Zrušení superhrubé mzdy je ohroženo, přiznala ministryně Schillerová na interpelacích

Zrušení takzvané superhrubé mzdy je v tuto chvíli ohroženo, i když konečné rozhodnutí ještě nepadlo. Řekla to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na čtvrtečních interpelacích ve sněmovně. Poslanci také ve čtvrtek schválili smlouvu s Ghanou o zamezení dvojímu zdanění, která má také zabránit únikům na daních z příjmů. Mezi Českem a Ghanou se v současné době žádná taková smlouva neuplatňuje. Dohodu uzavřely obě země v dubnu 2017, Senát dal souhlas k ratifikaci již loni v květnu.

Ministryně Schillerová ve čtvrtek zopakovala, že vláda nejspíš superhrubou mzdu nezruší. Ministerstvo financí podle dřívějších informací uvažovalo v pracovním materiálu o tom, že po zrušení superhrubé mzdy by stát přestat platit zdravotní pojištění za státní pojištěnce.

Ministryně však již v neděli v České televizi připustila, že její záměr neuspěje. A dodala, že pokud její návrh na změny ve zdravotním pojistném neprojde, nedává smysl rušit od roku 2021 superhrubou mzdu.

„Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo,“ řekla Schillerová ve čtvrtek ve sněmovně. Záležitost se zdravotním pojištěním se podle ní dostala na veřejnost nestandardně a šlo o jednu z pracovních verzí. Podle jejích slov to ale bylo řešení, které jí dávalo smysl.

Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů.

Plaga: Připravované změny by mohly zlevnit státní maturitu

Státní maturity stály od jejich zavedení v roce 2011 do loňského roku zhruba 1,26 miliardy korun, odpověděl na dotaz poslanců ministr školství Robert Plaga (za ANO). Uvažovanými změnami by se podle něho mohly zlevnit i zefektivnit.

Ministerstvo školství navrhuje omezit státní maturitu na didaktické testy. Písemné práce a ústní zkoušky z češtiny a z cizích jazyků by vrátily na úroveň škol. Plaga nyní o tom čeká debatu.

Poslanci schválili smlouvu s Ghanou

Sněmovna ve čtvrtek podpořila smlouvu s Ghanou o zamezení dvojímu zdanění, která má také zabránit únikům na daních z příjmů. „Sjednání této smlouvy o zamezení dvojímu zdanění zvýší právní jistotu případných investorů obou států a jistě otevře i prostor pro další české podnikatelské subjekty, a napomůže tak rozvoji vzájemných hospodářských vztahů,“ uvedla již dříve ministryně financí Schillerová.

Vláda uvádí, že Ghana je po Egyptu, Etiopii, Jihoafrické republice, Maroku, Nigérii a Tunisku další africkou zemí, se kterou Česko tento typ mezinárodní daňové smlouvy sjednala.

Dohoda stanoví mimo jiné, že příjmy fyzických a právnických osob jednoho smluvního státu mohou být zdaněny v zásadě v tom státě, jehož jsou daňovými rezidenty. Ve druhém smluvním státě mohou být příjmy zdaněny jen za podmínek a v rozsahu, které stanoví smlouva.

Daňové správy budou mít právo upravit základ daně na takovou výši, která odpovídá objektivním podmínkám, jestliže došlo k daňovému úniku skrytým převodem zisku mezi podniky obou smluvních států spojenými kapitálově nebo personálně.