„Vzestup mořské hladiny se urychlil,“ varuje Světová meteorologická organizace

Dopady klimatických změn jsou stále intenzivnější a urychlují se, uvedla ve své nejnovější studii Světová meteorologická organizace (WMO). Podle dat, která shromáždila, bylo například posledních pět let (2014 až 2019) nejteplejších v historii, zrychlilo se zvyšování hladiny moří a nejvyšších hodnot dosáhly i emise skleníkových plynů.

Podle Světové meteorologické organizace je třeba okamžitě „zintenzivnit úsilí vedoucí ke snížení emisí skleníkových plynů“. Nejvíce zneklidňující jsou informace o zvyšování hladin moří. Od roku 1993 stoupala jejich hladina průměrně o 3,2 milimetrů za rok. Od května 2014 do roku 2019 to ale bylo již pět milimetrů za rok.

Šéf WMO Petteri Taalas varoval, že k dalšímu výraznému zvýšení může přispět tání ledovců v Antarktidě a v Grónsku. „Letos jsme mohli vidět tragický dopad na Bahamách a v Mosambiku, kdy zvyšování hladin moří a silné tropické bouře vedly k humanitárním a ekonomickým katastrofám,“ dodal Taalas.

Summit OSN má být „o činech“

Nová studie byla zveřejněna den před klimatickým summitem OSN, na který míří desítky státníků z celého světa. Česko bude na newyorském jednání zastupovat premiér Andrej Babiš. 

Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese bude jednodenní konference v New Yorku „o činech, nikoli o slovech“. „Řekl jsem světovým vůdcům, aby nepřijížděli s líbivými projevy, ale s konkrétními závazky,“ uvedl Guterres.