Tradiční čínská medicína v Hradci Králové končí. Ordinaci zavře v únoru

Tradiční čínská medicína ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové končí. Nemocnice na konci února uzavře ordinaci, ve které se střídali lékaři z Číny a ordinovali za asistence českých kolegů. Čínští specialisté dodnes nemají zákonné ukotvení a očekávaný zákon o léčitelích ještě ani neprojednala vláda. Ordinace je navíc dlouhodobě ztrátová.

Rok 2015 byl v Hradci Králové s drobnou nadsázkou rokem tradiční čínské medicíny. Společnost CEFC představila plány na celou kliniku, prozatím ale začala fungovat alespoň ambulance. O tři a půl roku později je situace opačná. Klinika nestojí a ordinace na konci února zavře.

Problém je dvojí. Především tradiční čínské medicíně v Česku chybí zákonné ukotvení a podle mluvčího fakultní nemocnice Jakuba Sochora není možné za stávající legislativy centrum dále provozovat. Původně se měli specialisté tradiční čínské medicíny dostat do zákona o nelékařských pracovnících, poslanci je však vyřadili.

Události: Čínská medicína budí rozporuplné reakce (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví sice počítá s tím, že je místo toho zařadí do zákona o léčitelích, jenže ten má v následujících týdnech teprve na programu vláda. K připravovanému zákonu navíc měla výhrady Komora tradiční čínské medicíny.

Za druhé jde o peníze. Královéhradecká ambulance je ztrátová, podle vedení nemocnice se jí každoročně nedostává několik set tisíc korun. „Léčbu metodami TCM si pacienti platili sami, přesto při provozu centra vznikla ztráta v řádech několika stovek tisíc korun ročně. S žádostí o vyrovnání už nemocnice oslovila fond Tradiční čínské medicíny,“ podotkl mluvčí Sochor. Fond by podle něj měl navázat na práci centra.

V Hradci Králové přitom měla vzniknout celá klinika tradiční čínské medicíny. Loni však dal čínský investor najevo, že s projektem zatím počká. Podle královéhradeckého primátora Alexandra Hrabálka (za ODS) se s klinikou již vážně nepočítá. „Byl jsem informován ředitelstvím nemocnice, když u mne byli na pracovní schůzce. Řekli mi, že budova se stavět nebude a projekt je pravděpodobně u konce. Místo toho by tam chtěli postavit jiný pavilon, nemocnice se bude dál rozrůstat,“ uvedl. Nemocnice se k případným změnám plánů na stavbu kliniky nechce vyjádřit.

Také v případě odkladů stavby kliniky bylo hlavním argumentem chybějící zákonné ukotvením tradiční čínské medicíny. Stavba nové kliniky se navíc nezamlouvá nynějšímu vedení nemocnice.

Ačkoli mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová zdůraznila, že o ukončení provozu centra rozhodla fakultní nemocnice, ministerstvo zdravotnictví nebude zavření královéhradecké ordinace bránit. Potvrdil to náměstek ministra Roman Prymula, který přitom byl jejím zastáncem. Jako tehdejší ředitel královéhradecké fakultní nemocnice ji více než před třemi lety otevíral a její činnost obhajoval jako doplňkovou léčbu k medicíně západního typu.

Provázanost fakultní nemocnice s ambulancí čínské medicíny naopak kritizovala Česká lékařská komora a další odborné lékařské společnosti. Označily za nevhodné směšování alternativních metod s medicínou založenou na důkazech.

Zájemci o metody tradiční čínské medicíny se budou moci od března obrátit na vedoucího centra Františka Musila, který bude nadále poskytovat akupunkturu, nebo mohou kontaktovat Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ v Praze. „Jsme připraveni zájemcům o tradiční čínskou medicínu poskytnout informace o možnostech léčby těmito metodami v Česku,“ uvedl zakladatel fondu Jan Hovorka. Podle něj má fond smlouvu o mezinárodní spolupráci s nemocnicí v Šanghaji, která je garantem TCM centra v Praze.

Ordinace od září 2015 ošetřila více než tři tisíce pacientů. Její služby nehradily zdravotní pojišťovny, platící pacienti si ovšem péči pochvalovali. Léčili se například akupunkturou – především chronické bolesti kloubů, páteře či končetin.