Je skvělé, že lidé mohou vyjádřit názor, reaguje Babiš na protest. Opozice souhlasí s výzvami Milionu chvilek

Události ČT: Politické reakce na demonstraci (zdroj: ČT24)

Z řad opozičních politických stran zní souhlas s výzvami spolku Milion chvilek, které zazněly na demonstraci na pražské Letné. Také oni by přivítali větší zájem veřejnosti o politiku. Pro tvoření menších koalic se vyslovili končící předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, lídr lidovců Marek Výborný a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš, proti němuž protest mířil, v reakci uvedl, že je skvělé, že lidé mohou svobodně vyjádřit svůj názor.

„Je třeba, aby se politické strany otevřely všem, které zajímá veřejný život a kteří se chtějí na politice aktivně podílet. Bez silných politických stran není možné zdravou demokracii zachovat. Podporuji změnu volebního systému, aby byl vůči občanům spravedlivý a volební hlas každého voliče měl stejnou váhu. Nyní je volič menší politické strany diskriminován,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil s tím, že se zasadí o to, aby se demokratické strany pokusily o společný projekt.

„Za nejracionálnější považuji výzvu, která směřuje ke změně volebního systému, v čemž jsme už něco udělali. Skoro dva roky leží u Ústavního soudu podnět KDU-ČSL na změnu volebního systému,“ přiblížil předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Racionalitu podle něj má i spojování menších koalic. „My se o to od června snažíme. Jak říkal mluvčí Milionu chvilek do roka a do dne, tak do roka a do dne by mělo být jasné, v jakém formátu budeme kandidovat do sněmovních voleb,“ doplnil.

Šéf KDU-ČSL Marek Výborný řekl, že o koaliční spolupráci se jeho strana snaží už při přípravě nadcházejících krajských voleb. „Určitě je to věc, kterou řešíme teď a samozřejmě dlouhodobě diskutujeme i o postupu po krajských volbách,“ uvedl. Připomenul, že lidovci podali novelu volebního zákona s návrhem čistého poměrného systému tak, aby zmizel nepoměr ve váze voličského hlasu.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš čeká, jak dopadnou koalice skládané před krajskými volbami. Možnosti vidí v případné spolupráci hnutí STAN a TOP 09 či lidovců a ODS, přičemž velkou roli hraje obliba těchto stran v regionech.

„Znám spoustu lidí, kteří by v případě, že by Piráti šli do nějaké větší koalice, Pirátskou stranu nevolili. Zvykli si, že nemusí volit menší zlo. Prostě volí toho, jehož program je atraktivní,“ řekl. Zároveň zdůraznil, že základem by měla být změna volebního systému. Za důležitou pokládá Bartoš výzvu, aby se strany více otevřely. „I politika se dělá odspodu,“ uvedl s tím, že Piráti mají o několik tisíc víc spolupracujících než členů.

I podle předsedy ODS Petra Fialy z Letné hlavně zaznělo, že lidé mají být aktivní. „Je potřeba, aby lidé nedávali ruce pryč od politických stran, naopak, mají se o ně starat, politické strany demokracie potřebuje,“ uvedl na Twitteru. K výzvě ohledně koalic se jasně nevyjádřil. Podle Fialy „hlasy pro změnu nesmějí propadnout“.

Na svých facebookoých stránkách Tomio Okamura napsal, že z požadavků Milionu chvilek vyplývá, že „buď můžou založit politickou stranu a usilovat v demokratických volbách svými požadavky a programem o přízeň voličů, nebo mohou podpořit zákony z pera SPD na referendum a přímou volbu a odvolatelnost politiků“.

Kritika vůči vládě. Nevidím důvod k odchodu Benešové, namítá Hamáček

Sobotní demonstraci komentovali i představitelé vládní koalice. „Požadavky nejsou nijak nové, ty stejné zaznívaly na předchozích demonstracích. Já nevidím důvod, aby odcházela Marie Benešová, protože jsem přesvědčen, že svou práci dělá dobře a pokud máme na některé věci jiný názor, tak jsme připraveni o nich jednat a jednáme,“ uvedl vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček.

„Co se týká pana premiéra, tam se nic nového nestalo a o jeho majetkových poměrech věděli voliči, když šli k volebním urnám,“ doplnil.

Na demonstraci organizátoři protestu vyzvali Babiše, aby do 31. prosince odstoupil, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) a nezbaví se Agrofertu, který vložil do svěřenského fondu.

Sám Babiš uvedl, že se k požadavkům spolku Milionu chvilek vyjádří při svém nedělním projevu v Národním muzeu. „Máme svobodu a demokracii a to jsme přesně před 30 lety chtěli. Je skvělé, že lidi můžou vyjádřit svůj názor a nikdo je při tom neperzekvuje a nenapadá. A je fakt skvělé, že máme svobodné a demokratické volby,“ uvedl nyní.

Hodnocení KSČM, která ve sněmovně toleruje menšinovou vládu, vyjádřil šéf strany Vojtěch Filip: „Právo demonstrovat je realizací práva na shromáždění, a pokud jde o ultimáta, ty v politice většinou nemají žádný význam, zejména právo shromažďovací nemá žádný vliv na právo volební a tím pádem to ultimátum podle mého soudu nemůže mít žádný význam,“ sdělil.