Spory o budoucí vládě pokračují. ANO a ČSSD se přou o křesla i o Babiše

Události: ANO a ČSSD se přou o křesla ve vládě (zdroj: ČT24)

Neshody kolem rozdělení křesel v možné budoucí vládě pokračují. Hnutí ANO zatím nepřistoupilo na požadavek ČSSD, aby se kvůli střetu zájmů svého šéfa Andreje Babiše vzdalo resortu vnitra či financí. Sociální demokraté za to na úterním večerním jednání nabídli, že budou tolerovat trestně stíhaného premiéra. Babiš připustil, že strany se zatím neshodují ani v tom, kolik ministerských postů mají získat.

„Za důstojné zastoupení sociální demokracie v případné vládě pokládáme pět resortů,“ konstatuje předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Vedle pěti ministerstev požaduje ČSSD také náměstky na všech důležitých resortech řízených hnutím ANO.

V rámci koaličních dohod by ČSSD dále chtěla odvolat z čela sněmovního bezpečnostního výboru Radka Kotena z SPD. V čele dvou komisí by měli skončit podle ČSSD i dva jeho straničtí kolegové. Možným nástupcem Kotena by podle představ sociálních demokratů mohl být Milan Chovanec, který sám má ovšem k jednání s hnutím ANO výhrady.

Hnutí ANO s uvedenými personálními požadavky ČSSD nesouhlasí. „My máme návrh čtyř resortů a je na nich, jak se rozhodnou. Ale požadavky na pět resortů a ještě náměstky a ještě změnu celé sněmovny, to si myslím, že vůbec není reálné,“ reaguje Babiš.

Někteří poslanci ČSSD s trestně stíhaným premiérem nesouhlasí

Předseda hnutí ANO dal ve středu před vyjednáváním o vládě přednost návštěvě Středočeského kraje, ale i z ní sociálním demokratům zopakoval, že své trestní stíhání považuje za účelové a zůstává jediným kandidátem na premiéra za hnutí ANO.

„Je to politická objednávka. Kdybych nebyl v politice, tak by to nebylo na stole. Někdo si to objednal a teď se s tím stále argumentuje,“ říká ke svému trestnímu stíhání Babiš.

Jenže Babišovo obvinění z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo může při vyjednávání sehrát klíčovou roli. Šéf ČSSD Hamáček sice po úterním jednání připustil, že by se strana s Babišem v roli předsedy vlády mohla smířit, někteří členové poslaneckého klubu ČSSD ale odmítají, aby jejich strana ve vládě spolupracovala s trestně stíhaným premiérem.

„My jsme tento slib dali voličům před volbami a já si nedokážu představit, kolik slibů bychom museli ještě nesplnit. Abychom se vůbec ještě příště do Poslanecké sněmovny dostali,“ varuje poslanec ČSSD Roman Onderka.

„Priorita sociální demokracie jsou sektorové daně a to, aby ve vládě nebyli trestně stíhaní lidé,“ uvedl jeho kolega Jaroslav Foldyna. A poslanec Ondřej Veselý dodává: „Pro mě je prostě trestně stíhaná osoba ve vládě velký problém, osobně takřka nepřekonatelný.“

Další část poslanců ČSSD má sice výhrady, ale přesto je ochotná pro vládu s Andrejem Babišem ruku zvednout. „Trestně stíhaný premiér je problém a vždycky bude problém, nicméně je to téma k diskusi,“ říká předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka.

Jednání mezi hnutím ANO a ČSSD bude pokračovat ve čtvrtek. Obě strany se přou nejen o výši daní, ale třeba i o zavedení zálohovaného výživného.

ČSSD čeká sjezd a referendum

Důležitým termínem vyjednávání o nové vládě pak bude sobota 7. dubna, kdy má pokračovat sjezd sociálních demokratů. Předseda strany Jan Hamáček a první místopředseda Jiří Zimola na něm delegátům oznámí, jak jednání o vládě s hnutím ANO probíhají.

Pokud sjezd postup schválí, bude následovat vnitrostranické referendum, zatím plánované na počátek května, ve kterém dojednanou vládní dohodu posoudí všichni členové sociální demokracie.

O případné podpoře vládě bude 7. dubna rokovat také Komunistická strana Čech a Moravy. Ústřední výbor strany by měl schvalovat dojednanou spolupráci. Pokud by tam rozhodnutí nepadlo, čeká stranu 21. dubna volební sjezd, který by měl mít konečné slovo.