Z různých koutů Česka hlásí, že se dohodli. O vládu nad Prahou hraje pět stran a hnutí

Události: Po celé zemi začalo povolební vyjednávání (zdroj: ČT24)

Hned první den po volbách začala v některých městech a obcích jednání o možných koalicích. Hnutí ANO vyhrálo ve všech krajských městech kromě Prahy a Liberce. V senátních volbách zvítězili Jiří Čunek a Jiří Drahoš už v prvním kole. Do druhého kola postoupilo nejvíc kandidátů ODS a ANO. Podle prezidenta Miloše Zemana výsledek voleb neznamená zemětřesení.

On-line přenos

Volby 2018

  • 22:14

    Náš třídenní on-line přenos z průběhu komunálních a senátních voleb končí. Děkujeme za pozornost a přejeme hezký zbytek víkendu.

  • 21:52

    Mladou Boleslav povede čtyřčlenná koalice. Primátorské křeslo si udržel Nwelati z ODS – ČTĚTE VÍCE

  • 21:46

    V Karlových Varech asi vznikne koalice ANO, hnutí Karlovaráků a ODS. Strany začnou jednat o programu, řekla krajská předsedkyně ANO Jana Vildumetzová.

Volby do zastupitelstva hlavního města Prahy přinesly revoluci. V pražském zastupitelstvu poprvé od roku 1990 nezasednou zástupci ČSSD a KSČM. Nedostali se do něj ani představitelé SPD. Se srovnatelným výsledkem se naopak umístila hned pětice stran.

Bezprostředně po zveřejnění výsledků se začalo spekulovat o možné koalici Pirátů, hnutí Praha sobě a koalice TOP 09 se STAN. 

Tato uskupení mají po 13 mandátech, což jim v zastupitelstvu o 65 křeslech přináší pohodlnou většinu 39 hlasů. Mimo vedení města by se tak mohla ocitnout i přes těsné vítězství ve volbách a zisk 14 mandátů ODS. Stejný osud hrozí i hnutí ANO, které skončilo s 12 mandáty až páté.

Do vyjednávání se ale vítězná ODS zapojuje. Lídr Bohuslav Svoboda trvá na tom, že ODS má vést jednání o tom, kdo bude v Praze vládnout, a chce se sejít se všemi uskupeními, včetně hnutí Praha sobě Jana Čižinského, který ale konstatoval, že s ODS jednat nebude.

Piráti se s občanskými demokraty setkali, jejich vyjednávací týmy však řešily pouze priority pro chod Prahy, nikoli vytvoření koalice. „Šlo o povolební jednání, naše preferovaná varianta je se Spojenými silami pro Prahu a Praha sobě. S ODS jsme se setkali jakožto s vítězem voleb. Předmětem schůzky bylo vyjasnit si fungování zastupitelstva po volbách. Opozici nechceme, jako tomu bylo dosud, válcovat. Koaliční nabídky neproběhly,“ uvedl lídr Pirátů Zdeněk Hřib po jednání s ODS.

Naopak Praha sobě a Piráti se v neděli dohodli, že chtějí koalici na pražský magistrát spolu s TOP 09 a STAN. „V podstatě jsme se dohodli na tom, že se chceme dohodnout,“ řekl Hřib a dodal, že navazujících jednání o koalici by se měli účastnit i zástupci koalice TOP 09 a STAN. V dalších dnech by se měly sejít expertní týmy stran nad společným programem. „Veškeré personální záležitosti se budou řešit až potom,“ dodal. 

Spojené síly pro Prahu, které vede Jiří Pospíšil (TOP 09), si ovšem rozumí také s občanskými demokraty. Mezi ODS a koalicí TOP 09 a STAN je podle jejich lídrů výrazná programová shoda. Oznámili to po prvním společném povolebním jednání.

