ČSSD ustupuje od podmínky vlády bez Babiše. Výměnou chce vnitro nebo finance

Sociální demokraté jsou ochotni uvažovat o vládě s hnutím ANO i přes svou dosud zásadní námitku, a sice že v kabinetu by neměl sedět trestně stíhaný Andrej Babiš. Předseda ČSSD Jan Hamáček po jednání se zástupci ANO připustil, že pokud za to sociální demokraté dostanou některý z resortů vnitra nebo financí, jsou ochotni o své účasti ve vládě uvažovat. Mezi ČSSD a ANO podle Hamáčka stále zůstávají rozpory ohledně daňové politiky a proplácení prvních dnů nemocenské.

„Řekli jsme, že za předpokladu, že bychom o takovém projektu měli uvažovat, bude chtít sociální demokracie buď řízení ministerstva vnitra, nebo ministerstva financí. Současně jsme zopakovali to, že za důstojné zastoupení sociální demokracie ve vládě považujeme 5 resortů a s tím jsme se rozešli. Pokračovat budeme ve čtvrtek,“ řekl po jednání Hamáček.

Pokud k dohodě dospějeme, bude rozhodně posuzována všemi členy sociální demokracie v referendu a jako na takovou je na ni potřeba nahlížet. Pokud by v ní nebyly klíčové programové věci sociální demokracie, pak by členové neměli důvod takovou dohodu podpořit. A o tom jsem také informoval partnery z hnutí ANO.
Jan Hamáček
předseda ČSSD

Podle Hamáčkových slov při jednání zástupci ANO sociálním demokratům jasně sdělili, že trvají na účasti svého předsedy Andreje Babiše ve vládě. Je to jejich jediný kandidát na premiéra. Stejně tak ANO odmítá Hamáčkův návrh, že vláda bude fungovat bez účasti předsedů stran.

Babiš ve vládě bude, trvá na svém ANO

„Požadavek, aby pan Babiš nebyl ve vládě, se pro nás stává určitým folklórem. Jasně jsme řekli, že pro nás je to nepřekročitelná podmínka,“ prohlásil po jednání místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Hnutí podle něj bere na vědomí požadavek sociálních demokratů týkající se případné správy jednoho z ministerstev vnitra nebo financí. „Budeme se dál bavit a diskutovat jak v rámci našeho hnutí, tak v rámci té potenciální koalice,“ dodal.

Faltýnek: Babiš je náš jediný kandidát na premiéra (zdroj: ČT24)

Pro komunisty trestní stíhání předsedy ANO není překážkou k případné podpoře kabinetu, pokud ho Babiš poskládá. Akceptují fakt, že Babiše si hnutí vybralo jako svého kandidáta na premiéra. „Jsme přesvědčeni, že po vydání, které sněmovna odsouhlasila, bude Andrej Babiš schopen řešit očištění se v rámci trestního řízení ať už v rámci dozoru státního zastupitelství, nebo soudním rozhodnutím. Zatím jsme ve stavu obvinění, ale nemáme další kroky, které by měly následovat, protože obvinění trvá už velmi dlouho,“ dodal přededa KSČM Vojtěch Filip.

17 sporných bodů

Podle Hamáčka bylo po předchozím vyjednávání expertních týmů ANO a ČSSD 17 sporných bodů, deset z nich se podařilo dnes vyřešit. Zmínil například to, že by vláda neprivatizovala státní majetek, garantovala nezávislost veřejnoprávních médií, garantovala, že se nebude zvyšovat spoluúčast pacientů nebo se přihlásila k závazku zvýšit výdaje na obranu do konce svého funkčního období na nejméně 1,4 procenta HDP.

Filip v Devadesátce ČT24: Stíhání Babiše není pro KSČM překážkou v podpoře vládě (zdroj: ČT24)

Rozdíly naopak zůstávají v pohledu na daňovou problematiku. ČSSD požaduje zavedení sektorové daně pro banky nebo zavedení progresivní daně z příjmu. ANO takové kroky odmítá. Podle Faltýnka se opakuje situace z vyjednávání o předchozí koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. „Věřím, že nakonec budeme schopni se dohodnout a jít tou cestou nezvyšování daní, úspor státu, efektivního hospodaření,“ řekl Faltýnek.

Obě strany se také liší v pohledu na proplácení prvních tří dnů nemoci, kde je podle Hamáčka na obou stranách vůle rozpory řešit, ale vyžádá si to ještě jednání. Místopředseda ANO Richard Brabec vyjádřil přesvědčení, že se v této oblasti podaří najít shodu na čtvrteční schůzce obou stran.