Bronzový kůň v trysku. Trojnásobný vítěz Velké pardubické Peruán má svůj pomník

Události: Trojnásobný vítěz Velké pardubické Peruán má svůj pomník (zdroj: ČT24)

Před dostihovým centrem v Zámrsku na Orlickoústecku v sobotu odhalili bronzovou sochu koně Peruána, trojnásobného vítěze Velké pardubické. Odhalení pomníku, den před letošní Velkou pardubickou, přihlížely desítky lidí. Sochu nechal vytvořit majitel Peruána Václav Bruna. Pomník stojí nedaleko statku, kde kůň žil, trénoval a kde také v roce 2017 uhynul. V Česku má pomník několik dostihových koní.

„Pomník vznikl proto, abychom na Peruána nezapomněli. Je to dovršení mých dostihových snah. Načasování odhalení pomníku před Velkou pardubickou byl záměr,“ uvedl Václav Bruna. Sochu na předem vybrané místo instalovali v Zámrsku minulý týden.

Bronzová skulptura za dva miliony korun, která zachycuje koně v pohybu, vznikla v umělecké slévárně v Horní Kalné na Trutnovsku. Slévači na ní pracovali od letošního května, kdy byla do slévárny přivezena sádrová socha koně. Autorem je Petr Novák z Jaroměře, který se uměleckému zobrazení koní věnuje mnoho let.

Pozoruhodná dynamika

Na soše Peruána Novák pracoval od listopadu roku 2017. Menší model vytvořil ještě v době, kdy Peruán žil. Sejmul zvířeti veškeré míry potřebné ke ztvárnění. Socha je pozoruhodná právě dynamikou, kterou sochař zachytil.

„S výsledkem jsem velice spokojen. Soch koní zachycených v trysku nenajdete mnoho,“ uvedl Václav Bruna. Aktuálně odhalený koňský pomník je vysoký přes 170 centimetrů a zhruba čtyři metry dlouhý. Je svařen z 15 dílů, uvnitř se kvůli lepší stabilitě nachází nerezová kostra.

Peruán patří mezi osm koní, kteří dokázali vyhrát Velkou pardubickou třikrát. Vítězství na pardubické dráze slavil tři sezony za sebou v letech 1998 až 2000, vždy v sedle s žokejem Zdeňkem Matysíkem. Dožil se 29 let a ve své kariéře ovládl 20 dostihů, z toho 16 překážkových a čtyři rovinové. Vydělal přes sedm milionů korun a dostihový důchod trávil právě ve stáji v Zámrsku u svého majitele Václava Bruny.

Pomníky dostihovým hrdinům

V České republice jsou bronzové sochy dostihových koní v takové velikosti ojedinělé. Pomník má od roku 2015 v obci Zboř na Jihlavsku sedmnáctiletá klisna Orphee des Blins, která bude v neděli zavádět startující koně ve Velké pardubické na start. Dostihovou kariéru ukončila trojnásobná vítězka Velké pardubické z dostihové stáje Pegas na podzim 2014. Bronzovou sochu má v místě domovské stáje.

Sochy se ještě za svého života dočkala také dvojnásobná vítězka Velké pardubické klisna Registana, zemřela letos v létě ve věku 23 let. Bronzová socha tohoto dostihového koně je v obci Trnová u Prahy. Registanu koupil trenér Čestmír Olehla pro stáj Wrbna Racing a ve Velké pardubické zvítězila v letech 2003 a 2004. Naposledy závodila v roce 2006.