Velká reforma: snížení daní na 15 procent z hrubé mzdy a vyšší zdravotní odvody

Události: Detaily plánované daňové reformy (zdroj: ČT24)

Plán na zrušení superhrubé mzdy je hotový. Víc než čtyři miliony zaměstnanců by mohly od roku 2021 platit daň ve výši 15 procent z hrubé mzdy. České televizi to exkluzivně řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Z veřejných rozpočtů by ale kvůli tomu podle ministerstva financí vypadlo přes 100 miliard. Proto zároveň zvažuje zrušení platby za státní pojištěnce a další změny. Chystanou operaci odmítá jak pravicová, tak levicová parlamentní opozice. Kritiku neskrývají ani spojenci vlády, komunisté.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) mají jasno: zaměstnanci by měli od roku 2021 platit 15procentní daň z hrubé mzdy. Takzvaná superhrubá mzda, která o třetinu zvyšuje daňový základ, skončí.

Zaměstnanci dnes sice 15 procent ze svých příjmů platí – ale z vyššího základu – z takzvané superhrubé mzdy. Přepočteno na hrubou mzdu je to 20,1 procenta.

Schillerová uvedla, že tato reforma nemá v novodobé historii Česka obdoby.

Změna daně z příjmů
Zdroj: ČT24

Celkové odvody ale lidem tak výrazně neklesnou. Platili by totiž vyšší zdravotní pojištění. „Dneska u zaměstnanců je to 4,5 procenta, takže by to bylo 8,2 %,“ uvedla k tomu ministryně Schillerová. 

Vládní koalice by měla o návrhu zrušení superhrubé mzdy rozhodnout během jara.

Daně zaměstnanci
Zdroj: ČT24

V celku by si tak mohli lidé mírně polepšit.

Například zaměstnanci s měsíčním příjmem 20 tisíc hrubého by vzrostla výplata o 274 korun. Pracovník s platem 30 tisíc by získal navíc přes čtyři stovky. Z rozpočtu by celkem kvůli tomu vypadlo zhruba 32 miliard korun.

Daně propočty
Zdroj: ČT24

Spolu s tím ministerstvo financí počítá se zrušením platby vlády zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce – tedy za děti, důchodce nebo nezaměstnané. Tuto platbu má zdravotnictví vynahradit právě zvýšení zdravotního pojištění. 

Ministerstvo zdravotnictví je ale zatím k plánu zrušit platbu za státní pojištěnce a nahradit ji vyššími zdravotními odvody zdrženlivé. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) se obává, že by se mohl v době krize zastavit růst výdajů na zdravotní péči.

„My navrhujeme, aby byly zachovány platby za státní pojištěnce jako velmi důležitý zdroj pro financování zdravotnictví a aby právě došlo v budoucnu k jejich navyšování,“ uvedl. 

Daňová reforma - co se mění a jak
Zdroj: ČT24

Opozice vpravo i vlevo záměr kritizuje

S kritikou celého záměru přišli komunisté, kteří jinak vládu v klíčových hlasováních podporují. „Neplacení za státní pojištěnce považujeme za nesmysl. Navíc by neplatba za státní pojištěnce ohrozila skutečně zdravotní péči,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. 

Zástupci pravicových stran jsou také kritičtí. „V okamžiku, kdy přijde recese – a ona jednou přijde, tak těch 4,5 milionu ekonomicky aktivních nebudou ekonomicky aktivních. A pak se ten systém zdravotní péče zhroutí,“ řekl předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek (TOP 09).

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček pak přímo hovoří o tom, že to může rozvrátit zdravotní systém.