Příslušník StB, který podle státního zástupce šikanoval chartistky, se vrátí před soud

Bývalý příslušník komunistické Státní bezpečnosti (StB) Václav Novotný opět stane před soudem. Obvodní soud pro Prahu 4 ho v září zprostil obžaloby z údajné šikany dvou signatářek Charty 77. Žalobce ale s rozhodnutím nesouhlasí a podal proti němu odvolání. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Podle státního zástupce se Novotný podílel na odebrání invalidního důchodu obou žen při akci StB s krycím názvem Prevence.

„Ve věci bylo podáno odvolání,“ píše se v justiční databázi. Státní zástupce chce pro Novotného symbolický trest, tříletou podmínku s pětiletým odkladem. Podle něj jeho vinu prokazují zejména listinné důkazy.

Žalobce tvrdí, že bývalý příslušník StB v roce 1978 zařídil, aby obě ženy přišly o invalidní důchod. Konkrétně se jednalo o někdejší televizní redaktorku Ottu Bednářovou a manželku novináře Karla Kyncla Jiřinu Kynclovou. Obě ženy podepsaly Chartu 77.

Podle soudu chyběly důkazy

Obvodní soud pro Prahu 4 ale Novotného letos obžaloby zprostil. Podle něj se neprokázalo, že by Novotný měl na tato rozhodnutí vliv. „To, že pracoval jako příslušník StB, nesvědčí o tom, že se měl dopustit jednání, které je mu kladeno za vinu. O tomto jednání nebyl předložen žádný důkaz,“ odůvodnila rozhodnutí předsedkyně trestního senátu v září letošního roku.

Akce Prevence postihla stovky odpůrců komunistického režimu v Praze a Středočeském kraji. Spočívala ve znemožnění nebo ztížení jejich profesního a společenského uplatnění různými opatřeními, například odebíráním invalidních důchodů, řidičských průkazů nebo odpojováním telefonních linek.