Ústavní soud odmítl stížnost bývalého znalce, který zkreslil posudek ve prospěch lobbisty Janouška

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého dopravního znalce Jiřího Dolečka. Ten se bránil podmínce za křivou výpověď a nepravdivý posudek v kauze lobbisty Romana Janouška. Trest 1,5 roku vězení s odkladem na dva roky tak platí. ČT to potvrdil Vlastimil Göttinger z odboru vnějších vztahů Ústavního soudu. Posudek se týkal případu lobbisty, kterého soudy odsoudily za to, že opilý srazil autem ženu. Znalec tvrdil, že ji nenabrala kapota vozu, ale pouze zpětné zrcátko a že ji Janoušek neviděl.

„Stěžovatel v ústavní stížnosti předložil především skutkové námitky, které již uplatnil v předchozích fázích trestního řízení, aniž by však jakkoliv reflektoval, že se soudy s těmito námitkami vypořádaly,“ sdělil ČT Vlastimil Göttinger, vedoucí odboru vnějších vztahů a protokolu Ústavního soudu.

Dodal, že Ústavní soud v postupu obecných soudů neshledal žádné ústavně relevantní pochybení.

Dolečkův advokát Štěpán Roman se už dříve pro ČT vyjádřil k podání ústavní stížnosti. „Důvodem je, že klientovi nebyla na žádném stupni řízení poskytnuta soudní ochrana, a proto byl uznán vinným. Pokud by se totiž soud zabýval věcnou správností posudků, se kterými byl konfrontován, tak ho musel osvobodit.“

Trest potvrdil odvolací i Nejvyšší soud

Doleček podle pravomocného rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 2 úmyslně zkreslil posudek ve prospěch lobbisty Romana Janouška. Za to mu soud v srpnu loňského roku vyměřil 1,5 roku vězení s podmínečným odkladem na dva roky. Trest Dolečkovi následně potvrdil i pražský městský soud.

Bývalý dopravní znalec se bránil i u Nejvyššího soudu, ten ale letos v létě jeho dovolání odmítl. „Soudy jasně, srozumitelně a zejména logicky vysvětlily své hodnotící úvahy, přičemž se nedopustily žádné deformace důkazů a ani jiného vybočení z mezí volného hodnocení důkazů,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Dolečkův posudek se týkal události z roku 2012, při níž opilý Janoušek srazil autem ženu. Znalec při projednávání incidentu tvrdil, že ji nenabrala kapota vozu, ale pouze zpětné zrcátko a že ji řidič neviděl. Jenže podle verdiktu pražských soudů Doleček jako zkušený znalec věděl, že jeho posudek bude důležitým důkazem. Přesto do něj zapracoval i údaje, které nevycházely z objektivních zjištění. Doleček trval na svých odborných závěrech a na tom, že případ Janouškovy dopravní nehody byl justiční omyl.

Janoušek původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Měl si odpykat 4,5 roku ve vězení, odseděl si ale pouze část. K trestu Janoušek nastoupil v listopadu 2014, na svobodu se dostal v únoru roku 2016, a to kvůli operaci. Soud mu trest ze zdravotních důvodů přerušil.

Pražský rodák Roman Janoušek v mládí sice pracoval jako číšník, v 90. letech ale vystudoval práva na Univerzitě Karlově a v roce 2003 získal titul JUDr.

Současně se studiem podnikal v realitách a také vyhrál výběrové řízení na provozování kina Blaník v Praze na Václavském náměstí, kde se mimo jiné pořádaly protidrogové přednášky. Na nich se Janoušek seznámil s pozdějším pražským primátorem Pavlem Bémem, který byl známým odborníkem na drogovou problematiku.

Janoušek sám sebe v tisku charakterizoval jako „politického podnikatele“. Často se o něm ale psalo spíše jako o tzv. kmotrovi s úzkými vztahy zejména s pražskými občanskými demokraty. Deník Mladá fronta DNES zveřejnil v roce 2012 odposlechy, které tehdy byly pět let staré a podle deníku z nich vyplývalo, že měl Janoušek velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu.

Janoušek byl také jedním z účastníků výletu na golf do Dubaje z počátku roku 2011, kam cestoval spolu s tehdejším ředitelem ČEZu Martinem Romanem, významným poslancem za ODS Pavlem Suchánkem, generálním ředitelem Českých drah Petrem Žaludou, ředitelem pražského dopravního podniku Martinem Dvořákem a ředitelem plzeňské Škody Transportation Tomášem Krskem. Blízko měl i k bývalému vysoce postavenému státnímu zástupci Liboru Grygárkovi, který je od roku 2013 obviněn ze zneužití pravomoci kvůli kauze, ve které se podle současných žalobců pokusil uchránit Janouška od stíhání.

V březnu 2012 Janoušek narazil svým vozem na křižovatce v Praze do auta jedenapadesátileté ženy. Od nehody ujel, ale když krátce poté zastavil na červenou, řidička jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel a ženu srazil. Za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky dostal pravomocný trest 4,5 roku. Do vězení nastoupil v listopadu 2014, zůstal v něm do března 2016. Poté měl trest opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů, žádost o prominutí zbytku trestu ale soud zamítl.

Roman Janoušek u soudu
Zdroj: ČTK