Generál Petr Pavel dostal Kříž obrany státu. Je to voják srdcem, duší, chválila ho Šlechtová

Petr Pavel převzal nejvyšší vyznamenání ministra obrany: Kříž obrany státu. Šestapadesátiletý generál v červnu po třech letech skončil v čele Vojenského výboru NATO. O jeho ocenění následně rozhodla tehdejší šéfka resortu obrany Karla Šlechtová (za ANO).

„Vnímám ho jako výraz uznání za dobře odvedené předsednictví v rámci Aliance, které jsme v posledních třech letech s mým týmem měli na starosti,“ řekl o vyznamenání oceněný generál. Dodal, že ho bere i jako uznání snahy „posunout naši armádu k lepším horizontům“ v době, kdy byl náčelníkem Generálního štábu.

„Je to voják,“ shrnula bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová. „Je to voják srdcem, duší, úplně vším. Je to voják, který má respekt u našeho vojska,“ pokračovala.

Její nástupce na postu ministra obrany Lubomír Metnar (za ANO) ho považuje za nejvýraznější osobnost současných dějin. „Jeho zásluhy pro Armádu České republiky a pro resort ministerstva obrany i pro Českou republiku jsou velmi významné. Je to člověk, který je vzorem nejenom pro současné vojáky, ale i pro budoucí vojáky,“ sdělil.

  • Kříž obrany státu je nejvyšší vojenské resortní vyznamenání. Ministr obrany ho uděluje za hrdinství v boji, za vynikající velitelskou činnost nebo těm, kteří se s nasazením vlastního života nebo zdraví zasloužili o obranu České republiky. Obdržel ho in memoriam například plukovník Josef Horák, příslušník 311. čs. bombardovací perutě ve Velké Británii a jeden ze dvou mužů z vypálených Lidic, kteří sloužili v zahraniční armádě.
  • Záslužný kříž ministra obrany ČR uděluje  ministr obrany vojákům ve službě a zaměstnancům armády, a to za statečnost, odvahu, za úspěšné velení v boji nebo zásluhy při plnění bojových akcí. V roce 2016 ho například obdržel Demeter Senický, který bojoval v řadách československého armádního sboru v SSSR a jako příslušník dělostřelectva se vyznamenal v bojích o Kyjev. 
  • Medaili za zranění uděluje ministr obrany vojákům, kteří při plnění služebních úkolů utrpěli zranění bez vlastního zavinění. Medaili je možné udělit i občanským zaměstnancům, pokud byli zranění při plnění zvlášť významných pracovních úkolů. V roce 2016 ji obdržel desátník Jiří Fojtík z 71. mechanizovanému praporu Hranice. Vážná zranění utrpěl při nácviku nočních střeleb bojových vozidel pěchoty ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá, byla mu amputována levá ruka. 
  • Medaili ministra obrany za službu v zahraničí uděluje ministr vojákům za úspěšné splnění úkolů v mírových silách OSN nebo v dalších mezinárodních misích. V roce 2005 její bronzovou variantu za účast v misi KFOR obdržel například šéf vojenských zdravotníků Zoltán Bubeník. 
  • Medaili Armády České republiky uděluje ministr obrany vojákům z povolání za dobré výsledky ve službě. Získal ji například nový velitel Vzdušných sil brigádní generál Petr Hromek. 
  • Vyznamenání Zlaté lípy uděluje ministr obrany lidem, kteří se významně zasloužili o ochranu základních lidských práv a svobod a základních principů demokratického a právního státu. V roce 2011 ho získal Ctirad Mašín, jeden z odbojářů, kteří v 50. letech vedli v Československu ozbrojený odpor proti komunistickému režimu.

Zachraňoval Francouze a velel NATO

Petr Pavel v současnosti radí náčelníkovi Generálního štábu Armády České republiky. Ke konci listopadu odejde do důchodu. V rozhovoru pro červnové vydání armádního časopisu A Report řekl, že se chystá stát angažovaným občanem. Neplánuje se však zapojovat do současného politického systému. Nevyloučil, že by mohl pracovat v zahraničí.

Od června 2015 zastával post šéfa nejvyššího vojenského orgánu Severoatlantické aliance. Do funkce byl zvolen jako první zástupce z východoevropských členských zemí Aliance. V době, kdy vedl Vojenský výbor NATO, převzal jedno z nejvyšších amerických vojenských vyznamenání Řád Záslužná legie (Legion of Merit). Předtím působil jako náčelník generálního štábu české armády.

Svou vojenskou kariéru začínal na nižších velitelských pozicích u výsadkářů, později například velel speciálním silám. Začátkem 90. let na sebe upozornil v misi UNPROFOR v Chorvatsku, když jeho jednotka osvobodila skupinu francouzských vojáků uvězněných mezi bojujícími stranami. Za svůj čin tehdy dostal francouzský Řád Čestné legie a českou medaili Za hrdinství.