Pokud byla Ondráčkova cesta do Doněcku soukromá, nikomu do ní nic není, míní Zeman

Cesta komunistického poslance Zdeňka Ondráčka na území Ukrajiny ovládané silami složenými z ruských občanů a místních separatistů není podle premiéra Andreje Babiše (ANO) v souladu se zahraniční politikou české vlády. Premiér ve čtvrtek uvedl, že neví, kdo Ondráčka pozval a o jakou akci šlo. Naopak prezident Miloš Zeman je toho názoru, že pokud šlo o cestu soukromou, nikomu do ní nic není. Od Ondráčkova pobytu v Doněcku se už ve středu distancovala česká diplomacie, ve čtvrtek tak učinil i sněmovní zahraniční výbor. Věcí se bude zřejmě zabývat i plénum sněmovny.

„Rozhodně to je na Poslanecké sněmovně, aby si tuto záležitost vyřešila. Ministerstvo zahraničních věcí nemá kompetenci a nemluví do parlamentní diplomacie. Můžeme pouze vyjádřit oficiální postavení a postoje vlády, která má odpovídat za zahraniční politiku naší země,“ řekl ve čtvrtek ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). 

Ministr zopakoval, že česká diplomacie se od Ondráčkovy cesty distancuje. „Budu rád, když i pan Ondráček vysvětlí, co bylo cílem této cesty, protože tam nejel reprezentovat ani sněmovnu, ani Českou republiku, ale mělo to znaky oficiální návštěvy,“ sdělil ministr. Petříček už ve středu uvedl, že Ondráček dělá ostudu České republice. Poslancovu cestu kritizovaly i sněmovní opoziční strany.

Prezident Zeman uvedl, že pokud byla cesta komunistického poslance soukromá, nikomu do ní nic není. Jeho názor nezměnil ani dotaz na to, že zazněla hymna. „To je sice možné, ale byla-li to soukromá cesta, je to jeho soukromá věc. Něco jiného by bylo, kdyby šlo o oficiální cestu,“ prohlásil prezident.

Podle Ondráčka byla cesta soukromá

Podle záběrů zveřejněných na Twitteru byl Ondráček oficiálně přijat představiteli mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky, zahráli mu českou hymnu. Ondráček ve středu řekl, že cesta byla soukromá a že Česko oficiálně nezastupoval. Na Facebooku se ohradil proti slovům ministra Petříčka. „Já tam do té válečné oblasti na vlastní nebezpečí přivezl hračky, omalovánky a pastelky dětským sirotkům a on tam posílá miliony korun pro fašistické neziskovky, armádní výstroj a zbraně, kterými jsou zabíjeni rodiče těchto dětí,“ napsal Ondráček.

Politolog Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy upozornil, že hovořit o neuznaných republikách v případě útvarů kolem Doněcku a Luhansku není přesné. „To je prostě území, které je z pohledu mezinárodního práva okupováno Ruskem,“ řekl.

Přirovnal postavení „Doněcké lidové republiky“ k organizaci Islámský stát: „Je to nezákonné ozbrojené uskupení, které některé státy považují za teroristickou organizaci a jiné ne.“ Ondráčkovu cestu označil za jeden z příspěvků k legitimizaci nelegálního stavu, který vznikl v důsledku ruské ozbrojené agrese na východě Ukrajiny.

Události, komentáře: Ondráčkova cesta do Doněcku vzbudila rozruch (zdroj: ČT24)

Pozornost ruských médií

O události informovala i ruská média. Například státní televizní kanál Rossija v sobotní zprávě o oslavách v Doněcku divákům oznámil: „Mezi čestnými hosty byly desítky zahraničních delegací z Francie, USA, Belgie, Finska, Česka, Slovenska, Rakouska, Itálie, Srbska a Německa. I přes proukrajinské směřování přijely na oslavy nezávislosti probrat vzájemnou spolupráci a společné projekty. Protože zdravý selský rozum vítězí nad politickými hrami.“

Deník Komsomolská pravda blízký ruské komunistické straně zase napsal, že „šéf Doněcké lidové republiky Denis Pušilin se setkal s představiteli oficiálních delegací z přátelských zemí, které přijely do Doněcku“. Mezi čestnými hosty jmenuje i Zdeňka Ondráčka.

