V Česku jsou stoprocentně potvrzeny tři nové případy nákazy koronavirem, oznámil ministr

UDÁLOSTI: Česko má další tři případy koronaviru (zdroj: ČT24)

Testy prokázaly další tři případy koronaviru v Česku, celkem je tedy u nás osm lidí s nemocí COVID-19. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) večer uvedl, že jsou všechny nové případy již stoprocentně potvrzené. Dva nemocní jsou rodinnými příslušníky ženy, která už koronavirus má. Ve třetím případě jde o ženu z Prahy 6, jež se nechala vyšetřit v soukromé laboratoři. Její nákazu poté potvrdila i Národní referenční laboratoř.

„Můžeme potvrdit, že v současné době máme stoprocentně potvrzené tři nové případy, byť budou ještě odeslány na konfirmaci do Berlína, ale výsledky jsou jednoznačné,“ řekl Adam Vojtěch ve středu večer.

Dva nové případy jsou ze skupiny z Děčína, která se v minulém týdnu vypravila na hory do regionu Benátska. Jde o příbuzné ženy, u níž byla nákaza potvrzena již dříve a leží v ústecké nemocnici.

Středeční večerní tisková konference na ministerstvu zdravotnictví ke koronaviru (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpányové byli oba dosud v domácí karanténě. Když testy ukázaly, že se také nakazili, hospitalizovala je rovněž Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Podle hlavní hygieničky Eva Gottvaldové se rodina nebude přesouvat do Prahy.

„Zůstanou v Masarykově nemocnici. Zůstanou tam i po konzultaci s Nemocnicí Na Bulovce,“ ujistila.

Žena nebyla v rizikové oblasti, testovat ji nechtěli. Nákazu potvrdila soukromá laboratoř

Třetím nově potvrzeným případem nákazy koronavirem je žena z Prahy. Její vzorky nejprve testovala soukromá laboratoř a později byla přítomnost nukleové kyseliny viru potvrzena i v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu.

Že test provedla soukromá laboratoř, kritizovalo ministerstvo zdravotnictví, podle Vojtěcha byl navíc problém i v tom, že si žena odebrala vzorky sama. „Ta laboratoř musí mít akreditaci, certifikaci, smlouvy se zdravotními pojišťovnami. V případě této laboratoře tomu tak nebylo,“ poznamenal ministr.

Zároveň ale připustil, že „v zásadě postupovala tak, jak měla“. Obrátila se totiž na svoji lékařku a zřejmě i na hygieniky. Protože ale neměla vážné zdravotní potíže, byla bez teplot a navíc nebyla v rizikové oblasti – lyžovala v Trentinu, nikoli v Lombardii či Benátsku – nebyla  na test poslána. 

Primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová uvedla, že stav pěti nemocných s potvrzeným koronavirem, kteří na jejím oddělení leží, je dobrý a jsou bez teploty. „Není to bezpříznakový průběh, je to průběh provázený respiračními příznaky, postižením dýchacích cest,“ uvedla s tím, že ve čtvrtek začne testování prvních hospitalizovaných, po kterém by mohli jít koncem týdne domů.

Testy dětí nakažené ženy jsou negativní

Do laboratoře šly také vzorky odebrané příbuzným nemocné ženy z Prahy 6 včetně tří dětí, které po návratu z Itálie ještě byly dva dny ve škole. Když se ředitel dozvěděl, jaká je situace, musel zavést mimořádná opatření. „Ta maminka mi zavolala ráno v půl sedmé, kdy mi potvrdila skutečnost, že se nechala vyšetřit v soukromé laboratoři,“ řekl České televizi ředitel školy Petr Karvánek. Nejenom děti nemocné ženy, ale i jejich spolužáci ze dvou tříd museli do karantény a na čtvrtek bylo vyhlášeno ředitelské volno.

Večer ale přišly negativní testy vzorků odebraných třem dětem nemocné ženy. „Když jsou děti negativní, to znamená, že nereplikují virus, všechna opatření padají. Škola funguje dál bez omezení,“ uvedla vedoucí pražských hygieniků Zdeňka Jágrová.

Kromě dětí byl testován jejich dědeček, u kterého je výsledek rovněž negativní. U manžela nakažené ženy byly výsledky nejednoznačné, bude proto brzy testován znovu. Ministr Vojtěch však ujistil, že opakované testy čekají i další příbuzné.

V Česku už je osm potvrzených výskytů koronaviru. Dříve byla potvrzena infekce u dvou zahraničních turistek, které studují v Miláně, profesora z České zemědělské univerzity, který byl na konferenci v Itálii, a dvou lidí z Děčína, kteří byli společně v Itálii lyžovat. Itálie je v současnosti po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci.

  • Telefonicky kontaktovat hygienickou stanici
  • Dva týdny (inkubační doba viru) minimalizovat kontakt s lidmi
  • Často si mýt ruce, při kašli si zakrývat ústa
  • Při příznacích volat lékaře, SZÚ nebo infekční kliniku
  • Zdroj: SZÚ a zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy