Čínské velvyslanectví kritizovalo české politiky kvůli Hongkongu. Jejich názory jsou chybné, vzkazuje

Čínské velvyslanectví v Praze kritizovalo české politiky a další instituce, kteří se v poslední době v vyjádřili k dění v Hongkongu a podpořili účastníky tamních protestů. Podle ambasády se protesty zvrhly „v extrémní násilí“. Názory zastánců demonstrantů považuje velvyslanectví za chybné a za vměšování do vnitřních záležitostí Číny.

Velvyslanectví prostřednictvím svého mluvčího uvedlo, že „jednotliví politici a některé instituce v poslední době veřejně vyjádřily chybné názory, a dokonce vydaly otevřené dopisy k otázce týkající se Hongkongu“. To ambasáda odmítla s tím, že události v Hongkongu jsou čínskou vnitřní záležitostí.

„Současný stav v Hongkongu se vyvinul v extrémní násilí. Činy radikálních demonstrantů již dlouho nejsou otázkou svobody projevu a shromažďování. Zcela překročily rozsah pokojných demonstrací a otevřeně zpochybnily základní linii principu ‚jedna země, dva systémy‘,“ stojí v prohlášení.

Na čínského velvyslance Čang Ťien-mina se s otevřeným dopisem obrátil předseda zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer (nestr.), který naopak vnímá protesty jako volání občanů po dialogu a svobodách. „Setkávají se však s hrozbou vojenské intervence, policejním násilím a neochotou k dialogu,“ uvedl Fischer. Čínskou vládu vyzval, „aby se zdržela násilí, hledala smír a naslouchala svým občanům“.

Další otevřený dopis dostal ambasador i od předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly. Ten vyzval, aby čínská vláda zajistila, že lidé v Hongkongu budou moci „protestovat bez obav z násilí a obtěžování ze strany policie a dalších osob“. Zároveň vyzval, aby Peking netlačil na hongkongské úřady a zaměstnavatele, kteří by pak účastníky protestů propouštěli.

Ambasáda však prohlásila, že Čína nedovolí vnějším silám, aby zasahovaly do záležitostí Hongkongu. Za nejdůležitější považuje zastavení násilí a obnovení pořádku. „Naléháme na příslušné strany, aby přestaly ospravedlňovat násilné trestné činy tím, že usilují o lidská práva a svobodu a přestaly zasahovat do vnitřních záležitostí Číny pod maskou svobody a lidských práv,“ vzkázal mluvčí čínského velvyslanectví.

Peking se podle prohlášení domnívá, že za násilnými incidenty stojí „cizí síly v pozadí“, které „manipulují, plánují, a dokonce organizují jejich implementaci“.

Hongkong, někdejší britská kolonie a nyní čínské území pod zvláštní správou, zažívá už více než dva měsíce velké demonstrace. Začaly jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek větší demokratičnosti politického systému a odchodu správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Demonstranti se obávají toho, že zvláštní práva, která má Hongkong garantovaná do roku 2047, bude komunistická Čína dál omezovat.