Podmínka pro znalce, který zkreslil posudek ve prospěch Janouška, definitivně platí

Podmínka pro bývalého dopravního znalce Jiřího Dolečka, který měl úmyslně zkreslit posudek ve prospěch lobbisty Romana Janouška, platí. Podle zjištění ČT totiž Doleček neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Potvrdil to jeho advokát Štěpán Roman. Nadále tak platí jedenapůlletý podmínečný trest, který Dolečkovi uložil obvodní soud a v lednu potvrdil Městský soud v Praze. Znalec navíc musí zaplatit státu 7800 korun, které podle svého tvrzení dostal od Janouškovy obhajoby za vypracování posudku. Problematický posudek se týkal incidentu, při kterém Janoušek srazil autem ženu.

„Dovolání v trestní kauze inženýra Dolečka bylo odmítnuto,“ sdělil ČT Dolečkův advokát Štěpán Roman.

Dolečkův posudek se týkal nehody z roku 2012, kdy opilý Janoušek srazil autem ženu. Znalec při projednávání incidentu tvrdil, že ji nenabrala kapota vozu, ale pouze zpětné zrcátko – a že ji řidič neviděl. Tuto verzi však následně vyvrátil revizní posudek a také odposlechy z Janouškova telefonu.

Podle verdiktu potvrzeného městským soudem v Praze Doleček jako dlouholetý a zkušený znalec věděl, že jeho posudek bude sloužit jako jeden z důležitých důkazů. Přesto do něj zapracoval i údaje, které nevycházely z objektivních zjištění, konstatoval v lednu předseda odvolacího senátu Petr Beneš.

Doleček trval na svých odborných závěrech a na tom, že případ Janouškovy dopravní nehody byl justiční omyl. Za nepravdivý posudek muži hrozilo až tříleté odnětí svobody.

Lobbista Janoušek původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Měl si odpykat 4,5 roku ve vězení, za mřížemi strávil asi rok a čtvrt, poté se dostal na svobodu kvůli špatnému zdraví. Trest má přerušený. Zatím mu ale justice odmítla zbytek trestu prominout.