V Krkonoších hrozí pády stromů, na Božím Daru chtějí závory kvůli neukázněným řidičům

Boží Dar je kvůli sněhové kalamitě uzavřen (zdroj: ČT24)

Doprava se na silnicích komplikuje i v sobotu. Na dálnici D1 způsobila nehoda kamionu sedmikilometrovou kolonu. Se sněhem bojují silničáři na kalamitou uzavřeném Božím Daru. Tam chtějí kvůli neukázněným řidičům nainstalovat i závory. Na některých středočeských silnicích leží rozbředlý sníh, místy se mohou tvořit závěje nebo sněhové jazyky. Řidiči by měli být opatrní hlavně na menších cestách, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Sněhově jazyky se však mohou tvořit i na dalších místech republiky.

S velkým přívalem sněhu se potýká Boží Dar na Karlovarsku, nejvýše položené město v České republice. V krušnohorském lyžařském středisku platí od pátku kalamitní stav. S odklízením sněhu pomáhají hasiči. Město je pro auta turistů uzavřeno, pokud nemají vyhrazené místo k parkování. 

A dopravu na českých horách komplikují kromě počasí i neukáznění a mnohdy agresivní řidiči. Přibývá těch, kteří nerespektují značky a jezdí a parkují tam, kde se to nesmí. Nejen sebe tak dostávají do nebezpečných situací.

Konkrétně Boží Dar chce své území začít chránit závorami. „To je ten největší problém, když se řidiči pustí do místa, kde ví, že nejsou schopni to projet, a přesto se o to pokouší,“ uvedl místostarosta Božího Daru Martin Šlechta (nezávislý). 

Události ČT: Boží Dar se chce kvůli neukázněným řidičům chránit závorami (zdroj: ČT24)
Události: V Pekárně v Paříži zřejmě vybuchl plyn (zdroj: ČT24)

Podle krajských hasičů na Božím Daru zasahují od pátečního večera hasiči z Karlových Varů i ze Záchranného útvaru Zbiroh. Za pomoci těžké techniky odklízejí sníh, který zde padá několik dní bez přestání.

Kvůli popadaným stromům byla ráno uzavřena i silnice od Abertamské zatáčky po rozcestí pod Plešivcem. Podařilo se ji zprovoznit až okolo 14:30.

„Předpokládá se, že zásah potrvá celý víkend. O pomoc již požádaly i obce v okolí,“ uvedli krajští hasiči. Starosta Ostrova Jan Bureš (ODS) přislíbil, že město zajistí stravování pro hasiče a policisty podílející se na likvidaci sněhu.  S odklízením sněhu má pomoci i speciální fréza z karlovarského letiště. Na Boží Dar byla převezena jako objemný náklad za doprovodu policie a hasičů.

„Celou noc je 20 lidí na nohou v nasazení s uklízecí technikou, abychom zvládli přívaly sněhu před dalším avizovaným přívalem a abychom umožnili lyžující veřejnosti sportování za ideálních sněhových podmínek,“ popsal situaci na sociální síti starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

„S kalamitou se spolu s hasiči ze Zbiroha a Varů docela dobře vypořádáváme. Zatím jsou zcela uzavřené pouze osady Ryžovna a Zlatý Kopec a místní jsou již skoro týden odříznuti od světa,“ uvedl Horník s tím, že i přes vyhlášenou kalamitu se najdou řidiči, kteří nerespektují zákaz vjezdu a na neupravené silnice vjíždí.

Podle Horníka se po dvou dnech podařilo rozšířit místní komunikace tak, že po jejich stranách bude možno ukládat další sníh. Podle předpovědi má padat až do nedělního rána a pak i v neděli odpoledne a v pondělí. „Zdali bude zapotřebí pomoci techniky a hasičů ze Zbirohu a Karlových Varů, se rozhodne v nedělních nočních hodinách,“ uvedl vpodvečer Horník. Kalamitní stav podle něj potrvá nejméně do pondělního dopoledne.

Boží Dar nicméně funguje dál jako lyžařské středisko. „Dnes nebyly parkovací kapacity na Božím Daru zcela naplněny, a tak kdo dbal pokynů policie ČR, si na sjezdovkách skvěle zajezdil,“ doplnil v sobotu Horník

Ačkoli hlavní silnice k Božímu Daru je sjízdná a upravená, v samotném městě sněhové bariéry místy dosahují až ke čtyřem metrům. Ulice jsou kvůli sněhu zúžené.

Policie proto rekreanty, kteří v sobotu přijížděli na lyže, vysazovala z autobusů na hlavní silnici, aby autobusy nemusely zajíždět do města. Na Božím Daru v sobotu znovu sněžilo. Navíc se v okolí vytvořila mlha. Ve vyšší polohách také fouká, a tak se na otevřených pláních mohou vytvářet sněhové jazyky. 

