„Nebudeme rychle a radostně hlasovat pro zvyšování daní,“ odmítá plán vlády Stanjura z ODS

OVM: Daňový balíček čeká ve sněmovně další diskuse (zdroj: ČT24)

Sněmovna pravděpodobně ani na středečním pokračování mimořádné schůze nebude hlasovat o daňovém balíčku. V Otázkách Václava Moravce to řekl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Opozice daňový balíček odmítá s tím, že vládě jde jen o větší výběr do státního rozpočtu. Kritizuje zejména nápad na nové zdanění rezerv pojišťoven.

Zvyšování daní, které chce prosadit vládní ANO, ČSSD s podporou komunistů, se nelíbí opozici. Po projednávání daňového balíčku v minulém týdnu se tak debaty očekávají i v posledním říjnovém týdnu.

„Ve středu budeme přednášet argumenty proti daňovému balíčku a pro rozumné pozměňovací návrhy. Uvidíme, zda se nám podaří vládní většinu přesvědčit, nebo zda zvítězí stranická loajalita. Myslím, že většina návrhů z řad opozice, nejenom ODS, má racionální jádro,“ řekl v OVM předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Obstrukce, to je nemoc, kterou český parlament trpí,“ nelíbí se zdržování schvalování předložených zákonů předsedovi poslanecké sněmovny a místopředsedovi hnutí ANO Radku Vondráčkovi. „Kolega Stanjura osobně už k tomuto zákonu hovořil více než čtyři hodiny, když jsem se díval do statistik,“ řekl Vondráček.

„To nestačilo, ještě jsem vás nepřesvědčil, beru to jako mé pochybení, budu se proto o to snažit lépe,“ odvětil Stanjura.

„Uvidíme, jaká bude reakce ze strany vládní většiny,“ reagoval poslanec ODS na otázku, zda tedy vylučuje, že by se o daňovém balíčku hlasovalo na mimořádném zasedání v následujícím týdnu ve středu či v pátek, kdy by sněmovna měla hlasovat o rodičovském příspěvku a hrozí tak jeho neschválení.

„K rodičovskému příspěvku očekávám rozpravu, včetně hlasování bych to tipoval na hodinu a půl, pak můžeme poslat rodičovský příspěvek do Senátu a není ohrožen termín 1. ledna 2020 pro zvýšení rodičovského příspěvku buď pro 80 procent rodin s dětmi do čtyř let, anebo pro sto procent rodin s dětmi do čtyř let, jak navrhujeme my,“ řekl Stanjura.   

Podle místopředsedy Vojtěcha Filipa je zřejmé, že poslancům ODS a TOP09 jde o obstrukce. „Na žádnou dohodu jít nechtějí,“ řekl Filip s tím, že jednat by se mohlo i jiné dny, než ve středu a v pátek, museli by to ale poslanci odhlasovat. „Ale to oni nechtějí, jsou přesvědčeni o tom, že mají víc práv než ostatní poslanci,“ dodal Filip.

Stanjura odmítl, že taktikou ODS je odložení daňového balíčku. „Jsme připraveni debatovat. Čím větší bude vůle ke kompromisům, tím kratší bude debata a naopak,“ reagoval Stanjura s tím, že kompromisy by se měly hledat například ve zdanění technických rezerv pojišťoven.

„Nikdo se nemůže divit, že nehlasujeme radostně a rychle pro zvyšování daní,“ dodal. „Kdyby s tím vláda přišla zvlášť v únoru, nebo v březnu, tak tato debata probíhá v červnu, nejpozději v září, a není termín 1. ledna ohrožený,“ řekl Stanjura s tím, že cílem ODS je „dospět k dohodě a alespoň ty nejproblematičtější body vyhodit,“ dodal.

„Kompromis není sprosté slovo, ale nástroj, který by měli používat všichni politici,“ reagoval Vondráček. „Celý princip zdanění rezerv není o tom, jak získat peníze navíc, ale je to o narovnání prostředí. Pojišťovny mají vylobbovanou výjimku, kdy mohou vytvářet technické rezervy jako daňovou položku a upravovat si tak svůj daňový základ,“ vysvětlil.

„Navrhneme, kde uspořit 46 miliard“

Stanjura také v Otázkách Václava Moravce uvedl, že ODS přednese ve druhém čtení návrh na úspory v rozpočtu ve výši 46 miliard. „Některé mají politický podtext, některé jsou ryze praktické a věřím, že je mohou podpořit i vládní poslanci,“ uvedl Stanjura.

„Abychom pouze nekritizovali a říkali, že deficit by měl být nula, proto chceme ukázat vládě, kde bychom našli rezervy. A protože deficit už nemůže být vyrovnaný, kvůli tomu, že rozpočet prošel v prvním čtení, můžeme se jen bavit o tom, zda pro využití peněz nenajdeme lepší důvod, “ dodal Stanjura. 

Daně zdraží alkohol, cigarety a hazard. Vláda má zacíleno také na pojišťovny

Klíčovou součástí balíčku je růst spotřební daně u lihu a tabákových výrobků. Podle vlády jde o reakci na dlouhodobý apel ministerstva zdravotnictví. Alkohol a cigarety mají být méně dostupné, což má vést ke snížení spotřeby.

Balíček vládních změn počítá rovněž s vyšším zdaněním u hazardních her. Nově by lidé měli odvádět daň z příjmu u výher nad sto tisíc korun. Výjimkou by nebyla ani účtenková loterie ministerstva financí. Zdražit vláda plánuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí na dvojnásobek – tedy dva tisíce korun. Balíček počítá i se zdaněním technických rezerv pojišťoven, což se nelíbí pravicové opozici ani pojišťovnám.