V Brně se sbližuje ANO s ODS

Komunální volby v Brně vyhrálo hnutí ANO, které v pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo 18 mandátů. Na druhém místě skončila ODS s podporou Svobodných se ziskem 14 mandátů. Třetí KDU-ČSL získala osm zastupitelů. Do zastupitelstva se dostali ještě Piráti, ČSSD a těsně i SPD. Naopak v „městském parlamentu“ budou chybět členové Žít Brno, TOP 09 a Zelení, kteří nepřekročili nutnou pětiprocentní hranici.

Vítězné ANO bude v Brně jednat o koalici s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Primátor a lídr ANO Petr Vokřál uvedl, že se v příštích dnech uvidí, zda se strany dohodnou na magistrátní koalici, nebo bude rozložení sil jiné. ANO a ODS mají dohromady většinu, utvořit chtějí ale širší spojenectví.

„Možná zůstaneme sami, možná to bude celé jinak. Dívali jsme se na to ale pragmaticky. Pokud máme něco odpracovat, v jednotlivých klubech jsou ty kompetence,“ uvedl Vokřál. Podle něj navíc čím méně stran v koalici, tím více stran v opozici, které pak brzdí práci vedení. 

V Ostravě se rýsuje pokračování koalice

Komunální volby v Ostravě jasně vyhrálo hnutí ANO, které získalo 21 mandátů v zastupitelstvu o 55 členech. Na druhém místě skončilo hnutí Ostravak, které má sedm mandátů. Na třetím místě je ODS se ziskem šesti křesel, čtvrtá KSČM jich vybojovala také šest.

Do zastupitelstva se rovněž dostali Piráti se ziskem pěti a SPD čtyř zastupitelů. Lidovci mají tři zastupitele a ČSSD, která si výrazně pohoršila, má rovněž tři mandáty. Voličská účast dosáhla 33,86 procenta.

Primátor a lídr vítězného hnutí ANO Tomáš Macura je s výsledkem spokojen. Už před volbami tvrdil, že by uvítal pokračování nynější koalice s hnutím Ostravak, ODS a lidovci. Zopakoval, že to platí a tímto směrem se rovněž bude ubírat povolební vyjednávání. To podle Macury nastalo už po vyhlášení výsledků, ale bylo to jen neoficiální „oťukávání“. A „ostré“ vyjednávání začalo v Ostravě v neděli odpoledne.

V ostatních krajských městech zvítězilo hnutí ANO. Výjimkou je pouze Liberec, kde vyhráli Starostové pro Liberecký kraj. Získali 16 mandátů v zastupitelstvu, které má 39 členů.

„Setkali jsme se s vyjednávacím týmem ANO, ODS a se zástupcem uskupení Liberec otevřený občanům, všem třem subjektům jsme nabídli spolupráci. Doufáme, že to bude spolupráce alespoň tří subjektů, protože chceme mít širší koalici jako na Libereckém kraji,“ řekl lídr kandidátky Starostů Jaroslav Zámečník, který by mohl být novým primátorem.

V Olomouci vítězné hnutí ANO ukončilo první kolo jednání o případné koaliční spolupráci. Dál bude jednat s ProOlomouc, Piráty a starosty, ODS, KDU-ČSL, hnutím spOLečně a ČSSD. Jednání se už nezúčastní zástupci SPD a KSČM. Oznámil to v neděli lídr ANO a kandidát na primátora Miroslav Žbánek. Hnutí ANO vyhrálo komunální volby v Olomouci už v roce 2014, nakonec však zůstalo v opozici.

Jednání o koalicích začala v neděli kupříkladu také ve Zlíně. Vítězné ANO jednalo se STAN a hnutím Zlín 21. „Nebudeme nijak spěchat, do týdne koalice ve Zlíně nebude, chceme si vše řádně promyslet,“ řekl lídr ANO Roman Kaňovský.

Kaňovský s lídrem STAN a dosavadním primátorem Miroslavem Adámkem již v sobotu po volbách uvedli, že chtějí vytvořit koalici, kterou zřejmě doplní ještě další subjekt. Jako pravděpodobná se jeví spolupráce s hnutím Zlín 21, které skončilo třetí.

