Volby jsou debakl a Filip by měl rezignovat, soudí jeho rival Skála

Bývalý druhý muž komunistické strany Josef Skála, který na jaře svedl neúspěšný boj o křeslo stranického šéfa, vyzval předsedu KSČM Vojtěcha Filipa k rezignaci. Důvodem je podle Skály stranický výsledek ve víkendových komunálních a senátních volbách. Filip označil Skálovu výzvu za irelevantní, podle něj měl Skála sám kandidovat, aby ukázal, jakou má podporu.

„Čestní muži a ženy by nepochybně odpovědnost vyvodili velmi rychle. Neprodleně,“ komentoval Skála pro server iDnes.cz výsledek voleb. V nich KSČM ztratila část obecních mandátů, poprvé od roku 1990 nepronikla do pražského zastupitelstva a do druhého kola senátních voleb se dostala pouze jedna její kandidátka – Milada Halíková v karvinském obvodě.

„Předpokládám, že po takovém debaklu, čtvrtém v pořadí, je naprosto nezbytné, aby se ústřední výbor sešel nikoli až v prosinci, ale v nejbližších dnech, určitě v říjnu. A tam je třeba posoudit, co se stalo, jak se to stalo, kdo za to může a co z toho plyne,“ uvedl Skála i s odkazem na stranický neúspěch v posledních sněmovních volbách.

KSČM v nich obdržela nejméně hlasů od revoluce, kvůli povolební aritmetice se ale také vůbec poprvé aspoň částečně dostala k moci, když se rozhodla tolerovat menšinový kabinet vítězného hnutí ANO a sociální demokracie. Stranický šéf Vojtěch Filip se stal také prvním místopředsedou dolní komory a komunisté ovládli i předsednický post vlivného rozpočtového výboru.

„Názor Josefa Skály mne nezajímá. Kdyby alespoň kandidoval, mohl ukázat, jakou má podporu veřejnosti, ale toho se bál a kandidaturu vzdal. Tedy jeho výzva je zcela irelevantní,“ napsal ČTK Filip.

Skála: K vládě je potřeba přitvrdit

Skála nyní nicméně nevyloučil ani možné svolání mimořádného sjezdu KSČM. Pokud by vedení strany vyvodilo z voleb osobní zodpovědnost nebo by k tomu bylo přinuceno, je podle Skály namístě, aby KSČM zhodnotila svůj postoj k toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD.

„Měli jsme sedm podmínek a řada z nich se nelišila, nebo lišila jen v detailu od toho, co měl v programu i Andrej Babiš a jeho hnutí. Takže to působilo trapně. Teď je třeba se znovu podívat na náš vztah k vládě a v něčem bezpochyby i přitvrdit,“ řekl.

Uvnitř komunistické strany představuje Skála radikálnější křídlo a k současnému stylu komunistické politiky je kritický dlouhodobě; už po sněmovních volbách, v nichž se KSČM propadla z třiatřiceti mandátů na stávajících patnáct, prohlašoval, že by komunisté měli být razantnější a snažit se o získání protestních společenských hlasů.

„Kolega Filip přišel s tím, že hlavní náš úkol je demonstrovat naši schopnost poctivé správy země. Já jsem řekl, že rozhodující je dohnat kritické nálady, stát se jejich mluvčími, nějakým způsobem jim dát politický tvar. Vývoj ukázal, kdo v tom srovnání měl pravdu,“ prohlašoval.

Filipa vyzval na souboj na dubnovém nymburském sjezdu poté, co stranický šéf dal na podzim k dispozici svou funkci. Mezi delegáty ale nakonec Skála nenašel dostatečnou podporu; ve druhém kole volby (první nerozhodlo) tehdy pro Filipa hlasovalo 165 delegátů, Skála obdržel 143 hlasů. Následně zcela vypadl z komunistického vedení.