Kamion způsobil sedmikilometrovou kolonu

 Až sedmikilometrová kolona aut se v sobotu dopoledne vytvořila na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem ve směru na Brno. Těžká technika na 104. kilometru vyprošťovala havarovaný kamion a police kvůli tomu musela dálnici opakovaně na krátkou dobu uzavřít, uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Nyní je provoz na dálnici plynulý, řekla před sobotním polednem mluvčí policie Jana Kroutilová.

Podle ŘSD zde auta jezdí omezenou rychlostí. Kamion podle mluvčí havaroval kolem osmé hodiny ráno. Auta poté projížděla v jednom jízdním pruhu. Při vyprošťování kamionu se podle ŘSD musel provoz několikrát zastavit, čímž vznikla kolona aut. Motoristé místo objížděli přes
Herálec či Krasoňov. Nyní je kamion mimo dálnici, uvedla Kroutilová.

V Krkonoších hrozí kvůli mokrému sněhu pády stromů

V Krkonoších hrozí v lesích kvůli mokrému sněhu pády stromů a větví. Turisté by měli zvážit výlety do lesů a nevstupovat pod zavěšené či nahnuté stromy zatížené mokrým sněhem. Riziko pádu stromů je největší v západních Krkonoších, pády stromů však hrozí po celých horách, varovala v sobotu Správa Krkonošského národního parku (KRNAP).

V Krkonoších za poslední týden napadlo asi 90 centimetrů sněhu, celkem na hřebenech hor leží asi 1,5 metru. „Mokrý sníh na mnoha místech způsobil vrcholové zlomy stromů, na řadě míst jsou stromy polovyvrácené a nahnuté,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Upozornil, že kvůli polomům nejsou někde projeté běžecké stopy. „S ohledem na předpověď počasí může tato situace trvat i několik příštích dní,“ uvedl Drahný. V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Tento stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí.

„V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů,“ uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Teploty se v sobotu v Krkonoších pohybovaly kolem nuly, několikastupňový mráz byl pouze ve vyšších polohách na hřebenech hor. Kvůli silnému větru byl také mimo provoz horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku.

Na silnicích mohou být sněhové jazyky

Sněhové či dešťové přeháňky byly po ránu hlášeny na Pražském okruhu či dálnicích D1 a D11. Na silnicích druhé a třetí třídy na Kladensku, Berounsku, Kolínsku, Nymbursku, Kutnohorsku, Rakovnicku či v okolí Prahy leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Na menších cestách na Příbramsku a Benešovsku se mohou vyskytovat sněhové jazyky či závěje. Teploty v regionu se pohybují od minus jednoho do čtyř stupňů Celsia.

Počasí v sobotu
Zdroj: ČT24

Řidiči na Vysočině jinak musí být opatrní především na vozovkách nižších tříd. Na Třebíčsku a Žďársku leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem a na Havlíčkobrodsku ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Teploty se po ránu na Vysočině pohybovaly od nuly do minus čtyř stupňů Celsia.

Podle předpovědi meteorologů bude přes den zataženo a místy může sněžit. V polohách pod 500 metrů nad mořem může rovněž pršet. Navíc kvůli větru se možná budou na vozovkách tvořit sněhové jazyky.

Počasí běžky
Zdroj: ČT24

Silnice v Ústeckém kraji byly v sobotu ráno sjízdné včetně Moldavy na Teplicku, kde od čtvrtka platil kalamitní stav. V neděli jej starosta částečně odvolal. Silničáři i meteorologové však dále varují před sněhovými jazyky, tvořit se mohou v polohách nad 800 metrů nad mořem.

V kraji se v noci oteplilo, teploty byly ráno mezi pěti a minus jedním stupněm Celsia. Hlavní tahy v kraji jsou převážně mokré. Ujetá vrstva sněhu je na silnicích nižších tříd v Krušných horách, rozbředlý sníh je na vozovkách na Ústecku a sníh je ve vyšších polohách i na některých sinicích III. třídy na Děčínsku.

Vyprošťování autobusu ve Velkém Chvojně (Ústecko) (zdroj: iReportér - Filip Ouroboros)

Podle předpovědi by v sobotu mělo být v Ústeckém kraji převážně zataženo, místy s občasným deštěm. Večer budou srážky na celém území, v polohách nad 400 metrů nad mořem a postupně nad 600 metrů budou smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty by měly být mezi pěti až jedním stupněm Celsia, na horách mezi dvěma až minus jedním stupněm. Vítr v nárazech může mít na horách přes 70 kilometrů v hodině.

