Nižší DPH, zrušení daně z nabytí nemovitosti. „Pražský“ návrh pro lepší dostupnost bydlení míří na vládu

Události: Plán Prahy na dostupnější bydlení (zdroj: ČT24)

Hlavní město předložilo zákon, který reaguje na nedostatek bytů v Česku a na jejich nedostupnost kvůli příliš vysokým cenám. Praha navrhuje snížit DPH z 15 na 10 procent nebo za určitých okolností zrušit daň z nabytí nemovitosti. Obojí dohromady může ušetřit při pořízení bytu i statisíce korun. V pondělí se bude úpravou zabývat vláda. Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) ale s návrhem nesouhlasí. Stát by podle ní přišel o šest miliard korun.

Při koupi bytu zhruba za čtyři a půl milionu korun si musí nový majitel nemovitosti připravit dalších zhruba šest set tisíc na DPH. Pokud by vláda přijala návrh na snížení DPH z 15 na 10 procent, majitelé bytů by ušetřili kolem dvou set tisíc.

V připomínkovém řízení se ale proti předloze postavilo ministerstvo vnitra i financí. Naopak podporu získalo od odborů. Neutrální stanovisko pak dalo ministerstvo pro místní rozvoj. To sice vítá krok v oblasti bydlení, obává se však dopadů.

„Je potřeba tyto věci projednávat a je otázkou, jestli nenajdeme i jiné řešení, než hned vstupovat do daňových zákonů. Nicméně podpora bydlení je velkou prioritou,“ ujišťuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

„Případnou daňovou změnou bychom řešili jenom následky toho, že máme velmi složité řízení a velmi složité regulace,“ tvrdí místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

Recept pro Prahu má ovlivnit celou republiku

Některé připomínky pak materiálu vyčítají zejména to, že je koncipován hlavně pro Prahu, i když úpravy se dotknou celé České republiky. „Hlavní město by si mělo v první řadě udělat dobrý územní plán, aby se zvýšila konkurence bytového fondu,“ vzkazuje vedení Prahy místopředseda rozpočtového výboru a bývalý primátor Brna Roman Onderka (ČSSD).

Naopak pražská radní Hana Kordová Marvanová (STAN) trvá na tom, že nejrychleji lze lidem pomoct právě snížením daní. I když novelizace stavebních předpisů a zrychlení staveb jsou neméně důležité.

Podle Schillerové by na úpravě vydělali developeři

Návrh podle předkladatelů míří hlavně na ty, kteří žádnou jinou nemovitost nevlastní. Právě oni by nemuseli platit daň z nabytí nemovitosti. Snížení DPH by se pak mělo dotknout i oprav a rekonstrukcí.

„Nevěřím tomu, že by se ten rozdíl promítl do konečné ceny bydlení. My to neumíme zregulovat. Jednoznačně mi vychází, že návrh podporuje developery,“ tvrdí ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

Zato pirátský poslanec a místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík vítá každé opatření, „které zlepší dostupnost bydlení“.

Zrušení daně z nabytí nemovitosti by ale nemuselo ovlivňovat jen první byt. Pokud by se z něj majitelé v budoucnu stěhovali, museli by jej prodat. Jinak by daň z nabytí nemovitosti dopláceli.