Česko se zapojilo do mezinárodní letky transportních letadel

Česko se jako šestá země zapojilo do mezinárodní letky transportních letadel iniciované západoevropskými státy. Oznámil to ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), který ve čtvrtek stvrdil českou účast během jednání s kolegy ze Severoatlantické aliance v Bruselu. Česká armáda bude mít díky účasti v letce lepší přístup ke strategické letecké přepravě či k zajištění tankování za letu nebo k přepravě zraněných.

Flotilu víceúčelových tankovacích a transportních letounů společně založily Nizozemsko, Německo, Belgie, Lucembursko a Norsko. Mnohonárodní letka má disponovat osmi letouny Airbus A-330, které budou mít základny v Nizozemsku a v Německu.

„Česká republika se stala šestou účastnickou zemí v programu Mnohonárodní víceúčelové tankovací a přepravní letky. Dokumenty jsme s kolegy podepsali během ministeriády NATO v Bruselu,“ uvedl Metnar na Twitteru.

Česká vláda schválila zapojení do projektu v polovině října. Ministerstvo obrany tehdy sdělilo, že za vstup zaplatí jednorázově 594 milionů korun. Poté bude každoročně platit 32,6 milionu korun na provoz a deset milionů na personál. Náklady za 30 let tak budou kolem 1,87 miliardy korun.

Podle ministerstva obrany však nebude muset česká armáda díky zapojení do programu spoléhat na letecké kapacity aliančních spojenců, které nejsou vždy rychle dostupné, ani být odkázána na ne zcela spolehlivé komerční společnosti.