Ráno bylo nezvykle studené, na řadě míst mrzlo. Rekordy padly na 41 stanicích

Pondělní ráno bylo v celém Česku nezvykle studené. Na všech stanicích s výjimkou pražského Klementina v noci klesly teploty pod deset stupňů Celsia, na některých místech dokonce pod bod mrazu. Rekord zaznamenalo 41 stanic z celkem 146, které měří alespoň třicet let.

Velmi chladno bylo například v jižních Čechách. Na Rokytské slati naměřili minus sedm, Kvilda-Perla hlásila minus šest a Hliniště minus 3,5 stupně. Ve Volarech zaznamenala jedna ze stanic minus 2,5 stupně, druhá pak minus 8,5 stupně.

„Na polovině míst, která mají aspoň třicet let dlouhou řadu měření, bylo nejchladnější ráno,“ doplnil Jaroslav Hintermüller z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Události: Na Šumavě mrzlo (zdroj: ČT24)

Mrzlo na Jizerce i v Krkonoších

V Jizerských horách bylo tradičně nejchladněji v mrazové kotlině na Jizerce, kde se dostala teplota pod minus čtyři stupně Celsia. Pod nulou bylo i v Bedřichově na Nové Louce a na Smědavě v Bílém Potoce.

Podle Kláry Bubnové z ústecké pobočky hydrometeorologického ústavu se stává, že na Jizerce i v létě teplota v noci klesne pod nulu. Letos tak tomu bylo například i na začátku července. Navíc je podle ní znát, že se blíží podzim. „Už se to láme a nemůžeme čekat, že bude v noci 18 stupňů a podobně,“ podotkla.

V Krkonoších na Luční boudě naměřili minus 7,1 stupně ve výšce pěti centimetrů nad zemí. Ve dvoumetrové výšce už byly plus čtyři stupně. Při zemi mrzlo i na Labské boudě. Naopak na Sněžce klesla teplota „jen“ na plus 2,9 stupně.

Teplotní rekordy však padaly po celé zemi. Například ve středočeských Lánech naměřili 6,5 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 1993 byl o půl stupně vyšší. Rekord mají také jihomoravské Pohořelice, Karlovy Vary, Liberec, Nový Bydžov, Klatovy nebo Plzeň. 

Ve středu bude až 28 stupňů

Česko zažívalo několik týdnů tropických dní i nocí, studená fronta dorazila minulý týden ze čtvrtka na pátek. Chladnější byly už noci na sobotu a na neděli.

„Protože ale tyto noci byly spíše oblačné, neochladilo se tak výrazně. V noci na pondělí se uklidnil vítr, oblačnosti bylo minimum a vzduch byl suchý, což jsou ideální podmínky pro nízké teploty,“ vysvětlila Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu. Další noci už by tak chladné být neměly.

Během pondělí se oteplí na 20 až 24 stupňů, v Čechách ojediněle až na 26 stupňů. Bude polojasno až jasno, během dne zejména v Čechách místy až oblačno a na západě později ojediněle s přeháňkami. 

Podobný ráz počasí vydrží i v úterý. Nejtepleji v tomto týdnu bude ve středu, kdy teploty vystoupí až na 28 stupňů a bude převážně jasno. Tropické teploty ale už meteorologové nečekají. Srážky a mírné ochlazení předpokládají nejdříve ve čtvrtek.

Vydáno pod