ČSSD očekává v otázce obědů zdarma další jednání, podle Babiše by mělo být jasno do měsíce

Sociální demokracie očekává, že o otázce obědů zdarma pro školáky povede s ANO další koaliční jednání. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Strany se v lednu domluvily na tom, že by jídlo zdarma neměly dostávat všechny děti, ale měli by ho mít jen chudší školáci. Po páteční koaliční radě premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že koalice se možná spíš přikloní k rozšíření dosavadních projektů. Podle Hamáčka to byl ale jen premiérův názor a o obědech se v pátek nejednalo.

Bezplatné obědy pro všechny děti ze školek a prvního stupně základních škol navrhla ČSSD. Vyšlo by to ročně asi na 5,4 miliardy korun. Ministr školství Robert Plaga (ANO) pak přišel s tím, že by bezplatné stravování měli mít školáci z mateřských a základních škol s přídavkem na děti, tedy z rodin s příjmem do 2,7násobku životního minima. Stálo by to na rok asi 1,7 miliardy. Koaliční strany se pak v lednu dohodly, že by jídlo zdarma měli dostávat jen chudší školáci.

Andrej Babiš ale v pátek po jednání koaliční rady řekl, že se nakonec může stát, že se vláda přikloní k rozšíření programů, díky nimž mohou školáci z chudších rodin už teď mít školní stravování bezplatně. V nedělním rozhovoru pro server Blesk.cz uvedl, že svůj postoj upravil především podle názoru škol, které plošné opatření označily za nepotřebné.

Obědy zdarma zajišťují dva programy, do toho druhého ale nejsou zapojené všechny kraje

Podle Hamáčka však kabinet původní záměr „neodpískal“. „Pozice sociální demokracie vychází z toho, že o tom budeme jednat,“ dodal Hamáček s tím, že v pátek se na koaliční radě o záležitosti nehovořilo a Babiš prezentoval svůj názor. Premiér v neděli řekl, že by se otázka financování obědů měla dořešit zhruba do měsíce.

Ministerstvo školství už několik let projekt s obědy zdarma pro děti z chudých rodin má. Každý rok na něj vydává zhruba 30 milionů korun. Stravování tak má tisícovka dětí, uvedl dříve Plaga.

Další program obědů do škol, který se platí hlavně z evropských peněz, má i ministerstvo práce. Stravu v tomto školním roce dostává asi šest tisíc školáků z devíti krajů. Některé kraje a školy ale zapojení do projektů odmítají. Podle nich je vyřizování příliš složité.