V Kladně je hotovo, koalice vedená ODS vyšachovala primátora

Jasno o nové koalici už má Kladno, které povedou ODS, SPD, ANO a hnutí Kladeňáci. Strany už v neděli podepsaly koaliční smlouvu, ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu mají 18 hlasů. Vítězná Volba pro Kladno primátora Milana Volfa bude v opozici. Primátorem bude občanský demokrat Dan Jiránek, oznámil Lukáš Hanes z kladenské ODS.

„Jestli se někdo jinak neumí prosadit, než že dělá takové podrazy, tak nechť je dělá,“ reagoval na vznik nové koalice Milan Volf. Čtyři roky jsou podle něj dlouhá doba a složení koalice je nesourodé.

Babiš: ANO by si zasloužilo, aby v Praze bylo v opozici

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš označil výsledky v krajských a okresních městech za úspěch. ANO podle něj mění Českou republiku k lepšímu. Špatný výsledek v Praze považuje za důsledek dosavadního působení tamních stranických kolegů. ANO by si zasloužilo, aby na pražském magistrátu skončilo v opozici, řekl České televizi.

„Celkově největší vliv na výsledek mělo to, co předvedli zástupci ANO na magistrátu. Budeme požadovat, aby převzali za to odpovědnost,“ uvedl mimo jiné Babiš. Současně ocenil ODS, která v Praze vyhrála. Podle Babiše uspěla, protože má na rozdíl od ANO v Praze dobré starosty. „Dlouhodobě nejsem spokojen s pražskou organizací ANO,“ dodal.

Podle předsedy ODS Petra Fialy občanští demokraté ve volbách jasně posílili a ukazuje se, že strana jde krok za krokem správným směrem. V příštích volbách do Poslanecké sněmovny by měla ODS podle něj bojovat o směřování Česka proti levicovému hnutí ANO. Babiš levicovou orientaci svého hnutí odmítl a Fialu kvůli podobným vyjádřením kritizoval.

Podle politologů mohou mít z výsledků radost ANO, ODS i KDU-ČSL. Naopak pro ČSSD znamenají další výrazný propad. Krajští představitelé ČSSD za hlavní důvod neúspěchu ve volbách označují rozhádanost strany. Předseda ČSSD Jan Hamáček ale výsledek voleb za neúspěch nepovažuje.

Předseda ČSSD uvedl, že bere výsledek voleb jako signál, že se sociální demokracie už odrazila ode dna, na které dopadla v loňských sněmovních volbách. Úspěchy se dostavily tam, kde je strana konsolidovaná, řekl. Vyzdvihl výsledky v Karviné, Frýdku-Místku či Náchodě, naopak pro velká města chce hledat nová témata, za vhodné považuje dostupné bydlení.

„Pravdou je, že díky ústupu z mnoha radnic, mimo jiné i velkých měst ale i středně velkých a menších měst tam, kde doposud byla stabilní základna sociálních demokratů, není to dobrá zpráva pro stranu. Zejména poté, co utrpěla nejhorší výsledek v dějinách České republiky ve volbách sněmovních. O nějakém odrážení ode dna bych na místě pana Hamáčka tedy zatím nehovořil. Je jasné, že hraje o další svoji budoucnost, o svoji pozici v čele strany,“ domnívá se politolog Petr Just. 

Podobně nepříznivé jsou výsledky i pro KSČM. Bývalý druhý muž komunistické strany Josef Skála, který na jaře svedl neúspěšný boj o křeslo stranického šéfa, vyzval předsedu KSČM Vojtěcha Filipa k rezignaci. Důvodem je podle Skály stranický výsledek ve víkendových komunálních a senátních volbách. Filip označil Skálovu výzvu za irelevantní, podle něj měl Skála sám kandidovat, aby ukázal, jakou má podporu.

Dva kandidáti do Senátu zvítězili v prvním kole

Pokud jde o hlasování do horní komory, pak jeho první kolo vyhrála ODS. Do finálových duelů postoupili její kandidáti v 10 obvodech (kandidující přímo za ODS). V dalších třech obvodech postoupili kandidáti, kde je ODS členem koalice. Druhou nejúspěšnější stranou je ANO s deseti finalisty, z nichž jen jeden úvodní kolo vyhrál. 

