Bezpečnost Česka je důležitější než zájmy Home Creditu v Číně, shodly se političky

Otázky Václava Moravce: Bezpečnost Česka je důležitější než zájmy Home Creditu v Číně, shodly se političky (zdroj: ČT24)

Politici nesmí přihlížet k ekonomickým zájmům firem, pokud je ohrožena bezpečnost Česka a jeho občanů. V pořadu Otázky Václava Moravce se na tom shodly Kateřina Valachová (ČSSD), Alexandra Udženija (ODS) a Olga Richterová (Piráti). Reagovaly tak na slova premiéra Andreje Babiše (ANO), který přiznal, že kvůli sporu o Huawei vyjádřila obavy o své podnikání společnost Home Credit patřící do skupiny PPF.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek prohlásil, že vyjádření českého kybernetického úřadu a Bezpečnostní informační služby ke kauze Huawei ohrožují českou pozici a ekonomické zájmy v Číně. Země chystá podle Zemana odvetná opatření, která by se mohla dotknout Škody Auto nebo PPF či investic Huawei v Česku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale v pátek uvedl, že vláda žádné takové informace nemá a o možných problémech se mu zmínil pouze jeden ministr. V neděli upřesnil, že obavy vyjádřili na schůzce s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) zástupci společnosti Home Credit. Jejím většinovým vlastníkem je PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, která však sídlí v Nizozemsku. 

Zeman hájí PPF, míní Richterová

„Je jasné, zda (prezident Miloš Zeman - pozn. red.) hájí veřejný zájem, nebo něco úplně jiného,“ řekla v Otázkách Václava Moravce poslankyně za Piráty Olga Richterová. Podle ní z prezidentových výroků „evidentně vyplývá“, že hájí zájmy skupiny PPF, což považuje za velký problém.

„Vezmeme-li si Čínu jako zemi, kde jsou koncentráky, kde mizí lidé, tak to zkrátka není důvěryhodný partner. To je samozřejmě země, před kterou se musíme mít velmi na pozoru,“ dodala Richterová.

Domnívá se, že je nutné problém řešit společně na úrovni Evropské unie nebo NATO. „Je potřeba vyrábět si komponenty sami, nebo ideálně v evropských továrnách,“ podotkla. 

Udženija: Zeman má uklidňovat, ne „házet šrapnely“

„Pokud jde o bezpečnost naší země, nemá se přihlížet na žádné zájmy žádných firem. A je jedno, zda sídlí nebo nesídlí v České republice,“ souhlasí Alexandra Udženija (ODS). Firma PPF má totiž oficiálně sídlo v Nizozemsku a stejně jako Home Credit nepatří mezi největší plátce daní v Česku. Nejvyšší částku na daních v roce 2017 zaplatila automobilka Škoda Auto, podle premiéra Babiše se ale jí spor nijak nedotýká a popřel tak Zemanova slova. 

„Bezpečnost a ochrana národních zájmů a našich občanů je na prvním místě. Opakovaně jsme kritizovali i v minulosti, když prezident zpochybňoval naše bezpečnostní služby. Nepřispívá to ani k dobré náladě ve společnosti,“ upozornila Udženija. Prezident by podle ní měl situaci uklidňovat, nikoli „házet šrapnely“, jak své kontroverzní výroky Zeman označil.

Udženija kritizuje i přístup premiéra Andreje Babiše poté, co Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování týkající se zařízení Huawei. „Když se objevila tato zpráva, tak ministři v čele s premiérem začali vykřikovat, jak dají pryč telefony Huawei z ministerstev. Přitom o tom to vůbec není. To bylo naprosto amatérské,“ konstatovala.

Úřad musel později upřesnit, že se jedná o kritickou infrastrukturu, nikoli přímo mobilní telefony. Chybou byla podle Udženije i schůzka premiéra s čínským velvyslancem v restauraci.

Valachová: Nevěřím, že by prezident mohl upřednostnit soukromý zájem

Také podle poslankyně Kateřiny Valachové (ČSSD) je bezpečnost nejvyšším zájmem Česka. „A nemůžu uvěřit ani na tisícinu vteřiny, že by prezident republiky mohl upřednostnit soukromý zájem soukromé firmy proti tomu, že chráníme naši bezpečnost a zajišťujeme ochranu našich občanů,“ podivuje se.

Prezident, premiér a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) by podle ní měli na společné schůzce k zahraniční politice, která se má konat koncem ledna, vydat k situaci jasné stanovisko. Nepředpokládá, že by výstupem byla zpráva, že jsou poškozovány zájmy skupiny PPF nebo Home Creditu. „Já bych to vyloučila,“ říká Valachová. Premiér ale později vzkázal, že schůzka o Huawei „určitě nebude“. 

Budovat ekonomické vztahy s Čínou je podle ní v pořádku, protože to dělají i jiné evropské země. „Ale v žádném případě nelze ohrozit bezpečí a ochranu republiky. Čína je suverénní stát jako my, oni si také chrání svou infrastrukturu, taky berou kyberochranu vážně,“ podotýká Valachová.

Polská stopa v Česku

Česká pobočka Huawei je řízena z Polska. Tamní civilní kontrarozvědka v týdnu zadržela kvůli podezření ze špionáže dva lidi – bývalého vysoce postaveného polského bezpečnostního důstojníka a čínského zaměstnance firmy Huawei.

Oba muži už jsou ve vazbě a jsou obviněni ze špionáže pro čínské tajné služby. Za to jim v Polsku hrozí až deset let vězení. Firma už pracovníka propustila a uvedla, že jeho činy „nemají se společností Huawei nic společného“.

Huawei je největším výrobcem telekomunikačních zařízení na světě. V řadě zemí ale čelí obviněním, že úzce spolupracuje s čínskou vládou a že její zařízení jsou uzpůsobena pro špionáž. Huawei taková obvinění odmítá.