Když se školy neotevřou do začátku června, maturity by podle ministra Plagy být neměly

Pondělní brífink ministra Plagy ke změnám ve školství (zdroj: ČT24)

Maturity by se mohly konat 21 dní poté, co se znovu otevřou školy. Oznámil to ministr školství Robert Plaga (ANO). Když se otevřou až po začátku června, mohly by je nahradit výsledky z posledních ročníků. Přijímací zkoušky by podle Plagy mohly proběhnout dva týdny po otevření škol. O zkrácení letních prázdnin resort zatím neuvažuje. Plagův návrh v pondělí schválila vláda. Opozice s návrhy souhlasí, střední školy k nim ale mají výhrady.

Po schválení kabinetem by se poslanci mohli novelou zákona zabývat v úterý na mimořádné schůzi v legislativní nouzi. Změny by měly platit jen pro letošní rok. 

Resort podle ministra předpokládá, že by se žáci mohli do škol vrátit v druhé polovině května. Přesný termín maturit chce vyhlásit až po otevření škol, středoškoláci by se tak měli mít možnost na zkoušky potom ještě připravit.

Maturitní a závěrečné zkoušky by měly být podle návrhu ministerstva školství nejdřív 21 dnů po znovuotevření škol, nebo by je mohly nahradit výsledky studentů z posledních tří vysvědčení střední školy.

Plaga uvedl, že v tomto ohledu by mělo být rozhodující datum 1. června. Pokud by se středoškoláci do škol vrátili později, zkoušky z dospělosti už by dělat neměli. Kdyby se otevřely dříve, nemuseli by letos psát slohy z češtiny a cizích jazyků. Testy by mohly vyhodnocovat samotné školy podle podkladů Cermatu, který je připravuje, řekl ministr školství na tiskové konferenci.

Termíny závěrečných zkoušek učňů by se podle návrhu ministerstva školství mohly upravit podobně jako u maturit. Stejné by u nich mohlo být i náhradní řešení při otevření škol po 1. červnu.

Žádný scénář, se kterým ministerstvo školství pracuje, podle Plagy nepočítá s tím, že by se zkracovaly letošní letní prázdniny.

Příjímačky za dva týdny po otevření škol

Přijímací zkoušky na střední školy by podle ministra měly být nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol. Testy by podle něj měly mít stejnou formu a obsah jako v předešlých letech. Děti by je ale měly psát jen v jednom termínu místo dvou, které se původně plánovaly.

Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté obory se měly původně konat 14. a 15. dubna a na víceletá gymnázia 16. a 17. dubna.

Tři vysvědčení místo maturity? Degradace, říkají ředitelé

Někteří zástupci středních škol mají ale k návrhu úprav v maturitách a přijímacích zkouškách, které ministr představil, výhrady. Ředitelé nerozumí například tomu, proč by měly maturitní testy opravovat školy podle podkladů Cermatu. Podle nich by to Cermat zvládl rychleji a lépe. Uvedl to předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

„Celkově jsme počítali s tím, že k nějakým takovým změnám dojít musí. Některé z nich jsou asi dobré, ne se vším se ale můžeme ztotožnit,“ sdělil Zajíček. „Zrušení písemek vítáme, ale s čím zásadně nemůžeme souhlasit, tak to je opravování didaktických testů ve školách,“ řekl. Podle něj se tím opravování testů nezrychlí a školy to zbytečně zatíží. Lépe by to udělal Cermat, domnívá se. Podobně se vyjádřila i Schejbalová.

Zajíčkovi také v návrhu ministerstva chybí popis řešení pro případ, že by se školy neotevřely ani do konce června. Podle něj zatím nikdo nevyloučil, že školy budou zavřené i do konce školního roku, a není přitom jasné, jak by se taková situace vyřešila.

Schejbalová návrh úprav v přijímacích zkouškách naopak uvítala. „To, aby proběhly přijímačky, je nutné, hlavně na školách, kde máme velký převis,“ řekla.

Ředitelé gymnázií podle ní ale mají výtky k návrhu, aby se v případě neotevření škol do 1. června nahradily maturitní zkoušky výsledky z posledních tří vysvědčení. „To si myslím, že je naprostá degradace školství, a to se nám nelíbí,“ soudí. Podle ní by se to dalo vyřešit i tím, že by maturanti zkoušky skládali až v září. 

Variantu náhrady zkoušky známkami z vysvědčení nepovažuje za dobrou ani ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman. „To by potom bylo lepší, kdyby se maturita dělala v září nebo poslední týden v srpnu,“ řekl. Zkoušky by se podle něj mohly konat klidně hned po otevření škol. „První den se mohou konat přijímací zkoušky a druhý maturity. My máme připravené rozvrhy maturit a maturanti v květnu do školy nechodí, 30. dubna končí vyučování pro maturanty, nechápu, proč máme vyčkávat,“ uvedl Bergman.

S jednokolovými přijímacími zkouškami ale ředitel gymnázia v Teplicích naopak souhlasí. „Doufám, že Cermat to zvládne také automaticky rychle opravit,“ dodal.

Opozice souhlasí

Opoziční politici většinou návrhy ministra Plagy podporují. Například podle lidoveckého šéfa Mariana Jurečky ministr vystoupil racionálně. Předseda občanských demokratů Petr Fiala zase ocenil, že Plaga změny s opozicí předem konzultoval.

„Návrhy ministra školství Roberta Plagy týkající se maturit a přijímacích zkoušek považuji za správné. Je třeba, aby žáci a studenti, učitelé i rodiče věděli, s čím mají počítat a podle toho se připravovali. Oceňuji, že svoje návrhy dopředu konzultoval se vzdělávacími experty z řad opozice. Věci by pomohlo, kdyby tak postupovali i další členové vlády, v čele s premiérem,“ poznamenal Fiala na Twitteru.

Lidovecký poslanec a bývalý předseda Marek Výborný uvedl, že nesouhlasí pouze s návrhem, aby didaktické maturitní testy hodnotily školy. „Nevidím k tomu důvod, CERMAT to má automatizované a zvládne to rychle. Toto navrhnu v Poslanecké sněmovně upravit,“ řekl. 

„Jsou to samozřejmě zásadní návrhy, za normálních okolností zcela nepředstavitelné. Ale doba normální není a asi ještě nějakou chvíli nebude. Proto si umím, v opravdu krajním případě, představit i nahrazení maturity výsledky posledních tří vysvědčení. Je to nepříjemné, ale bez finální přípravy by i maturita nebyla zcela regulérní,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

„Jasné a stručné vyjádření ministra školství. Opatření jsou nutná, reálná a zvládnutelná, konzultovaná s asociacemi, snad nastane trochu klidu mezi žáky, učiteli i rodiči. Teď už jen abychom se dostali do škol ještě do konce května…!“ napsal na Twitter senátor Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN). Další senátor Jiří Drahoš (za STAN) uvedl, že horní komora je připravena změny v zákoně projednat a schválit.

Naopak hnutí Trikolóra uvedlo, že ve Sněmovně návrh Plagy nepodpoří.

Kvůli šíření koronaviru jsou od 11. března do odvolání uzavřeny základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v neděli uvedl, že toto opatření by se mělo rušit jako jedno z posledních, a to zřejmě na přelomu května a června.