Senátní souboje: V Praze výrazně bodují „prezidentští kandidáti“, Rath ani Paroubek neuspěli

V prvním kole senátních voleb uspěl na Vsetínsku Jiří Čunek, který překročil 50% hranici a získal mandát už v prvním kole. V Praze výrazně bodují kandidáti známí z prezidentské volby: Pavel Fischer, Jiří Drahoš či Marek Hilšer – také Drahoš uspěl hned napoprvé. Velmi dobrý výsledek zaznamenal i Jaroslav Kubera (ODS) na Teplicku či nezávislý kandidát Ladislav Faktor na Českobudějovicku. Naopak některá známá jména neuspěla, to je případ třeba bývalého premiéra Jiřího Paroubka či bývalého hejtmana Davida Ratha.

Senátní volby tento a příští týden výrazně ovlivní složení horní komory a ČSSD může ztratit post předsedy. Sociální demokraté totiž obhajují 13 křesel, do druhého kola ale zatím postupuje jen pět kandidátů. Nejsilnějším klubem by se mohli stát lidovci, kteří obhajují jen tři křesla. Za lidovce se o hlasy voličů ucházejí i některá celostátně známá jména: předseda strany Jiří Bělobrádek postoupil do druhého kola na Náchodsku a Daniel Herman na Chrudimsku.

Výrazně polepšit si může hnutí ANO, které v těchto senátních volbách žádné křeslo neobhajuje. Jeho kandidáti ale postupují do druhého kola podle předběžných výsledků v 10 obvodech. Také hnutí ANO by tak teoreticky mohlo aspirovat na post předsedy Senátu.

Výrazně posílit mohou také občanští demokraté, kteří obhajují ve volbách čtyři křesla. Jejich kandidáti ale postupují hned v 10 obvodech. Kromě Kubery u voličů zabodovali také bývalý policejní prezident Martin Červíček či mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati.

Hnutí STAN obhajuje ve volbách tři mandáty a zatím postupuje v pěti obvodech. Jeden senátorský mandát obhajují komunisté a piráti. TOP 09 a hnutí SPD pak stejně jako hnutí ANO v těchto volbách neobhajují žádné křeslo.

Vládní strany ANO a ČSSD budou mít po volbách jistých 18 senátorů, aby měly v horní komoře většinu, tak by ve druhém kole potřebovaly obsadit v součtu 23 křesel. Už teď je ale jisté, že se jim to nepodaří ani s podporou KSČM. Šanci totiž mají jen ve dvou desítkách obvodů.

Definitivně o složení Senátu lidé rozhodnou až ve finálovém volebním kole, které proběhne 12. a 13. října.

Jasno už je o složení finálové dvojice ve volebním obvodu Domažlice. Do druhého kola tam postoupili současný senátor Jan Látka (ČSSD), který tak má šanci svůj mandát obhájit. Proti němu se postaví náměstek plzeňského hejtmana Vladislav Vilímec z ODS. Látka před šesti lety porazil ve finále senátorského klání Rudolfa Salvetra z ODS.  

Na Rokycansku bude svůj senátorský mandát obhajovat exministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD), která ale v prvním kole poměrně výrazně prohrála se starostou Vejprnic Pavlem Karpíškem (ODS). Emmerová do druhého kola proklouzla o méně než 300 hlasů, na paty jí šlapala kandidátka ANO Lucie Groene. 

V obvodu Sokolov se ve druhém kole utkají geodet a bývalý krajský zastupitel Miroslav Balatka v barvách STAN proti místostarostce Sokolova Renatě Oulehlové (ANO). První kolo bylo poměrně těsné, rozdíl mezi oběma kandidáty nebyl ani pět procent hlasů. V roce 2012 zvítězil v tomto obvodu Zdeněk Berka z ČSSD.  

Na Chomutovsku uspěl v prvním kole bývalý poslanec za Stranu zelených a současný ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové Přemysl Rabas, který kandidoval za uskupení Senátor 21. Ve druhém kole ho vyzve lékařka Martina Chodacká v barvách ANO, která získala o více než 10 procent hlasů méně. Na Chomutovsku se o hlasy voličů ucházel i jediný komunistický senátor Václav Homolka, který ale skončil až čtvrtý.  