Plusové body sklízeli i lidovci. Mohou se radovat z vítězství svého stranického kolegy Jiřího Čunka hned v prvním kole a z postupu dalších tří svých kandidátů (kandidujících přímo za KDU-ČSL). V dalších dvou obvodech bodovali kandidáti koalice, které se KDU-ČSL účastní. Také bývalý prezidentský kandidát Jiří Drahoš zvítězil už v prvním kole. STAN má tři postupující (kandidáti přímo Starostů a nezávislých) a v dalších 6 obvodech jsou členy koalic; z toho jedna je v Praze 4, kde zvítězil Drahoš.

ČSSD může ze 13 obhajovaných křesel obsadit jenom pět. Tolik jejích kandidátů postupuje. Po třech adeptech budou mít v závěrečném klání Piráti (jeden přímo coby kandidát České pirátské strany a dva v koalici) a hnutí Senátor 21. Prosadili se i tři nezávislí kandidáti, jeden Soukromník, jeden komunista a jeden Ostravak. Samostatné hnutí pro svůj návrh vytvořil Marek Hilšer.

Kromě dvou kandidátů zvolených v prvním kole na stejnou metu téměř dosáhli i další dva pražští prezidentští kandidáti: Marek Hilšer v Praze 2 a Pavel Fischer v Praze 12. Naopak další letošní uchazeči o prezidentský úřad Petr Hannig (Rozumní) a Jiří Hynek (Realisté) skončili mezi poraženými.

Roli favoritů splnili senátor Jaroslav Kubera (ODS) v obvodu Teplice, rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek (za STAN) v Brně nebo senátor Petr Vícha (ČSSD) na Karvinsku. Mezi jasné vítěze prvního kola patřili také Ladislav Faktor (nezávislý) na Českobudějovicku, ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem Přemysl Rabas (za Senátor 21) v obvodě Chomutov a senátor Jaroslav Zeman (ODS) na Jablonecku.

Dále v prvním kole výrazně bodovali mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS), starosta Bolatic a bývalý senátor Herbert Pavera (TOP 09) na Opavsku a senátor Patrik Kunčar (KDU-ČSL) ve Zlíně.

Mezi poraženými byli naopak exministři Ivan Pilný (ANO) a Ivan David (dříve ČSSD, nyní za SPD), bývalý tajemník někdejšího prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl (za SPD), bývalý středočeský hejtman David Rath či expremiér Jiří Paroubek (oba dříve ČSSD).

Ze 12 senátorů, kteří mandát obhajovali, může být znovuzvoleno kromě Jiřího Čunka dalších devět. Vypadli Václav Homolka (KSČM) a Eva Syková (dříve za ČSSD, nyní za ANO). Komunisté tak asi poprvé od vzniku horní komory v ní nebudou zastoupeni, neboť je málo pravděpodobné, že by jejich jediná finalistka Milada Halíková porazila v obvodu Karviná favorizovaného Petra Víchu.

Sociální demokraté, pokud by uspěli všichni jejich finalisté, budou mít nejvýše sedmnáctičlenný klub. Stejně početné kluby by mohly mít i ODS a ANO. Jejich finalisté se střetnou ve třech obvodech, v dalších třech pak občanští a sociální demokraté. Nejsilnější frakci v Senátu může mít KDU-ČSL, pokud ke 14 jistým senátorům přidá všechny další čtyři. Klub STAN může mít díky spřízněným kandidátům nejméně 16 senátorů.

Piráti ke svému jedinému senátorovi mohou přidat další dva. Posílit svůj pětičlenný klub o další tři členy může hnutí Senátor 21. Do Senátu se opakovaně nedostali zástupci SPD Tomia Okamury.

Většina referend je platných

Společně s volbami se konalo také několik místních referend. Obyvatelé Hronova odmítli výstavbu nového městského úřadu v budově přístavby Jiráskova divadla a prodej městského majetku.

