Mrazy udeřily. Na Klínovci ofukují námrazu a sníh ze stromů vrtulníkem

Události ČT: Mrazy udeřily, vyžádaly si i lidský život (zdroj: ČT24)

V Česku začaly tuhé mrazy. V noci na pondělí naměřili vůbec nejnižší teplotu v osadě Jizerka v Jizerských horách. Teploměr tam ukázal 26 a půl stupně pod nulou. Pod bodem mrazu se teploty držely skoro celý den i v nižších polohách. A podobné to bude i v nejbližších dnech. Upozornění na silný noční mráz vydali meteorologové pro velkou část Vysočiny, Zlínského, Olomouckého a taky Moravskoslezského kraje. Celodenní mrazy mají vydržet minimálně do konce měsíce.

Silný mráz by podle lékařů lidé neměli podceňovat – hlavně senioři, děti a lidé s dýchacím onemocněním. Po ránu by neměli radši vůbec vycházet. „Jako ochranu před mrazem bych doporučila šálu nebo šátek, kterých bych dala víc přes pusu. Co se týče kůže, tak mazat mastnějším krémem,“ poradila praktická lékařka z pražských Nuslí Zuzana Bublová. Naopak šíření chřipky by prý mráz mohl zpomalit.

Na mrazy se musí dobře připravit všichni ti, kteří pracují v terénu, třeba na D1. Například dělník Josef Maraczek bojuje s mrazem hned šesti vrstvami. „Mám nátělník, tričko, mikinu, hrubý svetr, bundu. Ale i tak se chodíme zahřívat do boudy. Každou hodinu,“ popsal v opravovaném úseku D1.

Mrazy se nevyhýbají ani metropoli. Když hrozí námraza, vyráží do terénu mazací tramvaj. „Nanášíme glycerin přes agregát nahoru do plstěného válce a přes něj se nanáší na trolej,“ vysvětlil Martin Skapa z pražského dopravního podniku. Na 300 kilometrů pražských trolejí je ho při jednom mazání třeba asi 30 litrů. Opakovat se musí co tři dny.

Pondělní ráno bylo často chladnější než sobotní
Zdroj: ČT24

Mráz řeší i řidiči osobních aut – oškrábat skla trvá i čtvrt hodiny. A práci mráz přidělává taky záchranářům. „Jedná se většinou o lehké úrazy – naraženiny a zlomeniny končetin, případně hlavy. Určitě se dá očekávat, že těchto případů bude přibývat, vzhledem k tomu, že ty pravé mrazy teprve přichází,“ nastínila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

U Brna devítistupňový mráz v noci na pondělí dokonce zabíjel. Starší muž bydlel v provizorním přístřešku v lese nedaleko Brna. Sanitku mu zavolal jeho spolubydlící. Záchranáři už ho našli v kritickém stavu a promrzlého.

Lidé bez domova jsou skupinou, za kterou teď kvůli podchlazení vyráží záchranáři nejčastěji. Část z nich hledá útočiště v nízkoprahových centrech. Třeba to ostravské funguje kvůli nízkým teplotám ve zvláštním režimu už přes dva týdny. I minulou noc tam měli obsazeno.

„V případě, že už je plno, tak odkazujeme lidi na Armádu spásy. Snažíme se, aby nikdo nezůstal na ulici,“ řekl vedoucí nízkoprahového centra Charity Ostrava Petr Matěj.

Noční mrazy se zmírní ve druhé polovině týdne
Zdroj: ČT24

Zima se letos prodraží víc než kdy jindy

Mráz a sníh letošní zimu prodražují víc než ty předchozí. Jen v Krušných horách jde o miliony korun. Města připlácejí za posyp silnic i odklízení sněhu, hoteliéři zas přišli o výdělky při kalamitě. Dražší je taky údržba lyžařských areálů.

Kvůli mrazům musí například božídarští hoteliéři pečlivě kontrolovat okapy, aby rampouchy nikoho nezranily. Ještě před pár dny město sužovala sněhová vánice. Tak náhlé změny tady v posledních letech nikdo nepamatuje.

„Za sebe nepamatuju deset let, co napadlo a během krátké chvíle, během jednoho týdne,“ řekl místostarosta Božího Daru Martin Šlechta (nestraník za STAN).

Námrazu ofukuje vrtulník

Mráz a sníh obalily třeba hotel na Klínovci. Ukryté jsou i větve stromů na vrcholcích hor. Nánosy na stromech váží i stovky kilogramů. „Mohou způsobit ulomení části stromů větví, nebo pád samotného stromu a z toho důvodu jsme museli provést bezpečnostní opatření,“ řekla mluvčí Skiareálu Klínovec Hana Hoffmannová. A to vrtulníkem.

Dlouhodobý výhled počasí
Zdroj: ČT24

Listy rotoru ofukují sníh a námrazu z vrcholků stromů, aby bylo okolí lanových drah čisté. Právě vrtulník se dokáže dostat těsně nad kritická místa a čistí přesně vyznačený úsek. Za jeho přílet ale skiareál zaplatil 150 tisíc korun, každá letová hodina stojí 60 tisíc.

Teď budou kvůli mrazům provozovatelé areálů připlácet taky vlekařům hodiny práce navíc. „Lanovky jsou na některých místech zamrzlé, hlavně brzdy, které se musí dopředu rozmrazit,“ řekl jednatel Skiareálu Plešivec Petr Voráček.

Počasí zastavilo lanovky na Plešivci v letošní sezóně už sedmkrát. Naposledy trápila vlekaře vichřice před 14 dny. Díky nízkým teplotám ale můžou běžet sněhová děla a sprchy, aby připravily zásoby technického sněhu na jarní prázdniny.