Vláda o prodloužení nouzového stavu podle opozice nejedná. „Nemám to na starosti,“ namítá Vojtěch

Události, komentáře: Vláda požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Poslanci budou v úterý hlasovat o žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu. Lídři opozičních stran Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti) a Tomio Okamura (SPD) se v Událostech, komentářích shodli na tom, že vláda s nimi nevyjednává a po kabinetu požadují jasné plány a kritéria pro další kroky. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zdůrazňuje, že opatření se musí uvolňovat postupně kvůli riziku erupce epidemie.

Fialu dle jeho slov nepřekvapí ze strany vlády už vůbec nic. „Neuvěřitelný chaos, to tady nikdy nebylo,“ konstatuje opoziční politik. Ministr zdravotnictví ale namítá, že Česko nikdy nezažilo podobnou situaci, jako je nynější pandemie. Plán vlády je podle něj jasný a urychlení rozvolňování na tom nic nemění.

Okamura připouští, že vláda je v komplikované situaci, zároveň ale upozorňuje, že v nařízeních a opatřeních se veřejnost nevyzná. Poukazuje například na školství, které čeká částečná výuka na prvních stupních. Není ale jasné, jak mají základní školy zařídit výuku v menších skupinkách, k čemuž nestačí učitelé. Předseda SPD proto žádá kabinet o podrobnější plán než pouhý harmonogram otevírání provozů.

„Materiál od vlády je velmi plytký,“ shrnuje Bartoš odůvodnění Strakovy akademie k žádosti o prodloužení nouzového stavu. Poukazuje na to, že harmonogram rozvolňování se již několikrát změnil a vláda musí vysvětlit, proč některé provozy nadále omezuje, a jiné nikoliv. Bartoš připomíná například bohoslužby, kterých se může účastnit maximálně patnáct lidí, zatímco některé větší obchody už mohou fungovat bez omezení.

Chybí nám data, zní z opozice

Podle Vojtěcha se vláda snaží balancovat ekonomické zájmy a návrat života do běžných kolejí s opatrností. Otevírání prodejen a služeb musí mít posloupnost, aby kabinet mohl vyhodnocovat dopad na epidemiologickou situaci, podotýká šéf českého zdravotnictví.

Právě data, podle kterých se vláda rozhoduje, chybí Fialovi. „Kde jsou data? Nejsou k dispozici. Vláda jedná zmateně. Jediné kritérium, podle kterého rozhoduje, je politický marketing, a to je extrémně špatně,“ je přesvědčen šéf občanských demokratů. Po přístupu k datům – například o testování promořenosti – volá také Okamura, sněmovna podle něj nemůže rozhodovat bez nich.

Nemám na starosti politická vyjednávání, tvrdí ministr

Předsedové opozičních stran se v Událostech, komentářích shodli na tom, že Babišův kabinet s nimi o dalším trvání nouzového stavu nejednal. Hnutí SPD podle Okamury navrhne prodloužení do 7. května. „Příští týden zasedá Poslanecká sněmovna, takže prodloužení do čtvrtka můžeme kdykoliv prodloužit či jinak upravit na základě aktuálních informací,“ vysvětluje.

Fiala podotýká, že premiér Andrej Babiš (ANO) se s předsedy opozičních stran kvůli mimořádné situaci sešel skrze videokonferenci naposledy před třemi týdny. Bartoš zase zdůrazňuje, že je na vládě, aby zdůvodňovala své kroky poslancům, kterým je odpovědná. „Je to šlamastyka, kterou způsobil premiér Babiš,“ konstatuje šéf Pirátů s tím, že kabinet se pokusil obejít zákon kvůli náhradám za ušlou škodu.

„Já nemám na starosti politická vyjednávání. Mým úkolem je provést zemi pandemií,“ reaguje na kritiku ohledně absence jednání s opozicí ministr zdravotnictví Vojtěch. Varuje, že pokud plénum v úterý nouzový stav neprodlouží, bude to ze dne na den znamenat otevření všech rizikových provozů. „Jestli si to někdo vezme na svědomí, může,“ doplňuje.