Zeman přiletěl do Pekingu. Byl u podpisu memoranda o miliardových investicích v Česku

Události: Miloš Zeman zahájil svou pátou návštěvu Číny (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman přiletěl na pátou návštěvu Číny. Ve čtvrtek se setkal se zástupci vedení Bank of China a společnosti CITIC, kteří podepsali memorandum o investicích v Česku za miliardu dolarů (asi 23 miliard korun). Zúčastnil se i recepce na české ambasádě, na které byla zahájena oslava 70. výročí navázání česko-čínských diplomatických styků.

V přítomnosti Zemana bylo zároveň podepsáno memorandum mezi Bank of China a Hospodářskou komorou České republiky. Banka v něm podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého slibuje českým firmám úvěrový rámec až dvě miliardy dolarů (asi 46,2 miliardy korun).

Kancléř Vratislav Mynář před podpisem k memorandu řekl: „Nebude to klasické úvěrování, znamená to garanci ze strany Bank of China pro Hospodářskou komoru, že pakliže budou kvalitní projekty v rámci českých firem v České republice, tak dojde k financování těchto projektů v České republice.“ Memorandum podle něj obsahuje „časový i finanční rámec“.

Česko s Čínou od července spojí pátá letecká linka

Zástupci Letiště Praha a Sichuan Airlines také podepsali dohodu o strategické spolupráci a zřízení páté letecké linky mezi Českem a Čínou. Letadla budou přepravovat cestující mezi Prahou a jihočínským městem Šen-čen od července.

Končící ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) také potvrdil, že jeho resort souhlasí s tím, že by se pět úseků středočeské D3 mohlo postavit s pomocí soukromých investorů v rámci takzvaného PPP projektu. Premiér Andrej Babiš (ANO) nedávno navrhnul, aby byla dálnice postavena za pomoci čínských peněz.

Podle Ťoka je otázka, zda Babiš měl účast čínského kapitálu na mysli za podmínky, že vyhrají vyhlášenou soutěž, nebo by byla zakázka zadána některé firmě přímo. Druhá možnost by podle něj znamenala, že by ji musela pravděpodobně schválit Evropská komise. Zemanův mluvčí Českému rozhlasu Radiožurnál sdělil, že prezident s Babišovým návrhem souhlasí.

Zeman chce víc čínských investic v Česku

Miloš Zeman ve funkci prezidenta zavítal do Číny již popáté. Hlavním cílem jeho cesty je účast na konferenci věnované projektu nové Hedvábné stezky, která by měla mimo jiné dopravně propojit Čínu s evropskými a asijskými zeměmi. Na programu má také setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Český prezident je znám svým příklonem k ekonomické spolupráci s Čínou. V minulosti sliboval příliv čínských investic za více než 200 miliard korun, čínské firmy ale v České republice investovaly výrazně méně peněz.

Zejména opoziční politici proto poukazují na sporné přínosy sbližování některých českých politiků s Čínou. Ke kritikům se přidal i premiér Andrej Babiš (ANO). Zklamání z výše investic vyjádřil minulý týden v rozhovoru s čínskou televizí CCTV i sám Zeman. 

Podle Mynáře by se měly investice v dalších letech zvyšovat. Společnost CITIC po převzetí firmy CEFC, která se dostala do potíží po vyšetřování svého zakladatele a Zemanova poradce Jie Ťien-minga, slíbila, že bude pokračovat v předešlých aktivitách CEFC Europe v České republice a přidá k nim nové projekty. 

V neděli se Zeman setká s čínským prezidentem. Podle Mynáře bude jedním z témat jednání podpora českých podnikatelů, kteří mají zájem o vstup na specifický čínský trh. Za jeden z cílů schůzky kancléř označil snahu o otevření „kratší, snazší a lepší cesty“ pro české podnikatele. Do Číny již ve středu přiletěla česká podnikatelská delegace pořádaná Hospodářskou komorou, účastní se jí zástupci asi šedesáti firem.

Jágrova hokejová mise

Součástí delegace českého prezidenta v Číně je i pět českých ministrů nebo například Jaromír Jágr, který by se měl stát tváří turnaje v ledním hokeji na olympijských hrách pořádaných Pekingem v roce 2022. Společně s manželkou prezidenta Ivanou Zemanovou a českými představiteli hokeje se ve čtvrtek setká s čínskými hokejisty a hokejovými funkcionáři.

Na české ambasádě v Pekingu se ve čtvrtek také uskuteční recepce pro několik set lidí. Podepsáno během ní bude několik memorand. Jedno z nich by se mohlo týkat otevření pátého leteckého spojení mezi Českou republikou a Čínou. Linka by měla propojit Prahu s jihočínským Šen-čenem.

Zeman se také krátce setká s Marošem Šefčovičem, neúspěšným kandidátem na slovenského prezidenta. Zeman ho před volbou podpořil. Šefčovič je v Pekingu z pozice místopředsedy Evropské komise.