Sjezdové lyžování je ideální, protože na sjezdovkách se nachází přírodní sníh smíchaný s technickým. A je ho všude dostatečné množství, takže lyžaři si užijí“.
Pavel Jirsa
náčelník Horské služby Krkonoše

Silnice v Libereckém kraji jsou nadále sjízdné s opatrností, i když se oteplilo. Pozorní by měli být motoristé hlavně při cestě do hor. Silničáři i meteorologové varují před tvorbou sněhových jazyků. Sjízdné jsou i silnice v Jablonci nad Nisou, kde město ve čtvrtek vyhlásilo kalamitní stav. Potrvá až do pondělí, problémy jsou v podhorském městě hlavně s úklidem chodníků a sídlišť.

V Libereckém kraji se v noci dostaly teploty nad nulu, pod bodem mrazu zůstaly jen na horách. Hlavní tahy jsou převážně mokré, na silnicích nižších tříd na Jablonecku a Semilsku je ujetá vrstva sněhu nebo zbytky rozbředlého sněhu po pluhování.

Podle předpovědi by v sobotu mělo být převážně zataženo, místy občasný déšť, k večeru by měly být srážky v celém kraji. Zpočátku by v polohách nad 400 metrů nad mořem a postupně nad 500 metrů měly být srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty se očekávají mezi třemi stupni a nulou, na horách mezi jedním a minus dvěma stupni Celsia. Sněhové jazyky by se měly tvořit v polohách nad 700 metrů nad mořem.

Kalamitní Jablonec, plný Bedřichov

Situace v Jablonci nad Nisou, kde od čtvrtka platí kalamitní stav, se výrazně zlepšila. Technické služby z ulic odvezly 2200 tun sněhu, z toho 1400 tun z pátku na sobotu. Zbývá uklidit necelých deset procent z udržovaných chodníků, řekla v sobotu mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová.

Ze 143 kilometrů chodníků ve městě se v zimě udržuje 60 kilometrů, uklidit tak zbývá asi šest kilometrů. Místní silnice ve městě jsou sjízdné. Kalamitní stav prvního stupně by přesto měl v Jablonci trvat do pondělí.

Motoristé by při cestě krajem měli být opatrní také kvůli padajícím stromům, které nevydrží nápor sněhu. Ráno narazilo jedno auto na silnici 14 u Harrachova a další na silnici 290 u Poniklé na Semilsku.

Přístup do Bedřichova v Jizerských horách je v sobotu pro motoristy po týdnu opět omezený, dopravu řídí městská a státní policie. Všechna parkoviště v oblíbeném zimním středisku byla zaplněna už v 9:00. Řekla to mluvčí policie Dagmar Sochorová. Na parkovištích obce je asi 1500 míst.

Do obce se tak auty bez omezení dostanou jen místní, autobusy a složky Integrovaného záchranného systému. Další motoristy policisté pouští, jen když se uvolní nějaká místa na parkovištích. Sochorová motoristům doporučuje, aby využívali parkoviště mimo Bedřichov. „K dopravě do obce pak mají možnost využít autobusy městské hromadné dopravy,“ dodala. Lyžaře vozí do Bedřichova jedna linka z Liberce a druhá z Jablonce nad Nisou.

  • Sněhové jazyky (pravděpodobnost výskytu je větší než 50 %, výstraha platí pro polohy nad 700 metrů)
  • Od pátku   11. 1.    22:00
    Do soboty 12. 1.    24:00
  • Platí pro kraje Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský, Vysočina.
  • Zdroj: ČHMÚ

Dopravu na silnicích na Chrudimsku a Svitavsku komplikují v soboutu sněhové jazyky. Pozor si řidiči musejí dát především na silnicích v okolí Hlinska a na hlavní silnici v úseku Květná – Polička – Borová. Hlavní silnice číslo 11 přes Suchý vrch je sjízdná se sněhovými řetězy. Rozbředlý či ujetý sníh leží na silnicích především ve vyšších polohách Pardubického kraje, informovali silničáři.

Se sněhem musejí řidiči počítat například na silnicích druhé a třetí třídy v okolí Poličky, Lanškrouna, Vysokého Mýta, Litomyšle, Hlinska, Žamberka, Ústí nad Orlicí nebo v Železných horách.

Ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo, v nižších polohách pršelo nebo padal déšť se sněhem. Na Hlinecku přes noc napadlo až pět centimetrů sněhu. Teploty se pohybovaly kolem nuly. Přes den by mělo být zataženo až oblačno, místy s občasným sněžením, v nižších polohách meteorologové předpovídají déšť se sněhem.