Pomoc proti bolesti, nebo hazard? Tradiční čínská medicína v Česku budí rozporuplné reakce

Události: Čínská medicína budí rozporuplné reakce (zdroj: ČT24)

Centrum čínské medicíny v Hradci Králové končí. Mělo přitom být vlajkovou lodí východního lékařství v Česku. Čínská medicína dlouhodobě vyvolává rozporuplné reakce. Dva předchozí ministři zdravotnictví ji podporovali, naopak Česká lékařská komora byla vždy proti. Zákonodárci nedávno vyřadili terapeuty a specialisty čínské medicíny ze zákona o nelékařských pracovnících. Podle současného ministra Adama Vojtěcha (za ANO) by metody měly spadat pod připravovaný zákon o léčitelství.

V roce 2014 padesátičlenná delegace lékařů, vědců a zástupců firem v čele s tehdejším ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) zjišťovala možnosti východní medicíny přímo v Číně. „Pacientům s chronickými potížemi může tento typ medicíny pomoci, může například snížit spotřebu léků na bolesti kloubů,“ chválil metodu Němeček.

O rok později zástupci nemocnice v Šanghaji předváděli léčebné postupy přímo premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Současně došlo k dohodě o výstavbě zařízení v Hradci Králové. „Chceme tlumit spotřebu analgetik při různých operačních zákrocích, to znamená tam, kde ten zákrok není dlouhodobý, je možné použít akupunkturu,“ plánoval tehdejší ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula. 

V roce 2017 resort zdravotnictví pod vedením ministra Miloslava Ludvíka (ČSSD) přišel s návrhem, aby se čínská medicína v Česku vyučovala na vysoké škole, a nový zdravotnický obor prošel. 

Hazard s dobrým jménem nemocnice, říká prezident lékařské komory

Loni ale došlo k obratu. Poslanci označují čínskou medicínu za léčitelství a škrtají metodu ze zákona. Nově bylo zrušeno centrum v Hradci Králové. „Žádní léčitelé, ať už své metody nazývají jakkoliv, do zdravotnického zařízení nepatří. My jsme to od začátku považovali za hazard s dobrým jménem Fakultní nemocnice Hradec Králové, to je špičkové zařízení,“ říká k tomu prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Ukázalo se, že zájem není takový, jak se předpokládalo, ten provoz vykazoval ztrátu, z tohoto pohledu se nemocnice rozhodla logicky,“ komentuje uzavření centra současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

To ale neznamená zákaz čínské medicíny v Česku. Ministerstvo nyní připravuje zákon o léčitelství, který má čínské medicíně nastavit jasná pravidla. „Pouze chceme pacienty chránit, chceme nastavit, kdo může tyto služby provozovat a za jakých podmínek,“ říká ministr Vojtěch.

Až milionová pokuta bude hrozit každému, kdo nebude mít oprávnění k poskytování léčitelských služeb. Podmínkou bude bezúhonnost, vedení záznamů nebo potvrzení o zaplacení. Vzniknout má i registr léčitelů. 

Čínská medicína v Evropě

Evropská unie čínskou medicínu neupravuje. Pravidla pro vzdělání v této oblasti i praxi nechává na jednotlivých státech. Například v Rakousku mohou léčebné metody této medicíny provádět jen kvalifikovaní lékaři. Podobně je tomu v Maďarsku nebo Rumunsku.

Ve většině evropských zemí není čínská medicína součástí základního zdravotního pojištění. Někde je ale možné se nechat připojistit, mimo jiné v sousedním Německu. Zvláštním případem je Švýcarsko, které tuto praxi hradí z veřejného zdravotního pojištění už druhým rokem.

Světová zdravotnická organizace obecně doporučuje začlenit tradiční léčebné metody do zdravotnických a vzdělávacích systémů. Studovat čínskou medicínu na lékařských fakultách lze hned v několika zemích. Nejvíc možností nabízí Velká Británie, ale studium oboru podporuje také Irsko, Španělsko, Malta nebo Slovensko.

„Není třeba chodit daleko. Máme Ústav tradiční čínské medicíny na Lékařské fakultě Slovenské zdravotnické univerzity v Bratislavě. To je státní vysoká škola, která poskytuje postgraduální, doplňkové studium lékařům v tomto oboru,“ upozorňuje specialista na medicínské právo z Právnické fakulty Univerzity Palackého Ivo Telec.

Čínská medicína je léčebný systém starý tisíce let, který vychází z teorie vyvážení energií nazvaných jin a jang. Základem všech nemocí je podle čínské medicíny narušení toku energie v organismu.

Mezi hlavní léčebné metody patří akupunktura a fytoterapie, léčba pomocí bylin. Léčba zahrnuje i masáže, třeba pomocí baňkování. Důležitou součástí léčby je cvičení a úprava stravy podle ročních období, takzvaná dietetika.