Zima musí odejít, až pak můžeme diskutovat. Studenti chtějí v Karolinu zůstat i v noci na pátek

Zhruba dvacítka studentů, kteří ve středu obsadili vstupní halu rektorátu Univerzity Karlovy (UK) v Karolinu, chce na místě zůstat i v noci ze čtvrtka na pátek. Žádají rezignaci rektora Tomáše Zimy, jenž se podle nich staví k ochraně klimatu nezodpovědně.

Zima podle protestujících studentů svým jednáním diskredituje vědu v očích veřejnosti a využívá peněz k vlastnímu zviditelnění. „Proto jsme v případě UK nuceni nejprve požadovat jeho odstoupení, než může začít jakákoli konstruktivní debata o zapojení univerzity do řešení klimatické krize,“ napsali stávkující v tiskové zprávě.

Studenti se proto rozhodli pokračovat v okupační stávce v Karolinu, kde jsou od středečního odpoledne, i přes další noc. Zatím není jasné, zda s tím bude vedení univerzity souhlasit. V noci na čtvrtek jejich pobyt na rektorátu umožnilo.

Prorektor Jan Konvalinka ve čtvrtek protestujícím vzkázal, že respektuje jejich právo vyjádřit svůj názor, ale doporučil, aby se místo stávkování v Karolinu raději zapojili do diskusí akademických senátů svých fakult. Studenti reagovali upřesněním, že mezi stávkujícími nejsou pouze posluchači Univerzity Karlovy, ale i dalších vysokých škol v Praze, Brně či Olomouci.

O debatu nestojí, říká o stávkujících rektor

Zimovi vytýkají především aféru kolem spolupráce univerzity s úvěrovou společností Home Credit, která se zavázala univerzitě po dobu tří let poskytovat ročně půl milionu korun. Vedení univerzity za toto partnerství čelilo kritice a firma od smlouvy následně odstoupila. Vedle toho studenti poukazují na to, že úvěrová společnost patří Petru Kellnerovi, jenž přispívá Institutu Václava Klause, který popírá klimatické změny.

Zima z rektorské funkce odstoupit nehodlá. Ve své středeční reakci prohlásil, že téma změny klimatu považuje za velmi vážný problém, jemuž se UK intenzivně věnuje. Za důležité považuje také aktivity studentů, kteří na téma upozorňují. Dodal také, že vítá kritickou diskusi, ale setkání se zástupci stávkujících studentů ve středu podle něj ukázalo, že o debatu nestojí.

Protest původně začal v úterý v budově Filozofické fakulty UK. Prostory vestibulu v Karolinu obsadili studenti ve středu odpoledne. Historická část budovy a administrativní část se na noc zavřely, na studenty dohlížel vrátný. Podle Říhy i mluvčího univerzity Václava Hájka byl v budově klid a nejsou hlášeny žádné škody.