontrolovaně nešíří, je ale třeba dát pozor na některá lokální ohniska. Zmínil se o Chebsku, Domažlicku a Zlínsku.