Povinná registrace i kontroly. Ministerstvo navrhlo, jak zpřísnit podmínky pro léčitele

Události ČT: Zákon o léčitelských službách (zdroj: ČT24)

Alternativní medicína bude mít poprvé v Česku svůj vlastní zákon. Ministerstvo zdravotnictví po měsících příprav dokončilo návrh zákona o léčitelských službách. Každý léčitel podle něj bude muset být registrovaný, mít pojištění a zodpovídat za případné škody. Česká lékařská komora i Komora tradiční čínské medicíny ale podobu návrhu kritizují.

Ministerstvo zdravotnictví chce zavést povinný registr léčitelů, aby o nich mělo lepší přehled a mohlo je i kontrolovat. Oprávnění budou léčitelům vydávat krajské úřady, pro které bude rozhodující plnoletost, svéprávnost a bezúhonnost žadatele. Pokud některou z podmínek léčitel poruší, bude mu moct úřad povolení odejmout.  

Zákon, který by upravoval léčitelství, Česko dosud nemělo a volaly po něm Česká lékařská komora i Komora tradiční medicíny. K podobě návrhu ministerstva mají ale obě výhrady.  

Lékařská komora se například domnívá, že zákon je napsaný tak, že v praxi nebude fungovat. „Pokud léčitel bude vykonávat svoji činnost doma, přijde kontrolor z ministerstva nebo z krajského úřadu, není tam nikde vynutitelné to, že je skutečně pustí dovnitř,“ domnívá se prezident České lékařské komory Milan Kubek. 

  • Každý léčitel bude muset písemně požádat o registraci na krajském úřadu, podmínkou je i plnoletost, svéprávnost a čistý trestní rejstřík. 
  • Ke každému úkonu bude potřeba souhlas klienta. Jako další povinnost ministerstvo ukládá vést záznamy o aplikovaných postupech.
  • Klienti by měli znát cenu jednotlivých procedur – nutností bude pojištění, z něhož by léčitel případně uhradil způsobenou újmu.
  • Úřady by také nově měly sledovat reklamu, která tyto služby zviditelňuje.

Podle Komory tradiční čínské medicíny v zákoně o léčitelství zase chybí podmínka vzdělání. „Chybí tam podle mě i veřejnosti, tak aby skutečně tento obor nemohl dělat každý, ale jen ten, kdo k tomu má vzdělání,“ uvedl její právní zástupce Miroslav Krutina. 

Ministerstvo tuto podmínku ale do předlohy zahrnout nechce. „Pak bychom asi možná došli k tomu, že by tam mělo být specifikováno vzdělávání i v dalších oblastech, my jsme touto cestou jít nechtěli,“ argumentuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Pokud zákon podpoří vláda a schválí poslanci, začne platit nejdřív za rok. Následovat by pak mělo roční přechodné období, aby se léčitelé mohli na nová pravidla připravit. Pro lékaře, kteří ke klasické medicíně nabízí i tu alternativní, by se nic měnit nemělo.

Předložení zákona pomohl uspíšit dokument odvysílaný ČT

Předložení zákona pomohl uspíšil dokument Infiltrace: Obchod se zdravím, který v květnu odvysílala Česká televize. Ten poukázal na nekalé postupy některých léčitelů, když za pomocí skryté kamery odhalil, jak funguje pražský institut AKTIP. Tamní praktiky vzbudily pochybnosti u laické i odborné veřejnosti a jedním z problémů byly také chybějící záznamy o vyšetřeních a terapii. 

Po odvysílání snímku začal na základě podnětu ministerstva zdravotnictví činnost AKTIPu prověřovat třeba pražský magistrát, který jednomu z místních poskytovatelů udělil – zatím nepravomocně – pokutu. Lékařská komora zase vede s několika lékaři, kteří v institutu působili, disciplinární řízení.

Pozornost médií přitáhl také případ kontroverzního Jaroslava Dobeše, který je známý jako Guru Jára. Muž připisoval problémy svých klientek předchozím vztahům a v rámci „terapie“ pak nutil ženy k pohlavnímu styku. Letos v říjnu Vrchní soud v Olomouci potvrdil, že minimálně v jednom případě ženu znásilnil.

Reportéři ČT zase upozornili na případ lékaře Jana Šuly, který svým pacientům tvrdil, že dokáže vyléčit roztroušenou sklerózu nebo autismus. Za vyšetření a údajné vakcíny inkasoval od pacientů statisícové částky.