Přívaly sněhu slábnou, úklid ale potrvá několik dnů. Energetici opravili výpadky

Energetici odvolali ve 20 hodin kalamitní stav. Platil v části Libereckého a Ústeckého kraje, hodiny bez elektřiny trávily tisíce lidí na Jablonecku, Semilsku a Děčínsku. Většinu závad se podařilo odstranit, bez proudu jsou už jen jednotlivci. Zato platí kalamitní stav, který vyhlásily radnice v Jablonci nad Nisou a také krušnohorské Moldavě, protože se nedařilo odklízet rychle přibývající sníh. I když srážky během odpoledne zeslábly nebo ustaly, úklid potrvá ještě několik dnů.

Česko se potýká s následky hustého sněžení. Magistrát Jablonce nad Nisou ve čtvrtek dopoledne vyhlásil kalamitní stav. Ulice a chodníky zavalil sníh a technické služby již nestíhaly odvážet ho rychleji, než padal. Úklid komplikují zaparkovaná auta, město proto vypnulo parkovací automaty na všech parkovištích a doufá, že řidiči přejedou tam. Do úklidu se vedle techniky a pracovníků veřejně prospěšných prací zapojili i vězni, uvedla mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Jablonec je podhorským městem, kde je zimní údržba finančně i technicky náročná. Za poslední dva dny už napadlo přes půl metru sněhu a ještě dopoledne ho stále rychle přibývalo. „Museli jsme povolat posily, nakladače a také nákladní auta, sníh musíme z města odvážet na deponie, už ho není kam odhrnout,“ řekla Hozová. Komplikovaný je podle ní zejména úklid sídlišť, kde jsou ulice zablokovány zaparkovanými auty a technika tam často neprojede.

Hlavní silnice jsou podle ní sjízdné v plném rozsahu. „Problémy nastávají na silnicích nižších tříd, kde jsou zúžené jízdní profily a zavalené jsou chodníky. Chodci tudíž musí do vozovky, aby se někam dostali, což je nebezpečné,“ dodala Hozová. Radnice počítá s tím, že kalamitní stav bude platit až do pondělí.

Čtvrteční odpoledne ale dalo naději na zlepšení. Sněžení zesláblo a v celém regionu se rázem zlepšily podmínky. Bylo dokonce možné pustit kamiony na silnici I/10 z Tanvaldu do Harrachova. Na horskou silnici kvůli sněžení nemohly – kdyby některý ve stoupání uvázl, byla by rázem zcela neprůjezdná.

UDÁLOSTI: Největší komplikace byly na severu a severozápadě země (zdroj: ČT24)

Krušné hory dělají svému názvu čest

Velmi vydatně nasněžilo v Krušných horách. Kalamitní stav proto vyhlásili i v Moldavě. „Z české strany hor se k nám lidé nedostanou, nouzová cesta vede přes Německo. Děti nechodí do školy, lidé nemohou do práce. Máme v provozu veškerou obecní techniku, ale nestačí to. Musíme počkat, až se k nám dostanou silničáři,“ zdůvodnila jeho vyhlášení místostarostka Eva Kardová. Dodala, že se kvůli počasí nepoběží Krušnohorská třicítka, která startuje v moldavském Novém Městě.

Ve čtvrtek večer se silničářům podařilo do Moldavy protáhnout cestu. „Trasa Nové Město – Moldava je průjezdná z Mikulova i z Německa. Pozor, ještě nejsou hotové odstavné plochy a vedlejší komunikace,“ informovala po dvacáté hodině obec Moldava na svém Facebooku. V terénu mají silničáři stále veškerou techniku. V noci tam nastoupí četa, aby připravila cestu pro autobus a pro cisternu na pumpu.

O 60 kilometrů dále odřízl sníh a silný vítr od okolního světa Boží Dar, nejvýše položené město v České republice. Někteří hoteliéři museli ráno odhazovat sníh, aby se vůbec dostalo světlo do oken, další lidé zase museli pod sněhem hledat popelnici, když chtěli vyhodit odpadky. Cesty zapadaly již ve středu a silnici I/25 z Jáchymova na Boží Dar a k hraničnímu přechodu se podařilo zprovoznit až ve čtvrtek před polednem.

Obslužnost města musela zajistit policie se silničáři a horskou službou. V určitou dobu vždy shromáždili obyvatele, autobusy a zásobování a přivolaný sypač kolonu odvedl do Božího Daru. Turisty policie vracela zpět, aby neuvízli a neznemožnili průjezd pluhu.

I na Božím Daru přestalo ve čtvrtek odpoledne sněžit, takže se mohli silničáři pustit i do údržby dalších cest. Průjezdná je silnice na Neklid a ta na Klínovec je rovněž prohrnutá, i když oficiálně bude opět otevřená až v pátek – tehdy Krušné hory zaplaví lyžaři.

Silnice z Božího Daru na Klínovec
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

S tím, že nedojedou nebo je čeká velmi krušná cesta, však musí řidiči v Krušných horách stále počítat. Potíže jim hrozí hlavně na silnici mezi Perninkem, Potůčky a Horní Blatnou. 

Bez proudu byly tisíce lidí, kalamita však už skončila

Kalamita, kterou vyhlašují radnice, znamená, že se nedaří protahovat silnice, zároveň ale na některých místech vyhlásili kalamitní stav i energetici. Platil od středy pro Jablonecko, Semilsko a Děčínsko. Odvolali jej ve čtvrtek večer. Podařilo se již odstranit všechny poruchy na vysokém napětí.

„Bez elektřiny jsou již jen jednotliví odběratelé,“ informovala mluvčí ČEZu Soňa Holingerová po šesté večer. O dvě hodiny dříve jich ještě bylo asi tisíc a ráno 9000. E.ON, který zajišťuje distribuci elektřiny v jižní části republiky, v té době hlásil výpadek asi u 550 odběratelů. Předběžné škody, které sněhová kalamita způsobila na distribučním zařízení, odhaduje ČEZ na tři miliony.

Elektrické vedení poškozovaly hlavně stromy a větve, které neodolaly těžkému sněhu a lámaly se.  „K poruchám jsme se museli prošlapávat na sněžnicích. Nebylo možné v hlubokém sněhu použít těžkou techniku,“ podotkla mluvčí ČEZu Soňa Holingerová.

Kromě energetiků měli s padajícími stromy práci i hasiči, kteří je museli odklízet ze silnic. Jen v Libereckém kraji šlo téměř o sto případů. „Problémy jsou hlavně od Chrastavy přes Liberec k Jablonci,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Sněžení ustává, ale pozor na náledí

I když sněžení během čtvrtečního odpoledne zesláblo a v Čechách srážky vesměs ustaly, stále platí dvě meteorologické výstrahy. Do půlnoci může vítr místy vytvářet sněhové jazyky, přes noc se navíc může v západní části republiky tvořit náledí. Výstraha na náledí platí do pátečních 10:00 pro většinu Čech.

Sněžit bude i v pátek, ale méně. Jestliže v posledních dnech napadly i desítky centimetrů, do víkendu by jich mělo přibýt nanejvýš pět. O víkendu by se pak mělo oteplit, v neděli vystoupají nejvyšší teploty až na 6 stupňů Celsia. Srážky pak budou ve výškách pod 500 metry, později pod 800 metry dešťové a bude tát. Meteorologové ale očekávají, že tam, kde zůstane sníh, bude vítr opět vytvářet sněhové jazyky či závěje.