Volby jako referendum? V roce 2020 začne tahanice o hejtmany, někde budou volit i senátory

Události ČT: Voliče v roce 2020 čeká další rozhodování (zdroj: ČT24)

Rok 2020 bude opět rokem volebním. Česko čekají hned dvě hlasování, i když v jediném termínu. Lidé rozhodnou o tom, kdo v dalších čtyřech letech povede jejich kraj, a v sedmadvaceti obvodech pak budou vybírat své zástupce do Senátu. Opozice říká, že volby mohou být referendem o menšinové vládě Andreje Babiše.

Hnutí ANO a sociální demokraté vládnou Česku, navíc v krajích mají deset hejtmanů ze třinácti. Příští rok na podzim ale může být všechno jinak, proto se stranické sekretariáty připravují už teď.

„Myslím, že to další období bude hodně o investicích, a určitě bude hodně o infrastruktuře. To je to, co jednotlivé kraje trápí,“ uvedl šéf poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček.

ČSSD v posledních letech ve volbách ztrácí přízeň voličů, přesto bude chtít pět hejtmanských postů obhájit. Třeba v Pardubickém a Královéhradeckém kraji sestaví koaliční kandidátky. „Hlavně se soustředíme na řešení krajských problémů. Jsou kraje, kde máme své hejtmany, kde budeme obhajovat svoji práci, takže tam to samozřejmě bude o vyhodnocení toho, co se povedlo,“ uvedl vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Vedení krajů před volbami v roce 2020
Zdroj: ČT24

Zato ODS chce získat hejtmanské posty zpět, teď nemá žádný. Věří si třeba ve středních Čechách a v těchto týdnech také vyjednává o možných společných kandidátkách. „Podívejme se, jak třeba vypadá doprava, dopravní infrastruktura, jsou problémy na různých místech Česka se suchem, je potřeba to řešit, stejně tak oblast vzdělávání, (která je) tak důležitá,“ vyjmenoval témata pro nadcházející krajské volby předseda ODS Petr Fiala. 

Piráti už mají v některých krajích i jasno o lídrech kandidátek. Ve třech krajích, kde zastupitele mají, chtějí posty obhájit. „Tématem bude jednak jádro pirátského programu, to je otevřenost krajského zastupitelstva, smlouvy na internetu, skutečné zamezení plýtvání, důsledná kontrola investic na úrovni kraje,“ vyzdvihl za Piráty jejich předseda Ivan Bartoš.

Hnutí SPD má zastoupení v deseti ze třinácti krajů. Nově ho chce mít všude a ideálně i v radě kraje. Věří si v ústeckém, moravskoslezském nebo olomouckém hejtmanství. Témata už ladí. „Právě na jednotlivých krajských strukturách SPD je to, aby přišly s tím, co je trápí nejvíc. Mohou to být témata různá, ale mají na to čas právě přes vánoční svátky,“ uvedl místopředseda hnutí SPD Radim Fiala.

Také komunisté už připravují program, i oni chtějí voliče oslovit tématem doprava, a jako cíl mají minimálně obhájit post hejtmana. „Silnice 2. a 3. třídy, prostředky na jejich zajištění, na opravu,“ zmínil ústřední téma komunistů v nadcházejících krajských volbách předseda KSČM Vojtěch Filip. 

A posílit chtějí na krajské úrovni i lidovci, vždy minimálně o jeden mandát. Třeba v Pardubickém, Středočeském nebo Ústeckém kraji půjdou do voleb v koalici. Na té se domlouvají s TOP 09 nebo hnutím STAN. Tato uskupení chtějí své posty v krajích obhájit.

„Mám cíl, aby se pokud to jenom trochu půjde, ve všech krajích vytvořila co nejširší koalice demokratických stran,“ nastínil místopředseda TOP09 Vlastimil Válek. „Tyto volby zároveň vnímáme jako referendum o současné vládě. Myslím, že budou v tomto smyslu velmi zásadní,“ je přesvědčený předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

„Chtěli bychom mít, když budu skromný a držet se při zemi, tři hejtmany. Myslíme si, že na to hnutí STAN má,“ vyjádřil se předseda hnutí Vít Rakušan.

Obhajoba křesel v Senátu ve volbách v roce 2020
Zdroj: ČT24

Třetinu Senátu čeká obměna

Kromě zástupců v krajích budou lidé ve stejném termínu ve 27 volebních obvodech vybírat i nové senátory. Obmění se tak přesně jedna třetina horní komory. V těch obvodech, kde se o novém senátorovi nerozhodne už v prvním kole volby, půjdou voliči k urnám i napodruhé. 

V senátních volbách půjde o to, zda se na poslední dva roky mandátu současného kabinetu rozložení sil změní. V Senátu teď mají většinu opoziční strany. I proto vládní návrhy často vrací s úpravami zpět do Poslanecké sněmovny. Naposledy to byl třeba daňový balíček.

O nejvíc křesel v horní komoře parlamentu půjde ČSSD, která jich obhajuje deset. Lidovci jich drží šest a čtyři pak má aktuálně nejsilnější klub Starostů a nezávislých. Občanští demokraté budou hájit tři mandáty: po dvou hnutí ANO a klub Senátor 21 Liberální demokracie.