Kmoníček na zahraničí, Hamáček na vnitru. Objevují se spekulace o ministrech nové vlády

Události: Objevují se spekulace o ministrech nové vlády (zdroj: ČT24)

Rozhovory o nové vládě mezi ANO a ČSSD zřejmě vstupují do závěrečné fáze. V příštích dnech budou strany řešit rozdělení ministerstev. Začínají se objevovat spekulace o jménech příštích ministrů, například úvahy o současném velvyslanci v USA Hynku Kmoníčkovi jako ministrovi zahraničí. O předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi se zase mluví jako o možném šéfovi resortu vnitra. Oficiálně ale nominace nikdo nepotvrdil.

ANO a ČSSD už vyjednávají přes měsíc. Po vyjasnění vzájemných požadavků se přiblížilo rozdělování jednotlivých resortů. „Oni si vyžádali čas na rozmyšlenou, takže čekám, že vědí, co jsou podmínky sociální demokracie a že je v té nabídce zohlední,“ uvedl předseda ČSSD Hamáček.

Vyjednávači připouštějí, že strany se zatím neshodují ani v tom, kolik ministerských postů mají získat. „Stále se ještě lišíme v názoru jak na počet těch resortů, tak na jejich obsazení,“ potvrzuje místopředseda hnutí ANO ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec.

Sociální demokracie chce pět ministerských křesel, ANO ale nabízí jen čtyři. Andrej Babiš nicméně vzkázal, že je o požadavcích ochotný přemýšlet. V kuloárech se spekuluje o tom, že by ČSSD měla získat lepší podmínky výměnou za toleranci obviněného premiéra.

Spekulace o jménech ministrů

Zároveň se začínají objevovat spekulace o konkrétních jménech příštích ministrů. Ministerstvo vnitro by údajně mohl vést přímo předseda ČSSD Hamáček, na ministerstvu zahraničních věcí by pak mohl šéfovat současný velvyslanec v USA Hynek Kmoníček.

Oficiálně ale nominace nikdo nepotvrdil. „Pokud by taková nabídka přišla, tak bych si ji samozřejmě velmi vážně rozmýšlel,“ komentoval to Kmoníček v rozhovoru pro MF Dnes.

„Vedeme diskuzi o programu, případně o rozdělení resortů a případné personální nominace budou plně v kompetenci jednotlivých stran,“ vyjádřil se Jan Hamáček. Spekulace pak důrazněji popřel zástupce hnutí ANO Richard Brabec. „My jsme se vůbec o jménech nebavili, respektive padala tam, když už, úplně jiná jména,“ tvrdí Brabec.

Podpora KSČM není jistá

Koalice, o které se v současnosti intenzivně vyjednává, tedy hnutí ANO s ČSSD a podporou komunistů, by měla ve sněmovně celkem 108 hlasů. Podporu komunistů ale vznikající vláda zatím nemá jistou.

„Jde jednak o programový průnik, který nalézáme, a pak jde o důvěryhodnost jednotlivých ministrů, kteří ty posty zastávají. A je evidentní, že někteří ministři důvěryhodnost nemohou získat,“ prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisty navíc popudilo vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států.

Případná kolice ANO a ČSSD nemůže počítat ani s hlasy poslanců SPD, kteří odmítají podporovat vládu se sociálními demokraty. „ČSSD je strana, která se zásadním způsobem podílí na špatné situaci v České republice,“ říká předseda SPD Tomio Okamura. „Takovou stranu v takové vládní konstelaci naše hnutí v žádném případě nepodpoří.“

ČSSD čeká pokračování sjezdu

Dalším důležitým termínem sestavování nové vlády se může stát sobota 7. dubna, kdy má pokračovat sjezd sociálních demokratů. Předseda strany Jan Hamáček a první místopředseda Jiří Zimola na něm delegátům oznámí, jak jednání o vládě s hnutím ANO probíhají.

Pokud sjezd postup schválí, bude následovat vnitrostranické referendum, zatím plánované na počátek května, ve kterém dojednanou vládní dohodu posoudí všichni členové sociální demokracie.

O případné podpoře vládě bude 7. dubna rokovat také Komunistická strana Čech a Moravy. Ústřední výbor strany by měl schvalovat dojednanou spolupráci. Pokud by tam rozhodnutí nepadlo, čeká stranu koncem dubna volební sjezd, který by měl mít konečné slovo.