Noví ministři mají za sebou senátní křest ohněm a seznamování s úřady

UDÁLOSTI: Noví členové vlády začali naplno úřadovat (zdroj: ČT24)

Tři noví ministři mají za sebou první pracovní den. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministr dopravy Vladimír Kremlík i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (všichni za ANO) již museli zajít za zákonodárci a obhajovat před nimi předpisy připravené předchozími ministry. Zároveň začali připravovat některé změny i na samotných ministerstvech.

Ke své květnové schůzi se ve čtvrtek sešli senátoři a obhajovat zákony před ně přišli všichni tři ministři jmenovaní v úterý. Karel Havlíček dorazil se zákonem zakazujícím geoblocking při obchodování na Internetu.

„Je to můj první den v úřadě. Je pro mě ctí, že první setkání, které může být, je setkání s vámi,“ řekl senátorům, potom novelu úspěšně provedl ke schválení. S úspěchem odcházel i Vladimír Kremlík, který přinesl novelu zákona o vnitrozemské plavbě. Změna má například zavést povinnost mít v lodi zařízení sledující její polohu a pohyb.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová tak úspěšná nebyla. Přinesla návrh na změnu pravidel pro znalce a senátoři jej zamítli. Vadila jim hlavně centralizace dohledu nad znalci, který by se přesunul z krajských soudů na ministerstvo spravedlnosti. Novelu připravil již předminulý ministr Robert Pelikán (ANO).

Podle Marie Benešové by návrh hlavně zlepšil dohled nad znalci. „Dnešní zákon není funkční, dohled nad znalci není efektivní,“ podotkla, ale senátory nepřesvědčila.

Benešová vysvětlovala plán na zjednodušení justice, Havlíček jmenoval náměstky

První pracovní den ve funkci ale nestrávili noví ministři jen se zákonodárci. Marie Benešová například komentovala svůj rozhovor s Lidovými novinami, ve kterém se zmínila o zavedení třístupňového soudnictví – zanikly by tedy vrchní soudy a vrchní státní zastupitelství. „Je to dlouhodobý projekt. Toho se ve funkci zřejmě nedožiju,“ ujistila.

Přesto všechny nepřesvědčila. „Slova o tom, že chce nějakým způsobem rekonstruovat justici, jsou pro nás velkým otazníkem. Budeme její činy velmi bedlivě sledovat,“ řekl předseda senátního klubu STAN Petr Holeček.

Šéf klubu ODS Miloš Vystrčil je smířlivější. „Věřím, že paní Benešová bude dělat poctivě a řádně svoji práci a nenaplní některé obavy, které kolem jejího jména při jejím jmenování vznikly,“ uvedl.

Odkázal tak na to, že minulý ministr spravedlnosti Jan Kněžínek ohlásil demisi den poté, co policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo a vzápětí Babiš navrhl jmenovat novou ministryní Benešovou. Proběhla proto i demonstrace.

Benešová po svém jmenování řekla, že zatím nebude na svém ministerstvu dělat žádné změny a podobně se vyjádřil i Vladimír Kremlík. Naopak Karel Havlíček již první úpravy provedl.

„Představil jsem nové náměstky – jak paní Jirotkovou, tak pana Dejla – a řekl jsem, kde bude jejich odpovědnost. Stejně tak jsem nastavil do určité míry nový režim řízení 26 podniků, které jsou pod MPO,“ shrnul.

Během čtvrtka se Havlíček stihl zabydlet v kanceláři a setkal se s novými podřízenými i se zástupci firem.

Ministři jsou ve funkcích od úterý

Tři nové ministry jmenoval prezident Miloš Zeman poslední dubnový den. Marie Benešová nahradila Jana Kněžínka, který rezignoval a vrátil se do své předchozí funkce v legislativní radě vlády. Podle premiéra Babiše bylo jmenování Kněžínka dočasným nouzovým řešením poté, co krátce po svém jmenování rezignovala jeho předchůdkyně Taťána Malá.

Vladimír Kremlík nahradil Dana Ťoka, který rovněž rezignoval. Havlíček nastoupil místo Marty Novákové, kterou nechal Babiš po deseti měsících ze svého kabinetu odvolat.

Kromě jmenování nových ministrů jmenoval prezident v úterý také dva nové místopředsedy vlády. Jde o Havlíčka a také ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO).