Babiš by měl odstoupit, jen když prohraje volby, míní prezident. Abolici premiérovi neudělí

Prezident Miloš Zeman neudělí premiéru Andreji Babišovi (ANO) abolici v kauze Čapího hnízda. Hlava státu to potvrdila pro MF Dnes. Podle svých slov Zeman k takovému kroku nyní nevidí důvod. „Abolice není od toho, aby prezident zasahoval do práce policie. Takže jsme se s Andrejem Babišem velmi přátelsky dohodli, když jsme si ve středu telefonovali, že abolice nebude,“ potvrdil prezident středeční slova předsedy vlády.

„Na rozdíl od milosti, která je výlučným právem prezidenta, vyžaduje abolice kontrasignaci. A to buď premiéra, nebo jím pověřeného člena vlády. Jestliže tedy sám premiér abolici odmítá, tak je technicky nemožné ji provést. Ale já v tomto konkrétním případě zatím pro abolici ani nevidím důvod,“ řekl Zeman pro MF Dnes.

Zdůraznil také, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ponechal Jaroslava Šarocha jako dozorujícího státního zástupce a také vyzval policii, aby případ došetřila. Proto se prezident rozhodl do případu nezasahovat.

Svá dřívější slova o tom, že abolici v případě zrušení zastavení trestního stíhání udělí, Miloš Zeman nepovažuje za chybu. „Kdybych to téma neotevřel, tak nemohu vyloučit, že by nejvyšší státní zástupce posunul tento případ k obžalobě. Nemohu to vyloučit, neříkám nic jiného. Takže jsem to udělal jako určitou prevenci a jsem celkem rád, že teď je situace taková, že to policie bude vyšetřovat a počkám na její informace,“ prohlásil prezident.

Rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana prezident považuje za korektní. „Pokud má pocit, že se v tom vyšetřování něco opomnělo, ať se to vrátí na začátek a ve vyšetřování se pokračuje. Proti tomu ani prezident nemůže důvodně protestovat,“ řekla hlava státu v TV Barrandov.

Šéf žalobců Zeman ve středu oznámil, že zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání premiéra a Jany Mayerové ze společnosti Farma Čapí hnízdo. Podle něj bylo nezákonné a předčasné. „Očekával jsem, že mě jen tak nepustí. Jsem politik, vydržím to. Dobrá zpráva je, že to má sestupnou tendenci,“ komentoval poté krok nejvyššího státního zástupce Babiš.

Předseda vlády by podle prezidenta neměl odstupovat, jak požaduje například spolek Milion chvilek pro demokracii, který na úterý svolal demonstraci na Václavské náměstí. „Odstoupit by měl v případě, kdyby prohrál volby. Já vás mohu ujistit, že tak jako obvykle, po volbách jmenuji (premiérem) vítěze voleb,“ komentuje Miloš Zeman.