Ve volebním obvodu Teplice se utká zmiňovaný Jaroslav Kubera (ODS), který obhajuje senátorský mandát, s ředitelem teplického gymnázia Zdeňkem Bergmanem, který se o hlasy voličů ucházel za uskupení Senátor 21. Favoritem bude v tomto souboji Kubera, který získal v prvním kole přes 40 % hlasů. Před šesti lety porazil  Kubera ve druhém kole Jaroslava Dubského z KSČM.

Na Jablonecku bude příští týden svůj senátorský mandát obhajovat Jaroslav Zeman, který je zároveň starostou Albrechtic. Proti němu se postaví právnička Michaela Tejmlová, která kandiduje za uskupení Senátor 21.

Na Litoměřicku se nepodařil návrat do vysoké politiky Davidu Rathovi, který je nepravomocně odsouzen za korupci. Rath skončil až třetí od konce, těsně před ním se umístil exministr školství Josef Dobeš. Ve finále příští týden se však o hlasy voličů utkají starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS) a lékař Ondřej Štěrba v barvách ANO. Před šesti lety vyhrál na Litoměřicku jediný muslimský senátor Hassan Mezian z ČSSD, který už letos nekandidoval.

Ve volebním obvodu České Budějovice má šanci obhájit senátorský mandát Jiří Šesták za hnutí STAN. Ve druhém kole bude mít ale těžkého soupeře: hudebník a podnikatel Ladislav Faktor kandidující jako nezávislý totiž získal přes 40 % odevzdaných hlasů. Před šesti lety porazil Šesták Jana Zahradníka z ODS.  

Na Benešovsku dojde ve druhém kole k pravicovému souboji. Místostarosta Říčan Zdeněk Hraba kandidující za STAN vyzve politologa Jiřího Kozáka v barvách ODS. Také v tomto obvodu bude zřejmě druhé kolo poměrně těsné.  Současný senátor Luděk Jeništa už letos mandát neobhajoval.  

Senátorem za Prahu 4 bude nově bývalý prezidentský kandidát a šéf Akademie věd Jiří Drahoš. Mandát získal už v prvním volebním kole se ziskem více než 52 procent. Porazil mimo jiné dosavadní senátorku, vědkyni Evu Sykovou (dříve za ČSSD, nyní za ANO).

V obvodě Praha 12 postupuje do druhého kola senátních voleb rovněž bývalý kandidát na prezidenta Pavel Fischer (NK) a Eva Tylová (Piráti). Fischer zvítězil s velkým náskokem a překonání padesátiprocentní hranice mu uteklo jen těsně. Tylová získala něco málo přes 16 procent.

Na Praze 2 se utká o senátorské křeslo v druhém kole další kandidát z prezidentské volby, lékař Marek Hilšer (MHS) s Liborem Michálkem (nezávislý za Piráty+VIZE). Hilšer měl v prvním kole necelých 45 procent, zatímco Michálek necelých 16 procent.

S mnohem těsnějším výsledkem jdou do souboje v druhém kole kandidáti na senátora z Prahy 8. Ekonom a nestraník kandidující za Piráty Lukáš Wagenknecht získal přes 18 procent hlasů. Utká se s Pavlem Dunglem (za TOP 09), který zaostává jen o necelá tři procenta.

Na Mladoboleslavsku dojde ve druhém kole k souboji primátora Rauana Nwelatiho (ODS), který vsadil na poměrně kontroverzní kampaň a v prvním kole získal přes 30 procent hlasů. Proti němu se postaví starosta Kosmonos Jiří Müller (ANO). Před šesti lety získal v tomto obvodu senátorský post sociální demokrat Jaromír Jermář, který už letos nekandidoval.  

K velmi zajímavému souboji dojde příští týden na Náchodsku. Ve druhém kole se totiž utkají předseda lidovců Pavel Bělobrádek a bývalý policejní prezident Martin Červíček v barvách ODS. A půjde zřejmě o velmi těsný souboj, protože oba kandidáty v prvním kole dělí jen několik desítek hlasů. Na čtvrtém místě skončila bývalá komunistická poslankyně Soňa Marková.   

Zajímavá sestava kandidátů se letos sešla ve volebním obvodu Chrudim. Po těsném souboji nakonec do druhého kola postoupil starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl z ODS a proti němu se postaví zmiňovaný lidovecký exministr Daniel Herman. V barvách ČSSD tak neuspěla bývalá mluvčí sociální demokracie Lucie Orgoníková, hned za ní skončil trenér rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Petr Novák, kterého vyslalo do boje hnutí ANO. Na Chrudimsku kandidoval i Jiří Hynek známý z prezidentské volby. Ten ale skončil až třináctý. Mandát už letos obhajoval bývalý předseda SPO Jan Veleba. 

