V příštích čtyřech týdnech budou teploty postupně klesat. Pršet bude méně, než je obvyklé

Meteorologové už neočekávají, že by se měly letos vrátit tropické třicítky. Podle dlouhodobé předpovědi budou teploty pozvolna klesat, příští týden ještě může rtuť teploměru šplhat přes 28 stupňů, v polovině září už by měly být denní maxima jen kolem dvacítky. Co se týče srážek, mělo by pršet méně, než je na přelom srpna a září obvyklé. Česko se přitom potýká s dlouhodobým suchem.

„Celé období od 27. srpna do 23. září 2018 bude teplotně průměrné až nadprůměrné. Jednotlivé týdny vychází také jako teplotně průměrné až nadprůměrné,“ uvedli meteorologové.

V příštím týdnu se průměr maximálních denních teplot bude pohybovat kolem 24 stupňů Celsia, uprostřed týdne ale teploměr může ukázat až 29 stupňů. V noci budou teploty klesat k deseti stupňům, na začátku týdne ale až k pěti stupňům Celsia.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

V dalších třech týdnech budou podle ČHMÚ průměrné teploty slabě klesat. „V posledním týdnu se budou průměrné týdenní minimální teploty pohybovat kolem devíti stupňů a průměrné týdenní maximální teploty kolem 20 stupňů Celsia,“ uvedl.

  • Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je 14,1 stupně Celsia
  • Průměrný úhrn srážek pro toto období je 56 milimetrů

Z hlediska srážek očekávají meteorologové příští čtyři týdny průměrné až podprůměrné. Nejvíce pršet by mělo v prvním zářijovém týdnu s průměrným úhrnem kolem 15 milimetrů. „Pravděpodobně nejméně srážek spadne ve třetím týdnu, kolem šesti milimetrů,“ doplnil ČHMÚ.