Čína přesunula k hranicím s Hongkongem polovojenské jednotky, tvrdí média

Události: Čína přesouvá k Hongkongu policejní jednotky (zdroj: ČT24)

Peking považuje aktivity protestujících obyvatel Hongkongu na tamním letišti za „téměř teroristické“. Čínský úřad také podpořil přísné tresty pro lidi zodpovědné za prohlubující se krizi. Podle agentury AP se na u hranic města pohybují jednotky čínské polovojenské policie, v médiích se objevily mnohé záběry s desítkami obrněných vozů.

Podle satelitních snímků a mnoha televizích záběrů se ve městě Šen-čen, které sousedí s Hongkongem, shromažďují příslušníci čínské polovojenské ozbrojené policie. Podle některých se jedná o manifestaci síly, čínská státní média ovšem uvedla, že to je předem plánované cvičení, které s demonstracemi nesouvisí.

Čínská lidově osvobozenecká armáda (PLA) má po celou dobu v Hongkongu své příslušníky, od zahájení protestů však zůstávali v kasárnách.

Na nové přesuny přišla reakce z Washingtonu. „Spojené státy jsou hluboce znepokojené zprávami o přesunech čínských polovojenských jednotek u hranic Hongkongu,“ uvádí se v prohlášení amerického ministerstva zahraničí. „USA důrazně vyzývají Peking, aby dodržoval své závazky … umožnit Hongkongu vysoký stupeň autonomie. Odsuzujeme násilí a vyzýváme všechny strany ke zdrženlivosti. Ale vyjadřujeme rozhodnou podporu svobodě projevu a svobodě shromažďování v Hongkongu,“ uvedla rovněž americká diplomacie.

Zákaz protestů na letišti

Kvůli protičínským protestům muselo v uplynulých dvou dnech zrušit většinu odletů letiště v Hongkongu, ve středu však obnovilo provoz. Do rána tamního času zůstaly na místě jen asi tři desítky protestujících. Letiště uvedlo, že získalo od úřadů dočasný příkaz, který zakazuje vstup protestujícím do určitých oblastí. V prohlášení sdělilo, že lidé se „nesmí účastnit jakékoli demonstrace či protestu v jiném prostoru než tom, který určí letiště“.

Protest na letišti v Hongkongu
Zdroj: Thomas Peter/Reuters

Protivládní demonstranti se v pondělí večer střetli s policií. Ta násilnosti odsoudila a uvedla, že velká skupina demonstrantů „obtěžovala a napadla jednoho turistu a jednoho novináře“. Někteří protestující uvedli, že podle nich byl jeden z mužů čínský agent. U druhého bylo potvrzeno, že jde o novináře čínských novin The Global Times. Zadrženo bylo pět lidí.

V úterý pak policie nasadila na letišti proti tisícovkám černě oděných manifestantů pepřový sprej a bila je obušky. Počet zadržených přesáhl od června, kdy protesty začaly, šest set lidí.

Vedení Hongkongu násilí na letišti odsoudilo a slíbilo, že viníky potrestá. Podle vlády situace „překročila hranice běžné pro civilizovanou společnost“. 

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, čelí největší politické krizi za desítky let. To, co začalo jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, postupně přerostlo v požadavek na větší demokratičnost politického systému a na odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové.