Zeman ohlásil zveřejnění své zdravotní dokumentace. Nemocnice mluví jen o souhrnu

Miloš Zeman řekl, že ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral ve čtvrtek zveřejní jeho kompletní zdravotní dokumentaci. Prý nemá jiný problém než bolavé nohy. Nemocnice ale zveřejnění celé dokumentace podle Deníku N popřela.

„Pan doktor Zavoral zítra (ve čtvrtek) zveřejní moji kompletní zdravotní dokumentaci, ze které vyplývá, že můj jediný problém jsou bolavé nohy,“ prohlásil prezident Zeman na otázku novináře, zda neuvažuje o odchodu z funkce.

Nemocnice ale Deníku N řekla, že to nebude celá dokumentace. Podle vyjádření náměstka ředitele střešovické nemocnice Ivana Jeřábka lékaři zveřejní jen shrnutí stavu a aktuálních výsledků. „Bude to statement, který vychází ze shrnutí zdravotního stavu a aktuálních výsledků, které jsme tady udělali,“ řekl. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke sdělila, že informace zveřejní nemocnice ve čtvrtek na webu.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na to sdělil, že Hrad ponechává postup plně na nemocnici, která je k tomu kompetentní.

Prezident opustil po čtyřdenním pobytu vojenskou nemocnici v pražských Střešovicích v neděli. Podle mluvčího Ovčáčka v ní byl na rekondičním pobytu, protože chtěl být „absolutně fit“ na státní svátek 28. října, při kterém prezident uděluje státní vyznamenání. Nemocnice po ukončení pobytu uvedla, že Zeman byl v neděli v dobré kondici a v ÚVN nepodstoupil žádný zákrok.

Ke zveřejnění dokumentace vyzval prezidenta mimo jiné šéf České lékařské komory Milan Kubek. Zdůraznil, že se k tomu musí prezident odhodlat sám, bez jeho svolení lékaři nesmí o zdraví pacienta informovat.

Zeman trpí v důsledku cukrovky neuropatií

Středeční podpora vlády ve sněmovně, kde prezident podpořil návrh rozpočtu na příští rok, byla od takzvaného rekondičního pobytu hlavy státu první příležitostí, kdy Zeman vystoupil na veřejnosti. Při příchodu řekl, že ze svého okolí slýchá, že vypadá dobře. K cestě do prvního patra, kde je jednací sál, využil stejně jako loni výtah, v minulosti používal slavnostní schodiště.

Při čekání na své vystoupení využil křeslo, aby nemusel stát. Prezident má dlouhodobě problém s nemocnýma nohama, v důsledku cukrovky trpí neuropatií. Svému doprovodu do sněmovny v té souvislosti citoval někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla, že se dožil vysokého věku, protože nestál, ale seděl.

Před poslanci měl Zeman asi dvanáctiminutový projev, sám ho hodnotil jako stručný. „Jindy povídám,“ řekl svému doprovodu cestou na krátké jednání se šéfem sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Tomu před cestou do jeho kanceláře řekl „budeš zase uzen“, čímž odkázal na dřívější konstatování předsedy sněmovny, že se při setkání s prezidentem, který je silný kuřák, cítil jako moravské uzené. Zeman na doporučení lékařů nedávno omezil kouření ze 60 na 40 cigaret denně.