Čtyři kraje nevyužívají dotace na školní obědy pro chudé děti, jejich vyřízení je podle nich složité

168 hodin: Obědy pro děti z chudých rodin (zdroj: ČT24)

Více než deset tisíc dětí z chudých rodin dostane v letošním školním roce obědy zdarma. Díky dotačním programům ministerstev školství a práce tak ubývá žáků, jejichž rodiče nemají na obědy ve škole peníze. Zdaleka ne všechny rodiny, které by na tuto pomoc měly nárok, ji ale můžou využít. Do projektu ministerstva práce se totiž stále odmítají zapojit hned čtyři kraje. Bez jistého oběda tak zůstávají další tisíce dětí. Tématu se věnovala nedělní reportáž pořadu 168 hodin.

Katarína Votrubová z Děčína, která na výchovu tří malých dětí zůstala sama, je dlouhodobě v hmotné nouzi. „Nejstarší syn chodí do první třídy a na obědy nechodí. Protože finanční situace mi to nedovoluje, aby si mohl chodit na obědy,“ řekla pořadu 168 hodin Votrubová. Šestiletý Daniel tak nejde po vyučování do družiny, ale rovnou domů. Musí se najíst a vzít si léky, trpí totiž poruchou pozornosti spojenou s hyperaktivitou (ADHD).

 „Po zaplacení všeho mi zbývají asi 3,5 až 4 tisíce, jak kdy. Pro nás všechny na jídlo a potřeby,“ uvedla Votrubová s tím, že nejčastěji vaří omáčky, které rodině vydrží nejméně na dva až tři dny. „Když něco zbyde, tak to jde do mrazáku. Ovoce, zelenina prostě ne, to už je pomalu dražší než maso,“  dodala. 

Právě pro děti z chudých rodin vyčlenil stát peníze, ze kterých jim platí obědy. Řada lidí ale o této možnosti neví. Katarína Votrubová se o ní prý nedozvěděla ani ve škole. „Vůbec nikdo nás neinformoval, že taková možnost existuje. To jsem se dozvěděla až na internetu,“ uvedla Votrubová s tím, že jinak by o obědy zdarma pro svého syna určitě požádala.  

„Ta možnost už je dva roky. My jsme rodičům tuto informaci podávali už loni na třídních schůzkách, myslím, že i předloni, nějak se o tom mluvilo,“  tvrdí ředitelka děčínské ZŠ Kosmonautů Věra Floriánová, kterou malý Daniel navštěvuje. 

Tato škola přitom peníze na obědy pro potřebné děti nečerpá vůbec – ředitelka údajně o žádné chudé rodině neví. „Máme 188 dětí v současné době. Já tam nevidím žádnou takovou rodinu. Já samozřejmě vím, o čem ten projekt je, a já to tam nevidím. Buď jsem slepá, ale nevidím ho tam,“ domnívá se Floriánová. 

Některé kraje se do programu ministerstva připojit odmítají

Školy mají dokonce dvě možnosti, kde peníze na obědy sehnat. Zaprvé z ministerstva školství – tři neziskové organizace rozdělí ročně na 30 milionů korun na obědy chudým dětem. „Oslovujeme ředitele škol a ředitelé ve spolupráci s třídními učiteli vybírají děti, o kterých vědí, že tu podporu potřebují,“ vysvětlila ředitelka a zakladatelka organizace Women for Women Ivana Tykačová. 

Druhou možností jsou potom peníze z ministerstva práce a sociálních věcí. Má ale podmínky. Rodina dítěte musí být v hmotné nouzi – a především, do programu se musí přihlásit její kraj. Například ten Ústecký, v němž žije mnoho obyvatel ve složité sociální situaci, o něj ale zájem nemá. 

„Tento projekt, který je placen z evropských prostředků, tak je to jakoby další část sociální dávky pro ty lidi. Takže z toho důvodu my jsme to odmítli,“ vysvětlil náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika (ČSSD). Ústecký kraj přitom není jediný, smůlu mají i děti z kraje Olomouckého, Pardubického a Jihočeského. Ani ty se do programu ministerstva práce stále nepřihlásily. Hlavním argumentem je příliš papírování, které podle krajů tento dotační program obnáší. 

Všechny čtyři kraje také tvrdí, že stačí, když jejich dětem platí obědy neziskové organizace z peněz ministerstva školství. Jenže poptávka vysoce převyšuje nabídku. Organizace obědy doplácejí ze svého. „Na každých 70 haléřů, které dostaneme od státu, tak my dáváme dalších 30 haléřů z našeho nadačního rozpočtu,“ upozornila Tykačová.

Kvůli odmítavému přístupu těchto krajů tak nedostanou školní obědy zdarma další tisíce dětí z nemajetných rodin. „Důkaz toho, že to plně nefunguje, je ten, že jsou případy maminek, respektive dětí, které končí u nás v nadaci a nakonec ty obědy jim hradíme my,“ uvedla ředitelka organizace Klub svobodných matek Dana Pavlousková. 

Ministerstvo, které má na tento program asi 400 milionů korun,  chce proto systém čerpání dotací usnadnit. „Pokusíme se celý ten systém maximálně zjednodušit, tak, aby ty peníze byly čerpány ve prospěch dětí. A aby v podstatě se všechny kraje zapojily a aby k tomu měly snadné podmínky,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

Na hladové školáky upozornila před pěti lety ČT

Na hladové děti ve školách upozornila před pěti lety reporáž pořadu 168 hodin. Programy, které se jim snaží pomoci, se rozjely právě díky ní. Základní škola ve středočeské Davli se připojila mezi prvními. „Děti unavené z nedostatku jídla samozřejmě vykazují známky únavy už v průběhu vyučování. Nejsou soustředěné. Myslí třeba na to, že mají hlad,“ řekla ředitelka ZŠ Davle Jana Hrubá. 

„Ty děti zůstávají ve škole vlastně po obědě, protože se naobědvají, zůstanou ve družině, mohou se zapojit do kroužků, do dalších těch aktivit, které ta škola provozuje, tím pádem se socializují lépe,“ dodala vrchní ministerská radová ministerstva práce Petra Hájková.