Na Svitavsku postoupili do druhého kola náměstek pardubického hejtmana Michal Kortyš (ODS) a bývalý poslanec Pavel Havíř (ČSSD). Před šesti lety se stal senátorem za obvod Svitavy Radko Martínek (ČSSD), který už letos mandát neobhajoval. 

Ve volebním obvodu Třebíč uspěli v prvním kole starostka Koněšína Hana Žáková kandidující v barvách STAN a notář Miroslav Michálek (ANO). Současný senátor František Bublan (za ČSSD) už letos nekandidoval.  

Sledovaný souboj byl v senátním obvodu Brno-město, kde nakonec poměrně výrazně zvítězil rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Ten kandidoval za STAN s podporou ODS, TOP 09, STAN a Strany zelených. Ve druhém kole se utká s dosavadním šéfem Českého rozhlasu Brno Jaromírem Ostrým, který kandiduje za ANO. Jen o pár set hlasů zůstal na třetím místě majitel kadeřnictví Jan Špilar za lidovce. Dosavadní senátorka Eliška Wagnerová (SZ) svůj mandát neobhajovala.

Ve volebním obvodu Opava postoupili do druhého kola bývalý senátor a současný starosta Bolatic Herbert Pavera za TOP 09. Proti němu se postaví učitelka Simona Horáková, která kandidovala v barvách ANO. Senátní křeslo za Opavsko získal v roce 2012 Vladimír Plaček (ČSSD), který ale letos v srpnu zemřel. 

Na Šumpersku budou voliči příští týden vybírat mezi současným lidoveckým senátorem Zdeňkem Brožem a Miroslavem Adámkem (ANO), který je ředitelem nestátní organizace Pontis poskytující sociální služby.  

Ve volebním obvodu Břeclav se ve druhém kole senátních voleb střetnou starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS) a sommeliér Libor Nazarčuk (ANO). Také Břeclavsko teď nemělo senátora, protože Jan Hajda z ČSSD letos v únoru zemřel.

Na Karvinsku dojde příští týden v rámci senátních voleb k jedinému levicovému duelu. Do druhého kola totiž postoupili současný senátor Petr Vícha (ČSSD) a  bývalá poslankyně a někdejší primátorka Havířova Milada Halíková (KSČM). Voliči si tak zopakují senátní finále z roku 2012, které nakonec ovládl Vícha. A favoritem bude i letos, první kolo totiž vyhrál o více než 20 procent.  

Také v senátním obvodu Ostrava-město se letos sešlo několik zajímavých kandidátů. K obhajobě senátního křesla má po prvním kole nakročeno Leopold Sulovský za hnutí Ostravak, který získal skoro 25 % hlasů. Příští týden ho vyzve majitel cukrárny Ivo Gondek v barvách ANO. Za ním skončila přednostka Kliniky popáleninové medicíny v ostravské fakultní nemocnici Zdenka Němečková Crkvenjaš, která léčila popálenou Nátálku. O návrat do vysoké politiky se pokoušel i Jiří Paroubek coby nezávislý kandidát, skončil ale až třetí od konce. Hned za ním skončil protiislámský aktivista Martin Konvička.  

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) byl znovu zvolen senátorem za Vsetínsko, když získal 51,5 % všech hlasů. Jeho nejvážnějším soupeřem byl starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík (nezávislý), který dostal přes 16 procent hlasů.

Ve volebním obvodu Prostějov dojde příští týdne k čistě dámskému finále: dosavadní senátorka Božena Sekaninová (ČSSD) se ve druhém kole utká s bývalou poslankyní Jitkou Chalánkovou, která kandiduje jako nezávislá. Chalánková přitom do druhého kola proklouzla o pouhých pět hlasů, na třetím místě skončila další polityčka Irena Blažková (ANO). 

Ve volebním obvodu Zlín postoupili do druhého kola současný lidovecký senátor a starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar za lidovce. Proti němu se postaví bývalý zlínský hejtman Libor Lukáš kandidující za Stranu soukromníků. Před šesti lety odstartoval v tomto obvodě svou politickou kariéru Tomio Okamura kandidující jako nezávislý. V následujících volbách byl ale zvolen do sněmovny a senátorské křeslo pak v doplňovacích volbách získal právě Kunčar.