Obyvatelé Velkého Beranova na Jihlavsku v místním referendu odmítli stavbu logistického areálu. Vybudovat ho u obce plánovala společnost Penny Market. Pro to, aby obec stavbě bránila, hlasovalo 417 lidí z celkových 667 platných hlasů. „Referendum je platné, stavět se nebude,“ řekl starosta obce Ján Plevčík (bezpartijní).

V Novém Městě nad Metují se vyslovili pro jižní obchvat města. Odmítli dosud státem připravovanou přeložku, která by dosavadní dopravu přes historické centrum města přesunula do lokality kolem nádraží.

Obyvatelé Zdib si nepřejí výstavbu hal na území obce. V Trubíně odmítli připojení obce k sousednímu Královu Dvoru. V Temelíně odmítli výstavbu sportovního areálu s ubytováním v ceně až 140 milionů korun. Obyvatelé Velkého Beranova na Jihlavsku odmítli stavbu logistického areálu.  

Tři místní referenda nejsou kvůli nízké účasti platná. V Liberci se nerozhodlo o investicích města nebo bezplatné městské dopravě pro děti a seniory nad 65 let. V Poděbradech nezaujaly otázky ohledně stavby bazénu a v Brně-Novém Lískovci o výstavbě bytů v oblasti Kamenný vrch.

Volby nepřinesly žádné zemětřesení, komentuje výsledky prezident

Podle prezidenta Miloše Zemana nepřinesly volby žádné zemětřesení. Neočekává ani, že by se vládní koalice ANO a ČSSD kvůli výsledku hlasování otřásla v základech. Zeman to v neděli řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

K výsledkům komunálních voleb v Praze prezident Zeman uvedl, že handicapem hnutí ANO, které skončilo na pátém místě, bylo nasazení Petra Stuchlíka do čela kandidátky, když ho nikdo neznal. Neúspěch ČSSD v Praze označil za výsledek manažerských schopností Pocheho. Kritizoval i fungování celé pražské organizace ČSSD. „Je nejslabší, ale nejvíce řve, diktuje si, kdo má být ministrem, kdo nemá být ministrem,“ řekl.

„Neodehrálo se žádné zemětřesení. Někdo mírně posílil, někdo mírně oslabil, ale není to ani na otevírání šampaňského, ani na sebevraždu,“ řekl Zeman. Podle něj rozložení obecních mandátů ovlivnila skutečnost, že například hnutí ANO, které uspělo ve velkých městech, zatím nemá vybudované organizace v menších městech a obcích.

Výsledky voleb podle Zemana také ukázaly, že některé strany se z celostátních mění v regionální. Jako příklad uvedl TOP 09, která se podle něj stává pražskou stranou. Podle Zemana ani posilování ODS neznamená, že by se před příštími sněmovními volbami mohla stát vládní stranou.  

Zvolení Drahoše senátorem? Cena útěchy, rýpl si Zeman do bývalého soka

Prezident také blahopřál k vítězství v senátních volbách v prvním kole Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL) a Jiřímu Drahošovi, stejně jako svým dalším dvěma soupeřům z prezidentské volby Pavlu Fischerovi a Marku Hilšerovi, kteří podle něj vzhledem k výsledku z prvního kola mají již senátorský mandát jistý. Zároveň ale označil Senát za cenu útěchy pro Drahoše, Fischera a Hilšera, kteří mu v prezidentské volbě podlehli. Podotkl také, že Drahoš může za čtyři a půl roku znovu kandidovat na prezidenta.

Opětovně uvedl, že by podpořil zrušení Senátu, který podle něj nemá v české politice význam. Zároveň to ale nepovažuje za prioritu svého prezidentského mandátu. Zeman v rozhovoru také zopakoval svůj názor, že by volební účast měla být povinná a kdo by nešel hlasovat, dostal by pokutu. Opakovaně se vyslovil i pro zavedení hlasování napříč kandidátkami i v krajských volbách po vzoru obecních, případně pro spojení termínů krajských a komunálních voleb.