Vysokoškoláci okupují Univerzitu Karlovu, chtějí rychlejší omezení emisí. Protest pokračuje v Karolinu

Události: Studentská okupační stávka za klima (zdroj: ČT24)

Ve středu pokračovala studentská stávka v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (UK) v Praze. Vysokoškoláci demonstrují za rychlejší a rozhodnější reakci na klimatické změny. Na místě také spali. Stávka odpoledne pokračovala demonstrací na Palachově náměstí a pochodem k rektorátu. Tam protest stále trvá. Vedení univerzity povolilo studentům přenocovat ve vestibulu Karolina. Na místě jsou desítky lidí.

Účastníci studentské okupační stávky za klima se ve středu odpoledne vydali od Filozofické fakulty, kde stávku v úterý zahájili, na pochod k rektorátu, aby protestovali proti nedostatečnému řešení klimatické krize i proti rektorovi UK Tomáši Zimovi. Nelíbí se jim, že za jeho vedení univerzita řešila už několik kauz, a žádají jeho rezignaci.

Podle policistů se na pochod vydalo zhruba 80 vysokoškoláků, kteří před 15:00 dorazili do sídla univerzity v Karolinu. Cestou k němu mimo jiné skandovali heslo Radši lepší klima nežli rektor Zima.

Stávkující rektorovi vytýkají zejména aféru kolem spolupráce univerzity s úvěrovou společností Home Credit, která se zavázala univerzitě po dobu tří let poskytovat ročně půl milionu korun. Vedení univerzity čelilo za toto partnerství kritice a Home Credit od smlouvy následně odstoupil.

Vysokoškoláci v Karolinu ve středu několikrát prohlásili, že potřebují akademiky, kterým mohou věřit. Rekotr Zima ale oznámil, že nerezignuje. Účastníci stávky se následně rozhodli zůstat na místě přes noc. Vedení univerzity povolilo studentům přenocovat ve vestibulu Karolina. Na místě jsou desítky lidí.

Studenti vyzvali vládu k omezení emisí

Vysokoškoláci protestují proti nedostatečné politické reakci na klimatické změny po vzoru středoškolských protestů, které se konají v mnoha zemích. Stávka má trvat do středy, zástupci iniciativy Univerzity za klima na její úvod v úterý mimo jiné přečetli prohlášení, ve kterém upozornili na to, že stávkou nemíří proti vedení FF UK, ale chtějí vyzvat vládu k omezení emisí.

Studenti ve spacácích na chodbách. Na Filozofické fakultě se stávkuje za klima (zdroj: ČT24)

Společnost podle nich potřebuje změnu ve svém přístupu k životnímu prostředí a lidé by v tomto ohledu měli být aktivnější. Následně se skupina vysokoškoláků vydala do budovy fakulty, kde nakonec strávili i noc. Organizátoři uvedli, že v budově přespalo kolem tři stovek lidí.

Na Filozofické fakultě se protest koná i z toho důvodu, že z ní je vidět na sídlo vlády ve Strakově akademii a na sídlo prezidenta na Pražském hradě, uvedl mluvčí iniciativy Univerzity za klima Kryštof Říha. Hlavním požadavkem studentů je, aby vláda začala zavírat uhelné elektrárny.

Vedení fakulty v úterý původně odmítalo studentům přespání ve škole povolit, svolilo k tomu až večer. Proděkan fakulty Daniel Soukup to ve středu odůvodnil tím, že do úterního večera nefungovala komunikace ze strany organizátorů, takže vedení školy nevědělo, co se bude ve škole dít.

„Nemohli jsme přespání dovolit z bezpečnostních důvodů. Ale v podvečer se situace radikálně změnila, dospěli jsme k domluvě a noc proběhla výborně,“ komentoval to Soukup a doplnil, že se s organizátory domluvil na řešení případných škod.