Česko samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny. Nezávislost útvarů v Doněcké a Luhanské oblasti neuznává ani Rusko.

Ondráček nebyl na jednání výboru

Sněmovní zahraniční výbor se stejně jako ministerstvo od Ondráčkovy cesty distancoval. Výbor prohlásil, že nešlo o oficiální cestu sněmovní delegace a zdůraznil, že podporuje územní celistvost Ukrajiny. Stejné usnesení doporučil přijmout i sněmovně. Ondráček na jednání výboru přizván nebyl.

„Vypadalo to jako vítání oficiálního představitele České republiky,“ řekl před poslanci náměstek ministerstva zahraničí Aleš Chmelař. Uvedl, že ministerstvo se na Ondráčkově cestě žádným způsobem nepodílelo, ani o ní nebylo informováno. Připomněl, že platí varování ministerstva českým občanům před cestami na území, která se nacházejí mimo kontrolu ukrajinské vlády, protože by mohli mimo jiné porušit ukrajinské zákony.

Místopředseda výboru Jaroslav Bžoch (ANO), který schůzi řídil, zdůvodnil Ondráčkovu nepřítomnost tím, že předmětem jednání je stanovisko ministerstva zahraničních věcí. Bžoch zdůrazňoval, že výbor nejedná o Ondráčkovi jako o osobě, ale o jeho zahraniční cestě, která byla prezentována jako delegace.

Bžoch prohlásil, že smyslem čtvrtečního jednání není odsuzovat soukromou cestu jakéhokoli poslance. Pokud se ale uskuteční popsaným způsobem, „tak je to prostě problém“. Zdůrazňoval, že výbor není žádný tribunál.

Neprošel návrh člena výboru za KSČM Daniela Pawlase, aby jednání výboru bylo uzavřené. Označil za neférové, aby výbor dělal usnesení bez Ondráčkovy přítomnosti. „Nemůžu brát za bernou minci, co prezentují média,“ zastával se Pawlas svého stranického kolegy.

Podle Chmelaře není důvod video zpochybňovat

Obdobně jako Pawlas se vyjádřil i Pavel Plzák (ANO), který řekl, že o věci odmítá jednat bez Ondráčkova vysvětlení. Za vyslechnutí Ondráčkovy verze se přimlouval i Jiří Kobza (SPD), který také chtěl, aby někdo prověřil pravost videa se záběry z Ondráčkovy návštěvy. „My nemáme žádný důvod, abychom to video zpochybňovali,“ reagoval náměstek Chmelař.

„Já to považuji za skandální, že zahraniční výbor přijal usnesení, protože si opravdu myslím, že pan poslanec (Ondráček) měl být přítomen. Nepovažuji to za šťastné řešení,“ řekl Pawlas po jednání k jeho výsledku. Další postup bude KSČM vyhodnocovat ve svém poslaneckém klubu.

Místopředseda výboru Bžoch soudí, že se cestou bude zabývat celá sněmovna. „Já si myslím, že je to velmi očekávaný bod a že se k tomu určitě někteří kolegové uchýlí, že to budou navrhovat. Myslím, že tento bod na plénum projde,“ sdělil Bžoch. V návrhu programu příští schůze dolní komory, která začne v úterý 28. května, ale takový bod zatím není.

Organizační výbor ve čtvrtek Ondráčkovi zamítl zahraniční cestu do Kazachstánu, kam měl podle návrhu jet začátkem června spolu s poslancem Plzákem jako člen pozorovatelské mise OBSE k prezidentským volbám.