Laviny v Alpách už mají několik obětí, sněžit tam má minimálně do poloviny příštího týdne

V německých a rakouských Alpách panuje po několikadenním hustém sněžení kritická lavinová situace, na řadě míst v Rakousku platí nejvyšší stupeň varování. Laviny hrozí i ve Švýcarsku, podle agentury DPA je tam ale nebezpečí o něco nižší. Od začátku roku v těchto třech zemích zemřelo podle médií v lavině asi deset lidí, většinou v Rakousku. Podle německé meteorologické služby DWD bude v Alpách sněžit přinejmenším do poloviny nadcházejícího týdne.

V Salcbursku, Štýrsku, Ybbstalských Alpách a Dolních Rakousích platí podle rakouského portálu Lawineninfo pátý, nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Velmi nebezpečná je také situace ve Vorarlbersku, Tyrolsku a Korutanech, kde je většinou čtvrtý stupeň. Meteorologové v Rakousku očekávají až půl metru nového sněhu, takže lavinová situace se ještě zhorší.

Kvůli této hrozbě jsou v Rakousku uzavřené mnohé silnice. Nedostupná jsou nadále turistická střediska Horní Taury, Lech, Zürs či Hallstatt. Horská služba navíc varovala, že v nynější kritické situaci nemůže zaručit vyslání záchranářů, protože by jim někdy šlo o život. Jako příklad uvedla pátrání po dvojici pohřešované od soboty u dolnorakouské obce Hohenberg, které muselo být z bezpečnostních důvodů pozastaveno.

Lavinová služba v Bavorsku vydala varování pro všechny alpské regiony v této německé spolkové zemi, platí tam čtvrtý stupeň nebezpečí. Hrozí vysoké riziko samovolného utržení laviny kvůli nesoudržnosti starých a nových sněhových vrstev. Ty staré jsou navíc velmi přetížené čerstvým sněhem. Ve Štýrsku se vojáci připravují na odstřel sněhu v nebezpečných lavinových svazích.

Události: Rakousko, Německo, Švýcarsko i Polsko se potýkají s problémy kvůli sněhu (zdroj: ČT24)

V Tyrolsku zemřel pod lavinou 16letý chlapec

U tyrolské obce St. Anton am Arlberg zahynul 16letý hoch. Mladík spolu se svou německo-australskou rodinou lyžoval mimo sjezdovku. Skupina se ale dostala k příkrému svahu, kvůli kterému nemohla dále pokračovat, proto zavolala horskou službu.

Než se záchranáři k místu dostali, zasypala mladíka před zraky příbuzných lavina. Oživit se ho již nepodařilo. Policie uvedla, že nikdo z výpravy neměl potřebné vybavení jako lopatky či lavinové vyhledávače.

Ve Švýcarsku je podle DPA oproti jižnímu Bavorsku a Rakousku situace o poznání klidnější. V Glarnských a Bernských Alpách ve střední a východní části země platí čtvrtý z pěti stupňů nebezpečí. V jiných oblastech platí druhý či třetí stupeň.

Bavorsko: Odříznuté osady a zavřené školy

Odříznuté od světa jsou osady Buchenhöhe u Berchtesgadenu a Jachenau v jižním Bavorsku. Obyvatelé tam mají podle úřadů dostatek potravin. Do Buchenhöhe, kde uvízlo asi 350 lidí, se po silnici dostanou jen vojenská vozidla. Sníh zatarasil přístup i do obcí Vorderbrand a Ettenberg.

Nedostupných je také několik oblastí v Rakousku, dopravu do střediska Galtür, do obce St. Leonhard i do údolí Kaunertal v Tyrolsku se ale podařilo obnovit. Ve Štýrsku armáda připravuje na pátek letecké zásobování odříznutých regionů.

Jihobavorský zemský okres Berchtesgadener Land kvůli sněhové kalamitě vyhlásil stav přírodní katastrofy. Stejné opatření, které úřadům usnadňuje koordinaci záchranných i technických prací, vyhlásil i nedaleký okres Miesbach. V Ayingu u Mnichova zabil sedmiletého chlapce padající strom, který se zlomil pod tíhou sněhu.

Přívaly sněhu v okolních zemích ochromují dopravu (zdroj: ČT24)

Mnohé školy v Bavorsku zrušily vyučování kvůli složité dostupnosti, ale i z bezpečnostních důvodů. Učitelé se ale podle ministerstva kultury musí do práce dostavit, aby tam mimo jiné zaopatřili žáky, kteří se do školy i přes obtížné podmínky vydali. Sněhové prázdniny vyhlásily také některé školy v Rakousku, především v Salcbursku.

Německý železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) na svém webu varoval cestující před zpožděními a rušením spojů v regionech, kde hustě sněží. Týká se to mimo jiné tratí vedoucích do města Lindau na břehu Bodamského jezera či příměstské linky mezi Mnichovem a Tutzingem, kde doprava stojí. Na odklízení sněhu z nádraží v Miesbachu, Schaftlachu a Schliersee nasadili železničáři i bagry. Železniční spojení je problematické také v Rakousku. Dráhy kvůli lavině zastavily provoz mezi Gollingem a Werfenem v Salcbursku.

Bavorské i rakouské úřady shodně doporučují řidičům nevyjíždět, pokud to není nutné. Rakouští záchranáři podle APA varovali neukázněné řidiče, kteří nerespektují uzavírky, že se k nim v případě problémů nemusí dostat pomoc. Na kluzkých hornobavorských silnicích se v noci stala asi stovka nehod, řidiči často s vozem sjeli do příkopu. Kvůli lavinovému nebezpečí policie uzavřela v Bavorsku silnici od Wildbad Kreuth k rakouské hranici.

Zpravodaj ČT Jonáš: Do Buchenhöhe se dostanou jen armádní obrněné transportéry (zdroj: ČT24)

Sníh zavalil i Sasko

Sněžení netrápí jen Alpy, ale také Krušné hory v Německu či Bavorský les na německé straně Šumavy. Saská policie má podle portálu Sächsische.de plné ruce práce, neboť silnice jsou kluzké a mnohde nesjízdné. Zavřen je například úsek dálnice A72 u saského Burgstein v blízkosti zemských hranic s Bavorskem a Durynskem, kde uvízlo vícero kamionů. Kolony tam v noci na čtvrtek dosahovaly až deseti kilometrů.

Podobná situace je na silnici z Chemnitzu (Saské Kamenice) do Marienbergu, která dále pokračuje do Česka na Horu Svatého Šebestiána. Policie uvedla, že tam uvízlo 166 nákladních vozidel a že nákladní auta stojí i na silnici z Chemnitzu vedoucí k Vejprtům. Policejní velitelství v Chemnitzu zaznamenala v noci stovky nehod s více než dvacítkou zraněných. 

Několik desítek řidičů nákladních aut strávilo noc na durynském úseku dálnice A9 spojující Mnichov s Berlínem. Obdobné to bylo na dálnici A8 mezi Ulmem a Nellingenem v Bádensku-Württembersku, kde v koloně zůstaly stovky kamionů.

Se sněhem bojuje například i Polsko. Zejména na východě země varují meteorologové před mrazem a nízkými teplotami, klesnout by podle nich mohly až na 20 stupňů pod nulou. V Tatrách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.